Annonce
Ugeavisen Tønder

Bogsnak: Mordet på kommandanten af Haruki Murakami.

Tinna Hviid er 53 år og uddannet bibliotekar, og har senere taget en Master i Børn og Kultur . Hun er en del af børneteamet på Tønder Bibliotekeerne. Privatfoto
Annonce

Bøger: Den japanske succesforfatter Haruki Murakami har efterhånden skrevet en lang række bøger, som er blevet oversat til adskillige sprog.

I 1996 udkom den første bog, han fik oversat til dansk: ”En vild fårejagt”, men hans egentlige gennembrud fik da han med: ”Trækopfuglenes krønike”, som udkom på dansk i 2001.

Trilogien ”1Q84”, der udkom på dansk i årene 2009-2010, blev også meget anmelderrost og nåede stor udbredelse blandt læserne i Danmark og i mange andre lande.

I 2018 udkom Murakami’s seneste værk: ”Mordet på kommandanten” i to bind.

Man skal være klar til at komme helt ned i gear, når man sætter sig for at starte læsningen af én af hans bøger. At komme ind i Murakamis univers kræver tid og ro, men er man først inde i historien, giver det fuldt udbytte.

Murakami’s univers er et stille, eftertænksomt univers med mange betragtninger og et flot, billedrigt sprog. Murakami er en mester til at bygge en stemning op, og man føler sig som læser tæt på den japanske kultur.

”Mordet på kommandanten”, er den første bog af Murakami, jeg har læst, og det har været en stor fornøjelse. Da jeg først kom i gang med historien, var der noget helt enestående over den. Den var magisk, samtidig med at den var spændende, og det rislende gys var der sandeligt også.

”Mordet på kommandanten” handler om en ung portrætmaler, som kommer ud i en livskrise, da hans kone meddeler ham, at hun vil skilles, fordi hun har fundet en anden mand. Herefter tager hovedpersonen ud på et roadtrip i det nordlige Japan, for til sidst, da bilen endelig bryder sammen, at leje et afsidesliggende hus af en bekendt, hvis afdøde far boede i huset. Faren var en meget berømt kunstmaler og en dag kort efter at hovedpersonen er flyttet ind, opdager han, at der oppe på loftet befinder sig et maleri af maleren. Et uhyggeligt, men dragende maleri som forestiller en scene fra Mozarts opera Juan, som hedder mordet på kommandanten.

En nat vågner hovedpersonen ved en lyd, der kommer ude fra den nærliggende skov. En ringlen eller bjældelignende lyd, som vækker hovedpersonens nysgerrighed, og han går efter lyden ud i den tusmørke skov og finder derude en lille stenhøj. Den bjældelignende lyd fortsætter hver nat på samme tidspunkt. Genboen Menshiki, som han har fået kontakt med, forslår, at de graver stenhøjen op og som sagt så gjort: de lejer et firma til at grave den lille stenhøj op, og det viser sig, at der under stenene er et lille hulrum, og nede i dette hulrum er der en bjælde.

Genboen Menshiki fortæller, at stenhøjen sandsynligvis er en buddistisk helligdom. De buddistiske munke valgte i nogle tilfælde at udføre selvmumificering for at komme til Nirvana. De valgte at lade sig levende begrave, efter at havde fastet i lang tid. Men stenhøjen indeholder ikke noget lig af en buddistisk munk , men kun den mystiske bjælde, som hovedpersonen tager med tilbage til huset. I de følgende dage bemærker han, at han ikke er helt alene i huset.

Hovedpersonen undrer sig over hvem genboen Menshiki i grunden er.

Menshiki bor i et mindre palads på en bjergside lige overfor hovedpersonens hjem. De kan praktisk taget se over til hinanden. Menshiki indleder deres bekendtskab ved at køre op til portrætmaleren en dag og bede ham om at male hans portræt. Hovedpersonen er betaget af Menshiki, og de to begynder at tilbringe meget tid sammen. Men hovedpersonen føler, at han skjuler noget for ham.

Menshiki fortæller meget om sin historie men skjuler endnu mere.

Mordet på kommandanten er en gådefuld, magisk, spændende, og til tider ganske uhyggelig fortælling, der også indeholder temaer som svigt, ensomhed, skabelsen af kunst. Bogen indeholder elementer fra krimi og gyser-genren men med en dybde og kvalitet, som går langt ud over mange af titlerne i disse genrer.

Timerne, jeg har brugt på at læse Mordet på kommandanten, har gjort mig til stor fan af forfatteren, og jeg kan varmt anbefale andre læsere at starte rejsen med Murakami hér.

Bibliotekets mest populære bøger lige nu

Månesøsteren af Lucinda Riley

Den der lever stille af Leonora Christina Skov

Men der kommer en time af Jeffrey Archer

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce