Annonce
Tørring Folkeblad

Klummen: Hvis du ikke kan lide lugten i bageriet…

Hedensted: Klummeskribent René Rørvig. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Klummen: Jeg burde smutte, for jeg kan ikke lide lugten i bageriet. Mit største problem er bare, at der også er nogle fantastiske gode kager, så jeg bliver hængende lidt endnu.

Vi er så heldige at have fået sociale medier som Facebook og Twitter. Vi kan hurtigere end nogensinde fortælle vores uforbeholdne mening om dette og hint. Vi benytter vores ret til at ytre os om alt, og nogen gange bliver det i en tone, der er uegnet for børn. Det er her, jeg synes, det kan komme til at lugte en smule brændt.

Vi er så hurtige til at dele indhold med hinanden, at vi glemmer at tænke os om og gøre det i en ordentlig tone. Jeg er vokset op med reglen: “Har du ikke noget pænt at sige, så lad være med at sige noget”. Den regel kunne jeg godt tænke mig, at vi brugte noget mere, så vi ikke kommer til at såre hinanden. Jeg vil dog gerne have den ændret til: “Har du ikke noget konstruktivt at sige, så lad være med at sige noget”. Jeg synes, at forskellighed og uenighed er fantastisk, for når det er gjort i en ordentlig tone, er det med til at udvikle os som mennesker, både unge som voksne.

Ofte snakker og skriver vi om, at de unge er helt umulige på de sociale medier. Der er historier om, at de mobber hinanden og deler mere eller mindre uheldige billeder af sig selv og andre. Jeg kan nogle gange tænke, om vi voksne egentlig er bedre end de unge? Er vi det gode eksempel, som de unge kan spejle sig i? Kan vi ikke også komme til at dele et uheldigt billede eller opslag?

Vi er som voksne nogle gange hurtige til at påpege, når unge laver noget uhensigtsmæssigt, og i den sammenhæng generalisere vi hurtigt til, at det må være hele ungdommen, den er gal med. Men det er jo heldigvis kun et fåtal, der kommer til at træde ved siden af, og hvor mange af os voksne, kan sige os helt fri fra at have lavet fejl, da vi var unge. Men dengang blev det heldigvis ikke delt på Facebook.

Jeg tror ikke, de unge i dag er meget forskellige fra, hvordan vi var. I dag er der bare ikke noget, der er for småt eller ubetydeligt til at blive et opslag på sociale medier og dernæst et indslag i nyhedsmedierne. Udfordringen i min optik er, at vi glemmer ordentligheden samt nogle gange ikke at holde os til saglighed og fakta.

Nogle af de unge, jeg møder i min dagligdag, ved ikke om de kan stole på det, de læser på nettet, da der er så meget, der bliver ukritisk delt og kommenteret efter kun at have læst en overskrift.

Jeg tror, vi alle har et ansvar i at få fjernet noget af den brændte lugt i bageriet for at få minimeret mobning og uheldige delinger. Så vi står tilbage med de gode kager og kattevideoerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Tørring Folkeblad

Spejdere holder loppemarked

Annonce
Forsiden netop nu
Tørring Folkeblad

Sat til vægs af et marsvin

Annonce