Annonce
Tørring Folkeblad

Hjemmepasserens råd: Sådan får du en god hverdag med børn derhjemme

Kirsten Lykkegård Due har i fire et halvt år været hjemmepasser. Udover sønensn Erik på tre år har hun et barn i 1. klasse og et i 3. klasse. Foto: Ingrid Trier
Skab struktur på dagen og brug energi på at sætte gode lege igang, lyder rådene til børnefamilier fra Kirsten Lykkegård Due, der har passet sine børn hjemme i fire år.
Annonce

Uldum: Udsigten til at have sine børn hjemme de næste 14 dage, måske endda samtidig med, at man skal forsøge at passe et arbejde, tager sikkert pusten fra flere forældre. For hvordan får man skabt en tålelig hverdag for alle, uden der går alt for meget skærm i det og uden mulighed for f.eks. at tage i svømmehallen, i legeland eller på biblioteket?

Det spørgsmål har vi stillet Kirsten Lykkegård Due fra Uldum, der er mor til tre børn. En på tre år, en i 1. klasse og en i 3. klasse. Hun har i fire og et halvt år passet sin børn hjemme. Se hendes råd her:

Ideer til aktiviteter med børn

 • Trylledej, hjemmelavet modellervoks eller slim
 • Klippe gækkebreve, så karse og lave andet påske-krea
 • Lege med perler
 • Finde sten i naturen og male på dem derhjemme
 • Gør haven forårsklar
 • Bygge forhindringsbaner
 • Bage
 • Lege restaurant/butik
 • Bygge hule under bordet
 • Tag på legepladsen, i skoven på stranden eller spil bold i haven
 • Danse og høre højt musik - lav hjemmetræning i stuen
 • Lave en quiz i hjemmet med opgaver som, hvor mange planter har vi, hvilken farve er håndklæderne etc.?
 • Lav din egen film
Annonce

1) Skab struktur

- Det første jeg har tænkt mig at gøre er at lave et dagsskema, så alle er klar over, hvad der skal ske. Jeg tror, det er vigtigt at få noget struktur på dagen, så man kan skelne mellem weekend og hverdag, og vi ikke ender med at gå rundt i vores nattøj hele dagen.

Det er ikke sikkert vækkeuret behøves at ringe lige så tidligt, som det plejer, men jeg tror også, det er vigtigt at stå op om morgenen, børste tænder, spise morgenmad og komme i gang, så det hele ikke flyder sammen.

I vores familie forsøger vi også at indlægge nogle pauser og beløninger i skemaet. Det kunne f.eks være skærmtid, en lækker snack eller lignende. Vi forventer ikke, at de store sidder og laver skolearbejde i seks timer uafbrudt, lyder det fra Kirsten Lykkegård Due.

Annonce

2) Inddrag børnene i hverdagsaktiviteterne

Corona-situationen er en oplagt mulighed til at gøre noget af det, man ikke når til hverdag, men det er også godt at inddrage børnene noget mere i hverdagspligterne i hjemmet, mener Kirsten Lykkegård Due.

- Man kan jo f.eks. godt få de mindste til at hjælpe med at sortere vasketøjet, hjælpe til med aftensmaden eller bage. Man kan også aftale, at man f.eks. har en halv time fælles oprydning hver dag, siger hun.

Sådan ser Kirsten Lykkegård Dues bud på en dagsplan for den kommende tid ud. Privatfoto
Annonce

3) Sæt lege i gang

- Generelt er det godt givet ud at sætte gang i en god aktivitet. Når der er gang i aktiviteten, kan selv de mindste børn underholde sig selv i noget tid, og man har mulighed for at besvare en mail eller tage et telefonopkald, hvis man f.eks. har et arbejde, man skal passe hjemmefra, lyder det fra Kirsten Lykkegård Due.

Hun får blandt andet inspiration til aktiviteter fra instagramprofiler som @Kriblekongen og @kramogkrea.

- Der findes rigtig mange helt simple aktiviteter, som ikke koster noget. Hjemmelavet modellervoks eller trylledej kan man få lang tid til at gå med. Vi har f.eks. også nogle indfarvede riskorn, vi bruger rigtig meget. For de helt små kan der gå lang tid med bare at hælde dem fra skål til skål, og de kan også bruges som mad til bondegårdsdyrene, eller man kan lave en udgravning. Der skal ikke så meget til at sætte gang i en leg. Bare et stykke malertape på gulvet kan sætte gang i fantasien, lyder det fra Kirsten Lykkegård Due.

Annonce
Annonce
Tørring Folkeblad

Ugens politirapport uge 28

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce