Annonce
Ugeavisen Tønder

Se synderne: Her ender panten, der ikke bliver genanvendt

Se listen herunder for at finde ud af, hvad der sker med den pant, der ikke bliver indleveret. Pressefoto: Ty Stange.
Otte procent af den samlede mængde solgt pant bliver ikke genanvendt. Nu har Dansk Retursystem lavet en opgørelse over, hvor panten forsvinder hen.

Når du har en pantdåse eller flaske, så skal den afleveres hos flaskeautomaten i et supermarked eller på en af landets 13 pantstationer. Men sådan går det ikke altid.

Selvom langt det meste pant bliver indleveret korrekt, så kommer otte procent aldrig retur. Se resultaterne fra Dansk Retursystems undersøgelse, der viser hvor den resterende pant kommer hen.

1 Privat husholdningsaffald

Den største synder er det private husholdningsaffald, hvor 40 procent af den manglende pant kan findes. Herunder tæller både de flasker, der er røget i glasskraldespaden sammen med syltetøjsglas og lignende, men også den pant der er blevet smidt ud sammen med restaffaldet.

2 Erhvervsafflad

"Andenpladsen" går til erhvervslivet. Her ender 30 procent af den pant, der ikke finder vej til retursystemet. Herunder tæller både arbejdspladser og erhverv, der sælger drikkevarer såsom restauranter og caféer.

3 Affald i det offentlige rum

20 procent ender i skraldespande i det offentlige rum såsom i parker eller ved busstopsteder.

4 Naturen

Dansk Retursystem skriver i undersøgelsens resultater, at det heldigvis kun er er en meget lille del af panten, der ender i naturen. Omkring fem procent regner man med, hvilket svarer til 0,5 procent af den samlede mængde pant.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce