Annonce
Ugeavisen Møldrup-Aalestrup

Karolina og Hans bestiger bjerge i den gode sags tjeneste

Karolina Stefanska fra Viborg og Hans Kiesbye Holm fra Skals besteg Kilimanjaro til fordel for Børneulykkesfondens Legehelte sidste år. I år samler de ind ved at bestige henholdsvis Atlasbjergene og Elbrus. Foto: Morten Dueholm
Kilimanjaro sidste år, Elbrus og Atlasbjergene i år og endnu flere bjerge året efter. Skals-borgeren Hans Kiesbye Holm bestiger sammen med Karolina Stefanska bjerge for at samle ind til Børneulykkesfonden.
Annonce

Viborg: Europas højeste bjerg, Elbrus i Rusland, som rejser sig 5642 meter over vandets overflade, er målet for Karolina Stefanskas næste bjergbestigning. Når hun har gjort det i juni, skal hun og bjergbestigningsmakker Hans Kiesbye Holm i august til toppen af både Toubkal og Ouanoukrim, som begge står mere end fire kilometer højt i Nordafrikas Atlasbjerge.

Det lyder måske grænsende til vanvittigt for mange, men når man allerede har besejret Kilimanjaro, og det hele handler om at samle penge ind gennem Børneulykkesfondens Climb for Charity projekt, er det svært at lade være.

- Man bliver bidt af det der bjergbestigning, og hvis man kan gøre en god ting samtidig, så kan jeg simpelthen ikke forstå, at man ikke ville gøre det, siger Karolina Stefanska.

Bjergbestigningen til fordel for Børneulykkesfonden og Legeheltene er samlet i projektet Climb for Charity. Privatfoto
Annonce

Det begyndte i radioen

Hele besættelsen med bjergbestigning begyndte en januardag i 2017, hvor Hans Kiesbye Holm, 50, der til dagligt er leder for en rengøringsvirksomhed i Vesthimmerlands Kommune, hørte radio. En af værterne var taget afsted med Climb for Charitys første hold og var live i radioen, mens hun besteg Afrikas højeste bjerg, Kilimanjaro.

- Det hørte jeg og tænkte, det var da egentligt meget spændende. Så gik jeg simpelthen bare på nettet, fandt Climb for Charity, kom til infomøde og meldte mig til, siger han.

Springet fra at høre om det til at melde sig til var ikke stort, selvom Hans Kiesbye Holm ikke havde haft en bjergbestigning i tankerne før.

- Hvorfor, det ved jeg ikke lige. Der var bare et eller andet, og det blev klart, at skulle jeg bestige et bjerg, skulle det være Kilimanjaro, siger han.

Han skulle bestige det 5895 meter høje bjerg i september samme år og gik i gang med indsamlingen.

Bliver din ansøgning om at komme med godkendt, får du nemlig ikke turen betalt, tværtimod. Du skal samle mindst 10.000 kroner ind til Børneulykkesfondens arbejde for færre børneulykker og initiativet Legeheltene, der skaber leg og bevægelse blandt indlagte børn.

Det, du får, er gode rabatter og pakkeløsninger på de ting, der skal til for en bjergbestigning og en oplevelse for livet.

Annonce

Karolina sprang på

På dette tidspunkt var Karolina Stefanska centerchef i det fitnesscenter, Hans Kiesbye Holm kom i. Hun hjalp ham med at samle penge ind og blev smittet med bjergbestigerfeberen.

Da en skade umuliggjorde den planlagte tur, blev det i stedet udskudt til efteråret 2018, hvor Karolina Stefanska så sit snit til at komme med.

- Jeg har altid gerne villet bestige Kilimanjaro, så det var jo oplagt at gøre det i en god sags tjeneste. Og så er det super fedt at tage afsted i en gruppe, siger hun.

Sammen trænede de op til at skulle afsted. Det betød kilometerlange gåture især i Dollerup Bakker og traven op og ned ad trapper. I september tog de afsted.

Hans Kiesbye Holm i gul hat og Karolina Stefanska i blå jakke 3720 meter over havoverfladen på Kilimanjaro i 2018. Privatfoto
Annonce

Varm og kold

På hotellet i Tanzania var der udsigt til det høje bjerg, de to kun havde set på billeder.

- Der er spænding undervejs. Når man kommer frem og kan stå og se, ja, det er det bjerg deroppe, siger Hans Kiesbye Holm.

- Min første tanke var: hold op hvor er det højt. Og hvor er der langt, siger Karolina Stefanska grinende.

- Det virkede helt uvirkeligt at stå der i 30 graders varme og se, at der er sne på toppen. 30 grader kan nok ikke engang gøre det, fortsætter hun.

Men op skulle de. De vandrede med en stor gruppe andre ivrige bjergbestigere og et hold lokale “bærere”, som de kalder dem. Det betød, at de mellem camps kun skulle bære en dagsrygsæk på nogle få kilo, mens deres habengut blev transporteret af bærene. Turen tog seks dage, som startede med tre dages vandring til 3800 meters højde.

- Så havde vi en akklimatiseringsdag, hvor man går et stykke op og så tilbage til 3800 meter. Dag fire gik vi til 4800 meter, som vi nåede midt på eftermiddagen, forklarer Hans Kiesbye Holm.

- Vi fik lidt at spise og et hvil, og så omkring 22 om aftenen stod vi op og gik midt om natten, så vi kunne nå toppen, når solen stod op. Der går man, mens det er mest koldt.

Der gik ikke lang tid, fra de var kommet ned, før turen til den næste bjergbestigning var bestilt. Begge tilmeldte de sig en tur til Atlasbjergene i det nordlige Afrika i august dette år.

Hans Kiesbye Holm tænkte allerede på vej ned ad Kilimanjaro på at tage afsted igen, og sådan fortsætter det nok. Han har nemlig også tilmeldt sig anden tur på Atlasbjergene, denne gang med sin 22-årige datter, og Himalaya i 2020, som han er ved at overbevise Karolina Stefanska om at tage med på.

Hans Kiesbye Holm skulle have besteget Kilimanjaro allerede i 2017, men en skade udskød det til året efter. Privatfoto
Annonce

For børnene

Men det er ikke kun bjergbestigningen, der gør de begejstrede. Det er også, at de skaber opmærksomhed om og samler penge ind til Børneulykkesfonden og Legeheltene.

- Jeg synes netop, det var den helt perfekte kombination. At man kunne få en personlig udfordring med at bestige bjerge og samtidig være med til at skaffe nogle penge til børn, siger Hans Kiesbye Holm der har to døtre på henholdsvis 22 og 17 år og fortsætter:

- Og så kan jeg i det hele taget godt lide konceptet med Legeheltene.

Bjergbestigerne forsøger blandt andet at samle ind til det gode formål med et Legehelteløb på Sønæs på lørdag. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce