Annonce
Tørring Folkeblad

Fire hovedaktører tilbyder madspildsløsninger på landsplan - heraf har især en bidt sig fast lokalt

Kenneth Rasmussen er brugsuddeler i Dagli Brugsen i Uldum. Han reder maden og mindsker madspild. Foto: Michael Svenningsen
14 lokale forretninger i kommunen er med til at bekæmpe madspild via app-ordning. Her hitter især ordningen "Too Good To Go".
Annonce

Hedensted: Madspilordningen "Too Good To Good" er en blandt i alt fire aktører i Danmark, der om nogen har vundet indpas i Hedensted Kommune.

De fire aktører tager alle udgangspunkt i fødevareforretninger og restauranter, der tilbyder billigt mad til forbrugerne.

Ud over den lokalt populære app "Too Good To Go" er der "Red Maden" og "Your Local" samt Salling Groups egen udviklede app "Mad skal spises", der alle opsummerer tiloversbleven mad i forretninger eller på restauranter og mad med sidste salgsdato inden for snarlig rækkevidde.

I Hedensted Kommune er det ordningen "Too Good To Go", der dog er langt den mest udbredte aktør på markedet med i alt 14 forretninger tilmeldt.

"Mad Skal Spises" findes i tre forretninger, mens det Herning-baserede firma "Red Maden, der også favner restauratører, og "Your Local", en pendant til "To Good To Go" med base i København, ikke har formået at træde ind over kommunegrænsen endnu.

Generelt har vi ikke længere så meget spild og får derfor heller ikke længere hentet så meget affald som tidligere.

Kenneth Rasmussen, Dagli'Brugsen i Uldum

Annonce

Både for miljøet og økonomien

Uddeler i SuperBrugsen Juelsminde, Troels Hansen, fortæller, at forretningen har valgt at takke ja til "Too Good To Go" efter at være blevet kontaktet af firmaet. Indtil videre har butikken kørt med det princip i to år, og det fungerer, siger han.

- Vi vil gerne være med til at bekæmpe madspild og har da også hver dag udsolgt på ganske få minutter, når vi udbyder vores poser med mad. Senest har vi valgt at supplere med vores egen ordning via Facebook. Her tilbyder vi kasser med frugt og grønt til favorable priser, som ikke fejler det mindste, men som vi ikke har kunnet komme af med, siger han.

Hos Dagli'Brugsen i Uldum er uddeler Kenneth Rasmussen positiv over madspilds-ordningerne. Særligt det seneste år har han og butikkens ansatte haft fokus rettet på bekæmpelse eller rettere reducering af butikkens madspild.

Han fortæller:

- Generelt har vi ikke længere så meget spild og får derfor heller ikke længere hentet så meget affald som tidligere. Vi har dagligt op til tre poser med mad til salg gennem "Too Good to Go", og det bliver altid solgt.

- Derudover har vi en køledisk, hvor vi fem dage inden sidste salgsdato sætter varerne betydeligt ned. Den del har kunderne også taget yderst fint imod.

Også SuperBrugsen i Hedensted har valgt at tage Facebook-princippet med frugt- og grøntsagskasserne til sig. Forretningen er dog modsat Juelsminde-butikken ikke del af en større ordning.

Her kører man det helt lokalt med forretningens egen håndtering, der langt fra er et nyt princip for forretningen, fortæller stedets uddeler Søren Bach:

- Der er økonomi i ikke at smide varer ud. Derfor har vi altid haft fokus på at nedprise varer op til sidste udløbsdato. Det bevirker, at vi stort set ikke kasserer nogle varer. Samtidig falder det godt ind i hele bølgen med stop madspild. Så det gavner på alle parametre, lyder det fra uddeleren.

Annonce

Råd fra styrelse

Fra Miljø- og Fødevarestyrelsens side er der også råd og vejledning at hente, hvis man vil leve med mindre madspild. Styrelsen har lavet følgende råd til forbrugerne:

- Planlæg dine madindkøb, og køb kun den mad, der er behov for. Spis lokale produkter, så skal de ikke holde sig længe under transport. Bliv bedre til at bruge rester i nye retter, men hold stadig øje med holdbarheden. Opbevar maden ved den rigtige temperatur, så du smider mindre mad ud, der er blevet dårlig og køl madrester, der skal gemmes, hurtigt ned, eller frys dem eventuelt i små pakker.

- En familie på to voksne og to børn smider mad ud for op mod 10.000 kroner om året. Dette svarer til, at omkring 20 procent af familiens samlede madindkøb ikke bliver spist, lyder det blandt andet fra styrelsen.

De er med i en landsdækkende ordning

P.A. Andersen & Sønner, Hedensted (Too Good To Go)

Lidl, Hedensted (Too Good To Go)

Den Lille Bager i Løsning (Too Good To Go)

Løsning Pizza, Løsning (Mad Skal Spises)

SuperBrugsen, Løsning (Mad Skal Spises)

Min Købmand, Daugård (Too Good To Go)

Dagli'Brugsen, Uldum (Too Good To Go)

Dagli'Brugsen, Glud (Too Good To Go)

SuperBrugsen, Juelsminde (Too Good To Go)

Dagli'Brugsen, Lindved (Too Good To Go)

Dagli'Brugsen, Rask Mølle (Too Good To Go)

Bagergaarden, Tørring (Too Good To Go)

Q8, Tørring (Too Good To Go)

Netto, Tørring (Mad Skal Spises)

Særligt app-ordningen "Too Good to Go" har vundet indpas blandt lokale forretninger. Her kan man mod et mindre beløb hente en række af dagens overskud af fødevarer i de butikker, der er tilknyttet ordningen. Foto: Torben Schmidt
Uddeler i SuperBrugsen i Hedensted, Søren Bach, fortæller, at dagligvareforretningen altid har holdt madspild for øje, ikke kun for miljøets skyld, men lige så meget af et økonomisk hensyn. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Hos SuperBrugsen i Juelsminde kører man med "Too Good To Go" på andet år. Uddeler Troels Hansen fortæller, at der er rift om de nedsatte varer. Arkivfoto: Benny F. Nielsen
Annonce
Annonce
Tørring Folkeblad

Ugens politirapport uge 28

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce