Annonce
Tørring Folkeblad

Nyt initiativ fra ungdomsskolen: Kom i lære som politiker

Som en del af projektet får de unge lov til at komme med til blandt andet gruppemøder og byrådsmøder, og det er tanken, at samarbejdet mellem den unge og politikeren skal være til gensidig inspiration. Hedensted Ungdomsskole har fundet sin inspiration til projektet i Svendborg, hvor den lokale ungdomsskole har kørt et lignende forløb. Arkivfoto:Yilmaz Polat
Unge mellem 15 og 20 år får nu en mulighed for at komme ind i maskinrummet og se, hvordan lokalpolitik bliver til. 12 byrådspolitikere fra Hedensted Kommune har meldt sig på banen til at tage en ung i lære.

Hedensted: Selvom de unges valgdeltagelse er steget markant ved de seneste to lokalvalg, så ligger deres stemmeprocent stadig en del under gennemsnittet på godt 70 procent.

Ifølge Birgit Fisker fra Hedensted Ungdomsskole kan det skyldes, at mange unge opfatter politik som noget tungt og uoverskueligt, og at de derudover får et kedeligt billede af det at være politiker fra medierne.

Det vil Ungdomsskolen gerne være med til at ændre på gennem et nyt projekt, der hedder "I lære som politiker i Hedensted Kommune". Her inviteres lokale unge i alderen 15 til 20 år til at komme med ind i maskinrummet hos byrådsmedlemmerne for at se, hvordan lokalpolitik i virkeligheden fungerer.

- Vi vil gerne have, at der er flere unge, der interesserer sig for politik, for så får vi også en større masse af unge mennesker, der søger ind og påvirker de beslutninger, der træffes i vores samfund fremadrettet. Måske kan projektet være med til at barsle en ny generation af gode og troværdige politikere her fra lokalområdet, siger Birgit Fisker.

Løn og ansættelse

Projektet varer som udgangspunkt i seks måneder, fra 1. januar til 1. juli, og i den periode skal de unge blandt andet være med til gruppemøder i partiet, udvalgsmøder og byrådsmøder samt deltage på workshops, hvor man blandt andet kan blive bedre til at debattere.


Mange unge interesserer sig for den del af politik, der hedder klima, men hvis de vil gøre noget ved det, må de også gå ind og tage ansvar. Og det kan man bedre gøre, hvis man ved, hvordan processen fungerer.

Birgit Fisker


Det er tanken, at hver ung får én politiker, som vedkommende skal følge, og 12 byrådspolitikere har meldt sig til projektet. Der er også allerede kommet en del ansøgninger ind fra unge, der gerne vil være med, og når ansøgningsfristen er udløbet 1. december, skal de unge og politikerne matches.

- Vi stiller ret store krav til de unge, og de får også et diæt på 250 kr. pr aktivitet, de deltager i. Derfor er der ansættelsessamtaler, inden man bliver udvalgt. Vi har en klar forventning om, at de unge, som kommer med i projektet, er nogen, som virkelig vil det, siger Birgit Fisker.

Annonce

Fællesskab med andre unge

Til gengæld tror hun, de unge får en værdifuld erfaring, som formentlig også vil gøre sig godt på deres CV.

- Et indblik i, hvordan virkelighedens politik udformes, og en træning i debatfærdigheder er noget, man kan bruge mange steder. Og så får man jo mulighed for at prøve sine egne holdninger af - og måske få indflydelse på nogle ting, siger Birgit Fisker.

De deltager

  • Dansk Folkeparti: Allan Petersen
  • Socialdemokratiet: Kasper Glyngø, Liselotte Hillestrøm, Mette Juul og Claus Thaisen.
  • SF: Torsten Sonne Petersen
  • KD: Birgit Jakobsen
  • Venstre: Merete Skovgaard, Peter Sebastian Petersen, Erling Juul, Lene Tingleff og Hans Vacker.

Derudover er det en god chance for at møde andre unge med interesse for politik.

- Vi har allerede fået en god håndfuld ansøgninger, og feltet spænder vidt. Men uanset om man hører til på venstre- eller højrefløjen eller måske ikke er helt sikker, så har man interessen til fælles med de andre unge, siger Birgit Fisker.

Alle unge i alderen 15 til 20 år med bopæl i Hedensted Kommune kan søge om at være med. Der er ansøgningsfrist 1. december.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Tørring Folkeblad

Ugens politirapport uge 17

Annonce
Forsiden netop nu
Tørring Folkeblad

Klummen: Gå dig glæde til

Hedensted/Juelsminde Avis

Replik efter anklager om manglende visioner: Det giver mig anledning til at fortælle, hvad der egentlig står i budget 2021

Annonce