Annonce
Ugeavisen Grindsted

Sundhedsapp er også til borgere med stress, KOL og slanke taljer

Her er et eksempel på, hvordan app'en virker. Her er det nogle mål for kost. Arkivfoto
Endnu har for få borgere fået øjnene op for sundhedsapp'en "Liva". Diætister vil udbrede kendskabet til, at også folk med andre livsstilsudfordringer end overvægt kan henvende sig.

Billund Kommune: "Overvægt" er tit det første, mange tænker, når de hører om et sundhedstilbud, der kan skrue på livsstilen. Det er sikkert noget med at få støtte til at komme væk fra vingummibamserne og sofaen og kunne passe den flotte nederdel fra kusine Karens kobberbryllup.

Og det er da også primært borgere med lidt for meget på sidebenene, der henvender sig for at blive en del af kommunens gratis sundhedstilbud, centreret om app'en Liva. Men andre med andre livsstilsudfordringer er også meget velkomne, understreger diætisterne, der sammen med en vane-coach står for den personlige vejledning i app'en.

- En sund livsstil er jo mange ting. Man behøver ikke være overvægtig for at være med. Er man for eksempel stressramt eller er kommet ud på den anden side efter at have haft stress, er det også oplagt at komme med i Liva. Eller hvis man døjer med KOL, prædiabetes eller måske bare trænger til at gøre noget ved sin sundhed, fordi man ikke er tilfreds med sin livsstil, siger Kirstine Rosenkvist, der er en af diætisterne i projektet.

Annonce

Brugervenligt

Billund Kommune har som en ud af mange kommuner købt licens til app'en Liva, som en borger gratis kan blive koblet på. App'en er dyr, og der sidder desuden rigtig levende mennesker bag og giver individuel vejledning, så kommunen håber naturligvis, at flest muligt får glæde af forløbet.

Og indtil videre er der i perioder for få, der benytter tilbuddet.


Det eneste krav for at være med er faktisk, at du har noget ved din sundhed og livsstil, som du ønsker at ændre. Om det så er at du vil op på 5000 skridt om dagen eller at du vil spise et mellemmåltid hver dag. Eller alt muligt andet. Du sætter selv dit mål.

Mette Lund Jørgensen


- Vi har været udfordret af, at der ikke har været nok tilmeldte. Det synes vi er ærgerligt. Heldigvis virkede det rigtig godt, da vi efter nytår forsøgte os med et opslag på Facebook om tilbuddet. Her kom der lige 25 tilmeldinger. Så måske handler det også om, at mange stadig ikke ved, hvad tilbuddet går ud på, og at man som borger i Billund Kommune er med helt gratis, siger Kirstine Rosenkvist.

Der kan også være tale om, at nogle borgere ikke er helt velbevandrede i at bruge apps og føler en distance til den form for sundhedsvejledning. Men den bekymring håber de to diætister også at komme til livs, for dels er app'en meget brugervenlig - også for dem, der aldrig før har klikket på en app - og dels er der stadig en personlig kontakt ved siden af indtastningerne.

Annonce

Vejledning en gang om ugen

Typisk foregår et forløb sådan, at man henvender sig og bliver kaldt ind til en opstartssamtale. Samtalen er ofte et fysisk møde, for diætisterne vil gerne lige møde deltagerne "rigtigt", men kan også sagtens foregå over video. I samtalen fortæller borgeren om sine udfordringer og ønsker, og sammen bliver der lagt en plan.

Herefter skal man dagligt bruge app'en til at skrive ned dagligt, hvordan det er gået med at nå målene, og hvilke udfordringer der eventuelt har været. Vejlederen går så ind og kigger på borgerens profil ind i mellem og skriver en personlig tilbagemelding på det, hun læser. Først er der 14 uger med vejledning hver uge, som kan være enten skriftligt, en telefonsamtale eller video - eller en god blanding, alt efter borgerens ønske. Efter 14 uger vurderes det så, hvor ofte vejledningerne skal ligge efterfølgende.

- Vi oplever, at det er den personlige vejledning, der er med til at gøre Liva virkelig effektivt. Det er ikke "bare en app", men der sidder et levende menneske og kommer med alt fra opmuntring til opskrifter i den anden ende. Vi håber bare, at flere vil kaste sig ud i det, siger Kirstine Rosenkvist.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Grindsted

Bedre vilkår for de sociale væresteder

Annonce
Annonce
Ugeavisen Grindsted

Test når det giver mening

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Grindsted

Vestermarkskirkens julemarked er tilbage

Ugeavisen Grindsted

Kom og prøv at køre grønt

Ugeavisen Grindsted

Grindsted Rotary Klub støtter nødstødte familier

Ugeavisen Grindsted

Set fra Min Verden: Nødvendig udskiftning på kirkeministerbænken

Ugeavisen Grindsted

Afgående byrådsmedlem er ny formand for integrationsforening

Ugeavisen Grindsted

Se her, hvem der er med i kampen om Rødder og Vinger-prisen

Billund Ugeavis

Nu kan du også købe begravelsen online: Nogle vil hellere sidde hjemme i fred og ro

Ugeavisen Grindsted

Lars Lilholt spiller julekoncert i Magion

Ugeavisen Grindsted

Bettina har elsket historie, siden hun var barn: Nu har hun fået et drømmejob på museet

Ugeavisen Grindsted

Det første halve år som selvstændig er gået godt: - Jeg har på intet tidspunkt fortrudt mit valg om at åbne min egen blomsterbutik

Ugeavisen Grindsted

Grindsted Skakklub er truet på eksistensen

Ugeavisen Grindsted

Ældre Sagen går travlt efterår i møde

Ugeavisen Grindsted

Foredrag stiller skarpt på danske kvindeskæbner

Ugeavisen Grindsted

Skal du med? Michael Falch & Dét Band optræder i Magion

Ugeavisen Grindsted

Korleder vil have flere med: - Mange mennesker er gennem coronaens svøbe blevet lullet ind i en ensomhedens tilstrækkelighed eller det virtuelle samhørighedssurrogat

Ugeavisen Grindsted

Grindsted-forretninger søger mod mere plads: Optikerne havde travlt på den første åbningsdag

Ugeavisen Grindsted

3F støtter op om Krogager Boldklub

Ugeavisen Grindsted

Jul i Grindsted: Salget af julekalendere begynder den 2. oktober

Ugeavisen Grindsted

Røde Kors' landsindsamling nærmer sig

Ugeavisen Grindsted

Den midaldrende Greta

Ugeavisen Grindsted

Det skabte panik, da to mand begyndte at fjerne terrassen på Torvet: Men politiker kom til undsætning

Annonce