Annonce
Tørring Folkeblad

70-årige Jette Heller er unge-mentor: - Jeg kan godt li' at give de unge et kærligt puf

Jette Heller fra Hjortsvang er en del af mentor-programmet Talentspejderne, der i øjeblikket rådgiver og støtter 10 udvalgte børn og unge i Hedensted Kommune. Foto: Morten Pape
10 unge i udskolingen i Hedensted Kommune er i øjeblikket omfattet af mentor-ordningen Talentspejderne. Jette Heller fra Hjortsvang er én af de lokale mentorer, der hjælper de unge med at finde retning i deres liv i forhold til blandt andet familie, skole og kammerater.

Hjortsvang: Den pensionerede folkeskolelærer Jette Heller fra Hjortsvang holder hver uge et møde på Tørring Skole med en elev fra skolen. Det gør hun, fordi hun arbejder som frivillig unge-mentor for landsorganisationen Talentspejderne, der er sat i verden for at hjælpe børn og unge, der af forskellige årsager hænger lidt med næbbet. Måske ikke mindst i forhold til de negative sider ved at være isoleret derhjemme med hjemmeundervisning i lange perioder under corona-nedlukningen.

I alt bliver det til 24 møder i et sådant forløb, og målet er, at de unge efterfølgende skal gå ud og møde verden med nyvunden selvtillid og tro på egne evner.

Mentor i fem år

- Jeg har været med i fem år efterhånden, og har således haft fire unge under mine vinger, og alle har været fra Tørring Skole. Nu er jeg så i gang med den femte elev fra skolen, siger Jette Heller, der blev optaget som mentor i Talentspejder-programmet umiddelbart efter, hun gik på pension som folkeskolelærer.

- Det sidder nok stadig i mig som gammel folkeskolelærer, at jeg godt kan lide at se de unge komme godt afsted i livet. At de ikke lader sig begrænse af, hvad andre mener om dem, og at det ikke er livet om at gøre at være med i de populære pigers klike eksempelvis, siger Jette Heller.

Selvværdet skal styrkes

- Det handler om at styrke deres selvværd. Du kan også kalde det livsmestring og det at hvile i sig selv og tro på sig selv. At udstille for dem, hvad de er gode til, og hvilke muligheder det giver dem, siger hun.

Jette Heller vurderer, at der er god brug for mentorordninger a la Talentspejderne i dagens Danmark.

- Der er bestemt ikke noget at sige til, at mange børn og unge har det svært for tiden. Coronaen har gjort, at de i lange perioder har været meget isolerede fra menneskelig kontakt ud over den nærmeste familie. Det er virkelig noget, der skubber til ensomhedsfølelsen. Den personlige kontakt er enormt vigtig, og her hjælper det ikke ret meget at sidde og snakke sammen over en computerskærm. Jeg har da også hele tiden insisteret på, at mødes med ”min” elev face-to-face. Det giver bare mere, siger Jette Heller og fortsætter:

- Desuden bliver de målt og vejet hele tiden. De går fra prøve til prøve og skal i 5.-6. klasse vide, hvad de vil lave som voksne. Hvem pokker ved det i den alder? Oven i det er de via deres mobiltelefoner online hele tiden. Tonen på de sociale medier er ekstremt hård, så mobningen foregår ikke længere kun i skolegården, men 24-7 via nettet. De har aldrig fred, siger Jette Heller.

Annonce

Forskellige problemer

Det er den enkelte elevs skole, der spotter, at her er der en ung, der måske kunne have glæde af et mentorforløb. Både eleven og vedkommendes forældre skal også synes, at det er en god idé.

- De møder op med meget forskellige problemstillinger. Én havde det svært med de familieforhold, som hun kom fra. Her handlede det om at overbevise hende om, at man selv vælger, hvad man vil bringe med sig videre i sit liv. Altså tage de gode ting med, og lade de mindre gode fare. En anden forstod ikke ret godt dansk, så her handlede det om at slå på vigtigheden af at lære dansk. Det lykkedes rigtig fint. Faktisk så godt, at han går på gymnasiet nu, fortæller Jette Heller, der understreger, at der er tale om helt almindelige unge med helt almindelige problemer.


Det sidder nok stadig i mig som gammel folkeskolelærer, at jeg godt kan lide at se de unge komme godt afsted i livet. At de ikke lader sig begrænse af, hvad andre mener om dem.

Jette Heller, frivillig unge-mentor i Talentspejderne


- Det kan være, at man ikke er en del af de populære pigers klike og er ked af det. Her handler det om at give dem et perspektiv i forhold til, at resten af deres folkeskoletid er meget kort, og at de snart skal videre til en ungdomsuddannelse med nye ansigter og nye fællesskaber, hvor der givet er plads til én, siger Jette Heller.

- Sammenfattende kan man sige, at det handler om kærligt at skubbe dem til at være stærke nok til at klare modgang, for det er jo noget, vi alle kommer ud for, uanset hvor gamle eller unge vi er. Og så handler det om at fokusere på det, som de er gode til for at styrke deres selvværd, og give dem redskaber til at blive bedre til det, som de er knap så gode til, siger Jette Heller.

Talentspejderne

Talentspejder-programmet er udviklet i samarbejde med eksperter indenfor hjerneforskning, læringsstile, pædagogik, positiv psykologi, mentoring og kostvejledning.

De frivillige mentorer er typisk studerende, efterlønnere/pensionister, selvstændige og ansatte i erhvervslivet.

Forløbet består af 24 møder som aftales til at foregå samme tidspunkt hver uge. Målet med det er at opbygge gode vaner og opbygge et fortroligt rum for at vende tanker og idéer omkring hvad der foregår i den unges liv.

Hvert møde varer højest halvanden time og ligger i forlængelse af den unges skoledag.

Landsforeningen Talentspejderne er en frivillig, non-profit organisation, der får støtte og opbakning fra kommuner og fonde.

Jette Heller er pensioneret folkeskolelærer og bor på en landejendom ved Hjortsvang sammen med sin mand Per Heller og deres to hunde. Foto: Morten Pape
Jette Heller har indtil videre haft fem unge under sine vinger i sin tid som frivillig i mentorordningen Talentspejderne. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Tørring Folkeblad

Ugens politirapport uge 17

Annonce
Forsiden netop nu
Tørring Folkeblad

Klummen: Gå dig glæde til

Hedensted/Juelsminde Avis

Replik efter anklager om manglende visioner: Det giver mig anledning til at fortælle, hvad der egentlig står i budget 2021

Annonce