Annonce
Nytirsdag

Forening fejrer 100-års jubilæum, men er i virkeligheden 115 år:  Et par dystre kapitler er føjet til historien

Skodborg Idrætsforening har en lang og broget historie, som nu bliver fortalt i en kæmpe bog med mere end 800 billeder. Her er det træner Jan Thomsen på lufttur ved oprykning i 1998 til serie 4. Privatfoto
Skodborg Idrætsforening fylder mindst 100 år og fejrer det med udgivelse af en kæmpe jubilæumsbog.

Skodborg: Skodborg Idrætsforening er en af byens ældste foreninger, og den har hele vejen igennem været en af de største, så det er ikke mærkeligt, at der skal mere end 370 sider og over 800 billeder til at fortælle historien.

Bogen er i stort format og har stift bind; den vil fylde godt på sofabordet – og kun de stærkeste idrætsfolk kan i praksis bruge den til sengelæsning.

Historien følges indtil marts 2021 i 16 kapitler. Der er særlige afsnit om nogle af foreningens profiler og om emner som baller og forskellige events. Der er tanker om frivillighed og om fremtiden, og der er oversigter over den nuværende ledelse foruden over formænd og hovedaktiviteter gennem tiderne.

Annonce
Også dette foto af små piger til gymnastikopvisning i Skodborg Idrætsforening indgår i fortællingen om den mere end 100-årige forening. Privatfoto

Historien

I begyndelsen af 1920’erne var foreningen stort set kun for voksne mænd, der spillede fodbold. Spillefaciliteterne bestod i en ujævn græsmark, hvor der sagtens kunne gemme sig kokasser. Senere kom en bane i Skodborg Park til og i 1939 et rigtigt stadion, der flere gange er udvidet. Nu er der moderne klubhus og adgang til haller.

I mange år var voksenfodbold det vigtigste, men i tiden efter Anden Verdenskrig blev der oprettet en særlig afdeling for de mange unge, der gerne ville være med, og en række andre sportsgrene blev tilbudt medlemmerne bl.a. håndbold, badminton, løb og gymnastik. Her i 2021 er der tilbud for folk af begge køn og i forskellige aldre inden for især gymnastik med jumping fitness, badminton og fodbold.

Skodborgs 2. hold blev sønderjysk mester i 1922. Privatfoto
Annonce

Dyster fortid

I mange år har man ment, at foreningen blev oprettet i 1921, men selv om der er brugt masser af tid og energi på at få det bevist, er det ikke lykkedes. Samtidig er det mistænkeligt, at en forening, der skulle være oprettet i 1921, i sit præmieskab har trofæer fra 1919. Så foreningens start er lidt mystisk.

Men nu er der så i tyske arkiver i Rigsarkivet fundet bevis for oprettelsen af en Skodborg Gymnastik og Fodboldforening allerede i 1906, og dokumentet, hvor sadelmagermester Chr. Nielsen fik foreningen registreret hos den tyske politimester den 9. maj dette år, er bevaret.

Det er sandsynligvis denne forening, som er ført videre i 1921, hvor den så under navnet Skodborg Idrætsforening fik sin egen fane.

Det føjer et par dystre kapitler til foreningens historie: Først, at den som en dansk forening skulle klare sig i tyskertiden med alt, hvad det kunne medføre af bøvl og ballade. Dernæst, at foreningen måtte lukke ned, da Første Verdenskrig brød ud i august 1914, og de fleste aktive mænd i foreningen blev indkaldt til tysk krigstjeneste. Nogle faldt i krigen – bl.a. den sidst kendte formand.

I den kendte TV-serie Matador er der et afsnit, hvor enkefru Møghe skal fejre sin 100-årsfødselsdag, men hvor det viser sig, at hun i virkeligheden kun bliver 90. I Skodborg Idrætsforening er det anderledes: Foreningen fejrer 100-års jubilæum, men er i virkeligheden 115 år – det kan da vist kaldes en omvendt Møghe.

Natminton med ultraviolet lys er bare et af de mange forskellige typer arrangementer, som Skodborg Idrætsforening har stået bag. Privatfoto
Annonce

Andet end sport

Der har været tider, hvor måske halvdelen af byens indbyggerne var medlemmer. Ikke bare for at dyrke sport; men fordi foreningen var arrangør af mange forskellige events.

Lige fra den første færd har der været bal bagefter, når der blev spillet fodboldkamp; der har været holdt store byfester, flere uger lange arrangementer med daglige sportskampe, koncerter, revyer og meget andet.

Nu er den slags koncentreret i Skodborg Parkrock, den årlige festival, hvor nogle af Danmarks bedste kunstnere tiltrækker tusindvis af gæster fra vidt omkring til de smukke omgivelser i Skodborg Park.

Skodborg Idrætsforening har hele vejen igennem været en vigtig del af byens liv – også for dem, der aldrig kunne finde på at svinge en ketsjer eller røre en bold.

Bogen er ikke kun for sportsfanatikere. Der er masser af stof om historiens almindelige gang – specielt selvfølgelig i Skodborg. Bogen handler i høj grad om byens udvikling i de sidste 100 år, illustreret med masser af fotografier.

Formand Henriette Adelhortst og næste generation Mikkel Dalsgaard Adelhorst med foreningens fane fra 1921. Privatfoto
Annonce

Frivillighedens kraft

Der er selvfølgelig masser af detaljer i bogen f.eks. resultater fra enkelte kampe og datoer på specielle begivenheder. Men det er ikke den egentlige historie, for den handler om overlevelseskraft: Skodborg Idrætsforening har overlevet to verdenskrige.

Et halvt års tid efter Første Verdenskrigs slutning, og længe inden alle soldaterne var kommet hjem, var Skodborg Idrætsforening på banen med to fodboldhold, arrangerede stævner og bankede modstandere.

Få uger efter befrielsen i maj 1945 var et hold engelske soldater, udstationeret af Royal Air Force, på besøg i Skodborg og fik bank af A-holdet - under de mest venskabelige former.

Både i 1950’erne og 60’erne var foreningen ved at blive nedlagt, men kom stærkt igen begge gange.

Mekanisering og afvandring af de mange tjenestefolk fra landbrug og håndværk dengang kunne have trukket tæppet væk under foreningen, men det skete ikke.

Foreningen har i krigen om folks fritid voldsomme og meget aggressive modstandere: TV, streaming, gaming, shopping, utallige sociale medier o.s.v. – Også alt det har Skodborg Idrætsforening overlevet.

Undervejs er en tidligere meget stor sportsgren som håndbold blevet lukket. Men, da man skulle tro, at det også var slut med seniorfodbold for mænd, dukkede der pludseligt et sejt hold op, som i løbet af rekordtid røg flere serier op i turneringen.

Den egentlige historie i bogen er, at i en lille sønderjysk landsby er det lykkedes frivillige ildsjæle at holde liv i en stor forening i mere end 100 år – og det med glæde og begejstring.

Bogen kan købes på Skodborg Arkiv.

Forfatteren

Bogens hovedforfatter er Jørgen Larsen. Han er født i Skodborg i 1951, men siden 1972 udstationeret på Fyn, hvor han bl.a. har været inspektør på Danmarks Jernbanemuseum. Han har aldrig dyrket sport eller været medlem af foreningen, men blev bedt om at skrive, fordi han havde været forfatter på flere artikler og små bøger om Skodborgs historie. Kontakten blev formidlet af Kirsten Fynbo fra Skodborg Hjemstavnsforening.


Den egentlige historie i bogen er, at i en lille sønderjysk landsby er det lykkedes frivillige ildsjæle at holde liv i en stor forening i mere end 100 år – og det med glæde og begejstring.


Bogens forfatter Jørgen Larsen. Privatfoto
Gymnastikopvisning for hele familien i Skodborg Idrætsforening. Foto: Mike Hoff
Fodboldspil på græsmark ca. 1921. Privatfoto
Spiel ohne Grenzen ved byfest i 1987. Privatfoto
Her ses et lille udsnit af kildematerialet til bogen. Her er det  tusindvis af avisudklip. Privatfoto
Annonce
Annonce
Nytirsdag

Efterårsferien er kartoffelferie på Hygum Hjemstavnsgård

Annonce
Annonce
Nytirsdag

Ukrainsk kunstner udstilles for første gang i Danmark

Annonce
Forsiden netop nu
Nytirsdag

De liberale rødder kommer til Rødding Højskole

Nytirsdag

Torvedagene i Rødding har været en succes

Nytirsdag

Bilforhandler fejrer 40 års jubilæum med bilmærke

Nytirsdag

Karina starter for sig selv: - Jeg har vildt mange sommerfugle i maven

Nytirsdag

Nyt tiltag: Høstfesten i Jels var en succes

Nytirsdag

Meyer & Friends gæster Rødding Sognekirke for at give koncert

Nytirsdag

Livsstilsmesse i Jels byder på kunst, kød og korsang

Nytirsdag

Støttekoncert i Rødding

Nytirsdag

Jens-Jacob er ny centerchef i Jels

Nytirsdag

Gunner Hattesen tager tilhørerne med gennem Sønderjylland

Nytirsdag

Frisk initiativ: Ung styregruppe bag nyt initiativ

Nytirsdag

Henrik og Jens-Erik smider ny idé på bordet: - Det er en skam, at man ikke udnytter chancen til at skabe en flot bymidte

Nytirsdag

Lintrup Børnecenter havde fokus på sund mad og bevægelse: TV-kokken Claus Holm hjalp med madpakkerne

Nytirsdag

Tidligere friskoleelev vender tilbage og giver koncert: Emma glæder sig til at synge og spille

Nytirsdag

Royal Run i børnehøjde

Nytirsdag

Rødding Centret får besøg af cirkus

Nytirsdag

Skodborg Eftermiddagshøjskole er parat til ny sæson

Nytirsdag

Rødding-spillerne fortsætter traditionen

Nytirsdag

Borgerforening inviterer til høstfest

Nytirsdag

Efterskoleelever løb i 24 timer for rent drikkevand i Togo

Nytirsdag

God idé fik antallet af medarbejdere til at vokse fra to til 10 ansatte: Vokseværk kræver større lokaler

Annonce