Annonce
Ugeavisen Tønder

Klumme: Jeg er pacifist. Og jeg er rådvild

Ursula Dieterich-Pedersen er denne uges klummeskribent, Arkivfoto: André Thorup.

Jeg vil gerne skrive om det gode og det smukke. Blå anemoner i gul forårssol. Gule erantisser mod en blå himmel. Blå og gul. Det er svært at skrive om noget som helst, mens der er krig i Europa.

Jeg er tysk. Jeg er pacifist. Som teenager i 80-ernes Tyskland troede jeg, at alle tyskere med en smule forstand var pacifister. Altså i alt fald alle dem på min alder. Alle os der var opvokset i Wirtschaftswunder med historien om Europas ødelæggelse gennem 2 verdenskrige. Alle os der var unge i et delt land. Alle os, der bar på skyld og skam over det, som vores land havde forvoldt krig. Jeg troede faktisk, at alle europæere måtte være pacifister. Der var ligesom ikke nogen anden fornuftig mulighed.

I min omgangskreds var der ikke én ung mand, der ikke var militærnægter. Mine brødre, mine venner: Omkring deres 18. fødselsdag forberedte de sig hver især på deres militærnægter forhandling i retssalen. Hvor de overfor en dommer skulle forklare deres valg. At de ikke ville deltage i forsvar af vores fædreland, vores demokrati, vores velstand og vores orden. At de ikke vil gribe til våben. Jeg hørte på deres forsvarstaler og legede djævlens advokat. Vi nørdede i forskellene mellem overgivelse, underkastelse, selvforsvar og aggression.

Annonce

Vi fandt inspiration i Berthold Brecht, Kurt Tucholsky og Albert Einstein. Støttede os til Gandhi, Buddha og Jesus. Især Jesus. ”Stell Dir vor es gibt Krieg, und keiner geht hin” var mottoet på den smukke utopi vi forestillede os. Der kunne jo ikke blive krig, hvis der ikke var nogen, der ville deltage.

På vandreture i de sydtyske skove stødte jeg på piktrådsindhegninger af nukleare mellemdistance missiler: Herfra ville de være i stand til at ramme mål i det vestlige USSR (nu Hviderusland, Ukraine og det vestlige Rusland) med stor præcision inden for mindre end fem minutter. En sprængning i en afstand, der også vil have indvirkning på liv og sundhed i Tyskland. Vi ville ødelægge det for os selv. Eller rettere amerikanerne ville: For det var US Pershing II på tysk grund. I 1981 var jeg som 16-årig blandt de 300.000 mennesker, der demonstrerede i Bonn mod amerikanske atomvåben på tysk grund.

Jeg var overbevist om, at oprustning kun gjorde verden til et farligere sted at være. At også våben, der ikke bruges, ødelægger liv. At vi skulle bruge pengene til sygdomsbekæmpelse, uddannelse og ulandshjælp. Og ikke mindst til at hjælpe naturen mod miljøforurening, der førte til skovdød og huller i ozonlaget.

Jeg har holdt fast i min pacifisme. Har skældt ud på køb af F16 og uduelige bombefly. Har regnet dem om til sygehussenge, en bedre psykiatri og studiepladser. I elektriske busser, recycling og vandkraftværker.

Mit fædreland Tyskland bruger 700 milliarder kroner på at opruste. Og jeg kan ikke virkelig mærke min modstand. Jeg tænker på, hvad disse penge kunne gøre for alle 17 verdensmål. Men det er som om, de er intet værd uden fred. Verdensmål 16: Fred, retfærdighed og stærke institutioner. Institutioner der skal være stærkere end en enkel mand, der er blevet syg af for meget rigdom og for meget magt.

Jeg er pacifist. Jeg er rådvild. Blå anemoner i gul forårssol. Gule erantisser mod en blå himmel. Blå og gul.

Til Grænsen

Hver uge bringer Ugeavisen en klumme, der bliver leveret af en af avisens faste klummeskribenter. Vi har rekrutteret skribenter fra hele kommunen, på tværs af køn, alder og beskæftigelse. De vil på skift komme med et indlæg, hvor de giver udtryk for en holdning til en ting, der optager dem. Indlæggene er således udtryk for skribenternes holdninger som privatpersoner.

Denne uges klummeskribent er Ursula Dieterich-Pedersen, der er forstander på Løgumkloster Højskole.

Eleverne på Løgumkloster Højskole har malet billeder i forbindelse med krigen i Ukraine. Foto: Løgumkloster Højskole.
Annonce
Ugeavisen Tønder

Fint besøg på Tønder Gymnasium

Annonce
Ugeavisen Tønder

Jobcenter Tønder er klar med ny jobdating

Annonce
Ugeavisen Tønder

Ny rådgiver

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Tønder

Jeg anbefaler: 50 kroner for 250 gram kartofler

Ugeavisen Tønder

Uldspinderi på vej mod genåbning og starter med en efterlysning

Ugeavisen Tønder

Ringridning: Gæsterne stod tæt mens der var langt mellem hestene

Ugeavisen Tønder

Bliv klogere på Løgumklosterkniplinger på ny udstilling

Ugeavisen Tønder

40-års jubilar: - Jeg har aldrig rigtig tænkt, at jeg skulle noget andet

Erhverv

Én er blevet til to i Blomsterbinderiet: Rikke er blomstret op efter sygdomsplaget tid

Ugeavisen Tønder

Skærbækcenteret vil have dig med på råd

Annonce