Annonce
Tørring Folkeblad

Brandfolk knoklede i timevis: Nyt værktøj gjorde kål på ilden på Lego-arvings gods

Branden udviklede nogle voldsomme flammer, men kom hurtigt under kontrol. Foto: Sydøstjyllands Brandvæsen

Lego-arvingen Anders Kirk Johansen, som ejer Agersbøl Gods ved Lindved, kunne fredag aften se en del af sin ladebygning gå op i røg. Men det kunne være endt værre, hvis det ikke var for brandvæsenets hårde arbejde og det nye slukningsværkstøj CAFS.

Annonce

Lindved: Fredag aften kl. 20.47 stod en garage i en ladebygning på Agersbøl Gods ved Lindved i Hedensted i flammer. Godset er ejet af LEGO-arvingen Anders Kirk Johansen, og mandskab fra tre brandstationer kæmpede i tre timer for at slukke branden.

- Den første mand, der kommer til stedet, er fra brandstationen i Hedensted, og han kan konstatere, at branden allerede er brudt igennem taget. Derfor beslutter vi at sende bud efter styrker fra både Tørring og Vejle, fortæller Dennis Ottosen, indsatsleder på opgaven og direktør for Sydøstjyllands Brandvæsen.

Branden på godset var opstået imellem en stor ladebygning og et mindre hus med beboelse, som er bygget sammen med laden. Derfor var det afgørende for brandfolkene at få ilden under kontrol, inden den bredte sig til beboelsen.

- Vi stiller med otte brandslukningskøretøjer og 24 mand. Allerførst gælder det om at sikre, at branden ikke løber ind i lejligheden, som er bygget sammen med laden, og dernæst, at den ikke løber ind i resten af laden og de øvrige længer, fortæller Dennis Ottosen.

Men det var lettere sagt end gjort.

- Der går en lille time med at få branden under kontrol. Og når noget brænder, bliver bygningskonstruktionen svag, så den ene gavl var ved at styrte sammen, og det betød, at vi ikke kunne gå ind. Vi bliver derfor nødt til udelukkende at slukke udefra, og det besværliggør vores arbejde en del, fortæller indsatslederen.

Annonce

Skum i stedet for vand

På trods af udfordringer fik brandmændene afværget, at ilden spredte sig, ikke mindst på grund af et nyt slukningsværktøj med trykluftsskum- det såkaldte CAFS (Compressed air foam system), som Sydøstjyllands Brandvæsen fik på bilerne i januar.

Fordelene ved trykluftsskum i forhold til almindeligt vand er blandt andet, skummet kan skydes igennem flammerne og dermed må ind og virke afkølende på selve det brændende materiale.

- I stedet for at slukke med vand slukker vi med trykluftsskum, og det havde en god effekt. Min mavefornemmelse siger mig, at vi fik løst opgaven, som vi gjorde, fordi vi havde CAFS, og derudover har vandforbruget været lavt, fortæller Dennis Ottosen.

Agersbøl Gods består af tre længer foruden hovedhuset, som ikke sidder sammen med de øvrige længer, men på trods af udfordringer tog ingen af de andre bygninger skade under branden.

- Det ender med, at det kun er det lille værksted inde i ladebygningen, som udbrænder. Det svarer til ca. 200 kvadratmeter af den ene længe. Væggene står der endnu, men indholdet er brændt ud, forklarer en meget tilfreds indsatsleder og fortsætter:

- De gør et godt stykke arbejde derude, for at branden ikke spreder sig, og vi har kun et vandforbrug på omkring 18.000 liter vand på grund af trykluftskummet. Vores erfaring er, at vi ellers bruger væsentligt mere på en lignende brand, et forsigtigt bud ville være omkring 25-30.000 liter.

Annonce

Kender ikke årsag

Hvorfor branden opstod, er stadig uvist, men der er ikke noget, som umiddelbar tyder på, at branden er påsat, lyder det fra Sydøstjyllands politi.

- Det var en kvinde, som bor i hovedbygningen til godset, der anmeldte branden. Hun og hendes mand og deres lille barn kom i sikkerhed, og der er heller ingen dyr, som er kommet til skade, oplyser vagtchef Jørn Lindhardt ved Sydøstjyllands Politi, som mandag sender teknikere til stedet.

Ligeledes har brandvæsnet heller ikke fundet noget mistænkeligt.

- Da vi ikke kunne komme ind i bygningen af fare for sammenstyrtning, er det svært at sige, hvorfor branden er opstået. Vi forsøgte at finde en årsag, men umiddelbart er der ikke noget, som poppede op, siger Dennis Ottosen.

Det tog brandfolkene i alt tre timer at slukke branden.

På kortet her kan du se præcist, hvor branden brød ud på godset. Tryk på den røde markør for at få alle detaljerne med.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tørring Folkeblad

Booktalks på bibliotekerne

Annonce