Annonce
Tørring Folkeblad

Biblioteket lokker folk ud at gå for at tale om litteratur: Vi mangler input til hverdagen

Janne Bloch (t.v.), Helle Tidemann (m.f.) og Jette Therkelsen (t.h.) fra Rask Mølle taler om hovedpersonens forhold til gravstedet i novellen "Granit", de lige har fået læst højt, inden gåturen i Uldum Kær. Foto: Sascha Reiffenstein Petersen
Kan man gå en bog? Det var i hvert fald det, 15 deltagere gjorde i Uldum Kær forleden aften, som en del af bibliotekernes forsøg på at være mere tilgængelige i en tid med restriktioner.

Uldum: - Det er umuligt at beskrive, hvad jeg skal gøre. Blive på kroen alene natten over eller gå med Peder. Det er svært at vide, hvad der er værst.

Sådan lyder ordene fra bibliotekar ved Hedensted Bibliotekerne Eva Vind, der er i færd med at læse højt fra Julia Butschkows novelle "Granit" fra novellesamlingen af samme navn, mens de 15 deltagere ved aftenens bogsnak-arrangement sidder bænket over for Fugletårnet i Uldum Kær.

I baggrunden kan man både høre fuglefløjt og bassen fra en højttaler ved en nærliggende forsamling og dernæst deltagernes klapsalver, da Eva Vind har læst uddraget til ende. Derefter begynder næste etape af aftenens program.

Annonce
Med en indlevende stemme læser bibliotekar Eva Vind højt af novellen "Granit" af Julia Butschkow. Foto: Sascha Reiffenstein Petersen

Vin og god ideer

Nogle af dem, der er kommet for at lytte til oplæsningen og deltage i den efterfølgende gåtur samt litteratursnak, er seks kvinder mellem 50 og 65 år med tilknytning til Rask Mølle. De har dannet deres egen bogklub kaldet IQ.

- Man skal ikke have en bestemt IQ for at være med. Det er nok bare at have en, siger Jette Therkelsen med et grin, mens de går ad stisystemerne i vådområdet med spørgsmålsark fra bibliotekarerne i hænderne, så de kan tale om den oplæste tekst.

- Det startede med et glas vin på terrassen, hvilket førte til en god ide, og så har vi mødtes og snakket om bøger og alt muligt andet lige siden, indskyder Janne Bloch, og kvinderne ler i fællesskab.

Janne Bloch glæder sig over igen at være sammen med de andre fra bogklubben efter mange måneders adskillelse. Foto: Sascha Reiffenstein Petersen

Nogle af dem er naboer, andre har gået i mødregruppe sammen eller lignende. De er normalt otte kvinder, der mødes privat hver sjette til syvende uge. Det har de gjort i cirka otte år, men på grund af corona har de holdt pause siden september. Så da Hedensted Bibliotekernes bogsnak-arrangement poppede op på Facebook, var det en oplagt mulighed til en genforening og til at samle inspiration til bogklubbens sommerlæsning.

Annonce

Mangler input

- Vi har været i underskud med at mødes. Vi mangler input til hverdagen efter at have begrænset os socialt så længe. Jeg er i hvert fald træt af at se serier på Netflix, så det er dejligt at komme herud sammen med de andre i det gode vejr, siger Birgit Geertsen.

Bogklubben har planer om at mødes og diskutere den næste bog i juni, men først skal de lige inspireres til, hvad de skal læse.

- Vi har været i underskud med at mødes. Vi mangler input til hverdagen efter at have begrænset os socialt så længe, siger Birgit Geertsen. Foto: Sascha Reiffenstein Petersen

I forhold til at samle inspiration så er det godt at være ude i god tid. For det er kræver lidt planlægning, når man skal skaffe otte eksemplarer af den samme bog på en gang. Den del står Janne Eskesen for.

- Så laver jeg en særaftale med Tørring Bibliotek, der bestiller bøgerne hjem fra andre biblioteker, og så har vi dem i seks til syv uger, og så mødes vi og taler om bogen. Jeg håber, at jeg i dag får inspiration til den næste reservering, siger Janne Eskesen.

Den selvskabte bogklub ved navn IQ består af Birgit Geertsen, Ulla Mortensen, Helle Tidemann, Janne Bloch, Janne Eskesen og Jette Therkelsen. Foto: Sascha Reiffenstein Petersen


Det startede med et glas vin på terrassen, hvilket førte til en god ide, og så har vi mødtes og snakket om bøger og alt muligt andet lige siden.

Janne Bloch


Annonce

Find formen

Netop bibliotekerne har måttet tænke kreativt for at bevare kontakten til borgerne i denne coronatid. Når bibliotekerne enten har været lukkede, eller som nu kræver coronapas, kan udendørsarrangementer være et godt supplement, fortæller bibliotekar Eva Vind.

- Vi har prøvet forskellige typer af arrangementer af, der er foregået helt eller delvist i naturen, og vi kunne helt sikkert godt finde på at lave flere tiltag, siger Eva Vind og uddyber:

- Det handler om at finde formen. Eksempelvis fungerer det ikke så godt med oplæsning, mens man går, som vi har prøvet før. Derfor prøver vi nu denne her metode af, hvor man sidder og lytter først og derefter går og taler om teksten. Vi håber det kan give inspiration til sommerlæsningen.

Bibliotekarerne Dorthe Kristensen (t.v.) og Eva Vind (t.h.) står for bogsnak-arrangementerne, der er en del af en gentænkning af Hedensted Bibliotekernes litteratur- og kulturtilbud. Foto: Sascha Reiffenstein Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted/Juelsminde Avis

Replik: Det er en myte, som politiske modstandere vil pådutte Nye Borgerlige, at vi ønsker at fjerne ydelserne fra de ældre

Annonce
Forsiden netop nu
Tørring Folkeblad

Lån bøger i brugsen

Tørring Folkeblad

Åbent køkken

Annonce