Annonce
Ugeavisen Tønder

Anbefalinger: Bøger, flere bøger og genial syvtimers Beatles-dokumentar

Ugens anbefalinger indeholder blandt andet en opskrift på æbleskiver og boglykke. Foto: Arkivfoto/Thorsten Reinholt.
Superskurken omikron har sat en stopper for de fleste ud-af-huset arrangmenter, så her får du fem anbefalinger, hvis du julekeder dig.

Læs ugens anbefalinger her.

1. Læs en bog!

Bag denne fordringsløse facade ligger en af Tønders bedst bevarede hemmeligheder - nemlig et af de mest velassorterede antikvariater vest for Valby Bakke. Her findes alt fra Landmandsalmanakken 1924 til Borte med Blæsten. Det er i kælderen, det for alvor sker. Foto: Thorsten Reinholt 

I Søndergade i Tønder finder du antikvariatet Bøger uden Grænser, og her bliver selv en erfaren bog-junkie sat på en alvorlig prøve. Der er bøger på reoler, i bunker og flyttekasser - kort sagt overalt. Kun en brøkdel af bøgerne, har fundet vej til hylderne - der er ganske simpelt ikke en millimeter ledig plads. De fleste står i vaklende stakke og i kasser - ikke mindst i kælderen, hvor der er så fyldt, at man skal kante sig vej. Det er præcis at rode i kasser, der er den største glæde ved at gå i antikvariat. Som Dan Turèll sagde: Det halve af fornøjelsen er bare at kigge! Og der må gerne pruttes, selv om priserne er rimelige. Advarsel: Ikke for støvallergikere!

2. Læs en mere! Du bliver endnu klogere, smukkere og lever endnu længere

Antikvariske bøger har været nye engang, og Jefsens Boghandel/Bog & Ide i Storegade i Tønder har et solidt udvalg af både skøn- og faglitteratur. Bøger er altid en fremragende gave - både at give og at få. Og mens man læser, surfer man ikke på nettet. Man bliver med andre ord klogere. Foto: Thorsten Reinholt   

Hvis der skal være antikvariater til de kommende generationer, skal der nødvendigvis også være en begyndelse af fødekæden. Det er den ægte, gammeldags boglade, og sådan en findes heldigvis 100 skridt fra Bøger uden Grænser. Nemlig i Storegade, hvor Bog & Ide holder til. Man kan måske indvende, at der er mere ide end bog i Jefsens Boghandel, men man kan nu en gang ikke længere leve af kun at sælge bøger. Desværre. Og ikke et ondt ord om brætspil, som i det mindste er lige så analoge, som en bog af pap og papir. En hurtig boganbefaling: Kim Leine udgav i efteråret det sidste bind i grønlandstrilogien med titlen "Åndemaneren".

3. Syv timers verdenskunst for under en hund

Get Back er titlen på en mere end syv timer lang dokumentar om The Beatles' sidst udgivne album, Let It Be. Peter Jackson - det er ham med Ringenes Herre - har gået 160 timers råmateriale igennem med en tættekam, og har barberet det ned til et syvtimers Maggiterning, som er en født klassiker og et vidnesbyrd om nogle afgørende øjeblikke i vestlig kulturhistorie. Læg familien i seng julenat, snup et glas af den cognac du fik i julegave og lad det hele ske. Det er på Disney+, og man har til hver en tid ret til at opsige sit abonnement. 

4. Det er herligt at leve - ægte sort-hvid juleklassiker

Biograferne er lukket, men så er det jo godt, at hjemmebiffen er intakt. Frank Capras´s Det er herlig at leve, er en vaskeægte juletudeklassiker. Kan næsten altid ses et eller andet sted i julemåneden. Foto: Thorsten Reinholt

Hvordan ville verden se ud, hvis du aldrig var født? Frank Capras übersentimentale, let klæbrige klassiker fra 1946, Det er herligt at leve, er fortællingen om den hjertens gode George Bailey fra Bedford Falls, som drømmer om at se verden, men hver gang han er på vej på toget mod fjerne mål, forhindres han af omstændighederne i hjembyen: Han skæbne er at blive tilbage og redde byen fra at blive overtaget af den lokale Onkel Scrooge. I et anfald af fortvivlelse vil han hoppe i floden julenat, men reddes i sidste øjeblik af en engel, som viser ham, hvordan byen ville se ud, hvis han ikke havde levet.

5. Æbleskiver er noget man selv bager

Rigtige æbleskiver er hjemmelavede - og smagen er milevidt fra de steroidebomber, man køber på frost i supermarkedet. Arkivfoto

De fleste har vist glemt kunsten at bage æbleskiver selv, og det er synd. Man kan naturligvis købe formstøbte æbleskiver i et hvilket som helst supermarked til nærmest ingen penge, og 'kvaliteten' er så sandelig derefter. Jeg har endnu til gode at smage en købe-æbleskive, der smager af andet end for meget hjortetaksalt. Rigtige æbleskiver bages i en æbleskivepande. Her følger opskrift på Fars Egne Æbleskiver: 250 gram hvedemel, 20 gram sukker, 1 teske kardemomme, 1 tsk. natron, halv liter kærnemælk, 2 æg, lidt reven økologisk citronskal, smør til bagning. Blandes med en håndmixer, og bages til de er færdige.

Annonce
Ugeavisen Tønder

Adrian fandt hashplanter: Sportræning gav pote

Annonce
Ugeavisen Tønder

Jeg anbefaler: Håndbold, andelår og Afrikas stjerne

Annonce
Ugeavisen Tønder

Jørgen Hansen Biler bliver speedway sponsor

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Tønder

Sportsefterskolen Sine har fundet sin nye forstander

Ugeavisen Tønder

Formand for Danmarks Østersfestival får endnu en post

Ugeavisen Tønder

Nyansættelse

Ugeavisen Tønder

Klumme: Lykken er... noget der kommer i glimt, eller noget man kan beslutte?

Ugeavisen Tønder

Der er støtte at hente til lokale projekter

Ugeavisen Tønder

Kan du slå 73 millioner skridt?

Ugeavisen Tønder

Jul på Schackenborg var en succes

Ugeavisen Tønder

Apotekerne i Skærbæk og Toftlund er klar til at vaccinere

Ugeavisen Tønder

Jagten er gået ind på Trine Jepsens efterfølger: Hvem skal være ny direktør på Schackenborg?

Ugeavisen Tønder

Værthus skifter hænder: - For syv år siden sagde jeg, den bliver min

Annonce