Annonce
Tørring Folkeblad

Klummen: At sige verden ret farvel

Hedensted: Klummeskribent Maria Bech Tuominen. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Klummen: Jeg mindes tydeligt min fars stemme i den anden ende af telefonrøret; jeg havde lige sat mig ind i bilen for at køre hjem fra dagens babysalmesang. Solen skinnede, fuglene sang og flaget var hejst på kirkegården. Og der sad jeg så i bilen med min far i røret: ”Det er nu, Maria, hvis du skal nå at sige farvel til farmor”. Tårerne trillede ned af kinderne på mig og aldrig har køreturen været så lang til Ebeltoft.

Det var ikke mere end et par dage siden, jeg havde siddet med min farmor i hånden, hvor hun fortalte, at det slet ikke var til at forstå, at hun snart blev 87 år, for indeni var hun jo stadigvæk den samme, som hun altid havde været. Og mon ikke det i virkeligheden forholder sig sådan; at kroppen ældes, mens ånden forbliver den samme…?

Når døden rammer et menneske, vi elsker eller holder af, og i mit tilfælde familiens overhoved, bliver vi for alvor mindet om vores egen dødelighed. Vi rykker en tak længere ud på bænken og bliver opmærksom på, at vi kun er her på lånt tid. Des vigtigere bliver det også, hvad vi bruger denne tid på… Hvilke minder vi hver især og i fællesskab får skabt.

Når jeg tænker tilbage på denne dag – sorgens dag, fyldes jeg ikke blot af sorg men også af taknemmelighed. En taknemmelighed over, at min farmor var så stor og vigtig en del af mit liv. Der går ikke mange dage imellem, jeg tænker på hende. Det kan være en sang, en duft eller en oplevelse der gør, at jeg pludselig mindes… Der er ingen tvivl om, at min farmor har efterladt sig et stort tomrum – jeg kan ikke længere ringe til hende, besøge hende eller spørge hende om noget mere. Pludselig er det blevet for sent…

Selvom kroppen kan trænge til at dø, så vil døden altid være en fjende. En fjende, jeg kun kan forholde mig til, fordi jeg tror på, at der er én, der er stærkere end den. At der er én der griber os, når alting er blevet for sent på denne jord, og vi derfor må sige verden ret farvel, som Grundtvig skriver i en af sine salmer. En salme fuld af håb, hvor Kristus melder sig som det lys, ingenting kan slukke. Som kærligheden. Guds kærlighed, der lyser for os og som overvinder alt – også døden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tørring Folkeblad

Politirapporten uge 48

Tørring Folkeblad

Tørring-butikker øger åbningstiden: Blomsterhandel bliver døgnåben og sportsbutik tilbyder morgen- og aftenshopping

Annonce