Annonce
Tørring Folkeblad

Husker du dronningens seks minutter i Tørring og vinken fra kongeskibet i Juelsminde?

Festligt så det ud, da dronning Margrethe sammen med prins Henrik i 2008 var på officielt besøg i Hedensted Kommune. For majestæten var det hendes femte besøg i kommunen. Arkivfoto
80 års fødselar Hendes Majestæt Dronning har fire gange i sin regenttid været på officielle besøg i Hedensted Kommune og mindst én gang på uofficielt besøg. Vi har været i arkiverne for at genopleve den fødselerende regents møder med kommunens borgere.
Annonce

Tørring/Juelsminde: Sommeren 1992 hænger i dansk optik uløseligt sammen med et særligt europamesterskab i fodbold, men faktisk var det også året, hvor Hendes Majestæt Dronning Margrethe for første gang satte sin fod i Tørring. Besøget, der varede seks minutter og fem sekunder, var dog hverken det første eller det sidste i Hedensted Kommune.

Læs om Dronningens i alt fem lokale besøg.

Kongefamilien med den 14-årige kronprinsesse Margrethe ankom i 1954 til Juelsminde med Kongeskibet. Skibet kunne dog ikke gå ind i havnen, og landgangen blev derfor med en mindre båd. Arkivfoto: Horsens Folkeblad
Annonce

1) Med familien på Barritskov

Første gang dronning Margrethe besøgte Hedensted Kommune var så vidt vides 16. maj 1954, da hun som ung prinssesse, netop fyldt 14 år, kom med kongeskibet til Juelsminde.

Ombord på skibet var også kong Frederik IX, dronning Ingrid, samt Margrethes mindre søskende prinsesse Benedicte og Anne-Marie, der alle skulle på visit hos greven på Barritskov.

Selvom besøget var ganske uofficielt, var rygtet om kongefamiliens ankomst løbet i forvejen, og i følge Horsens Folkeblad stod 10.000 Juelsminde-borgere, mennesker fra Bjerre Herred og store dele af Jylland klar til at hylde kongefamilien, da de ankom til havnen. Den første fra kongefamilien, der gik i land, var dronning Margrethe, og avisen beskriver hele besøget som et sandt folkeeventyr.

Annonce

2) Besøg på skoleskib, men udenom Odelsgade

Der skulle gå 35 år, inden dronning Margrethe igen kom til Juelsminde. Men 19. juli 1989 oprandt dagen, da Juelsminde-borgerne igen fik deres majestæt at se. Ærindet var et besøg på skoleskibet "Hans Christian Andersen", der var sat ind i kampen for at skabe interesse for at blive uddannet til officer, styrmand eller maskinmester til den danske handelsflåde. Besøget varede i følge Horsens Folkeblads reportage knap en time, og et par tusinde stod klar ved stormolen for at få sig et glimt af dronningen, der ankom i bil.

Juelsmindes strøg, Odelsgade, der netop var blevet istandsat, var pyntet med hundredvis af papirsflag sat i blomsterkasserne, men ved en fejl, og til mange stores skuffelse kørte dronningen slet ikke gennem Odelsgade, men bagom via Strandvejen.

Afstandskrav og sætninger som "sammen hver for sig" var ikke noget man kendte til, da dronning Margrethe i 1989 ankom til havnen i Juelsminde på et officielt besøg på skoleskibet "Hans Christian Andersen". Arkivfoto: Horsens Folkeblad
Annonce

3) Tørrings seks minutter

90'erne var en god tid for de lokale royalister. Allerede tre år senere 21. juni 1992 var der igen et kongeligt besøg. Dengang var det Tørring, der fik besøg af dronning Margrethe og prins Henrik. Besøget var en del af parrets sølvbryllupsrejse. Regentparret ankom med kongeskibet til Horsens og kørte herfra over Tørring til Jelling, Kolding og Fredericia.

Peer Hansen fra Tørring og Hammer Lokalarkiv fortæller om besøget:

- Byen havde forberedt sig godt. Handelsstandsforeningen, Håndværker- og Borgerforeningen, Idrætsforeningen og Jagtforeningen havde malet 70 flagstænger kridhvide. Alle foreninger var bedt om at møde med deres faner.

- Alt gik som planlagt i det dejlige sommervejr. Regentparret kom fra Aale og standsede foran Søibergs butik. Borgmester Frede Jacobsen bød velkommen, Anette Rasmussen overrakte blomster, og formanden for Håndværker- og Borgerforeningen Gert Germandsen gav dronningen et eksemplar af den nye Tørring-bog.

- Dronningen og prins Henrik smilede og vinkede – og så gik turen videre gennem Bredgade og Skovvej mod Jelling. Besøget var planlagt til fire minutter, men varede lidt længere. Det blev til seks minutter og fem sekunder, og alle var glade.

Kun et enkelt besøg har ikke omfattet Juelsminde. Nemlig i 1992, da Dronning Margrethe gjorde et seks minutter og fem sekunder langt stop i Tørring. Arkivfoto: Tørring-Hammer Lokalarkiv
Annonce

4) Aftenvinken fra Kongeskibet

Fem år senere, 4. september 1997, var det også kun et kort glimt af dronningen Juelsminde-borgerne fik at se.

Sammen med prins Henrik ankom dronning Margrethe ombord på Kongeskibet til Juelsminde som en del af et officielt besøg i Vejle Amt i anledning af 25 års regentjubilæet.

Dronning Margrethe var dog sygemeldt med dårligt knæ og opholdt sig derfor på Kongeskibet hele dagen, mens prins Henrik bl.a. besøgte Horsens og Palsgaard. Mange havde dog fundet vej til Juelsminde i håbet om at få et glimt af dronningen, men først et kvarter før Kongeskibet lagde fra kaj kl. 21.45, viste Dronning Margrethe sig på dækket til glæde for de flere tusinde fremmødte, der havde ventet i flere timer på havnen i Juelsminde.

Blomster hører sig til ved et dronninge-besøg. Her i Tørring i 1992. Arkivfoto: Tørring-Hammer Lokalarkiv
Annonce

5) En hel dag i kommunen

6. juni 2008 oprandt så endelig dagen, hvor dronning Margrethe helt officielt og i flere timer - ja faktisk en hel dag - skulle besøge Hedensted Kommune.

Endnu en gang ankom dronningen sammen med prins Henrik fra vandsiden med Kongeskibet til Juelsminde. De blev officielt modtaget på kajen og kørte herfra i kortege til Juelsminde Rådhus, hvor daværende borgmester Jørn Juul (S) bl.a. overrakte parret en kurv med lokale madvarer i.

Herfra gik turen videre til Vejlefjord Neurocenter, Kur og Spa, inden parret splittede sig op.

Dronning Margrethe besøgte Rustik Butik i Hedensted og Jysk i Uldum, mens prins Henrik besøgte plejecenter Kildevældet i Hornsyld og Daka Biodiesel.

Parret mødtes igen på Barritskov og tog også forbi Palsgaard, inden de om aftenen inviterede til reception på Kongeskibet.

Særligt besøget hos Rustik Butik i Hedensted gjorde indtryk, og butikken, der er et beskæftigelsestilbud for sindslidende, har siden sat en mindeplade på væggen for dronningens besøg. En plade, der i øvrigt under stor festivitas og højtidelighed bliver pudset hvert år på dronningens fødselsdag. I år er festligheden omkring pladen dog aflyst på grund af coronakrisen.

I 1997 lagde Kongeskibet igen til kaj i Juelsminde, men på grund af et dårligt knæ opholdt dronning Margrethe sig hele dagen på skibet, mens prins Henrik varetog de officielle forpligtelser. Arkivfoto: Horsens Folkeblad

I 2008 kom dronning Margrethe for første gang på en hel dags officielt besøg i Hedensted Kommune. Arkivfoto: Martin Ravn
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tørring Folkeblad

Politirapporten uge 48

Tørring Folkeblad

Tørring-butikker øger åbningstiden: Blomsterhandel bliver døgnåben og sportsbutik tilbyder morgen- og aftenshopping

Annonce