Annonce
Ugeavisen Odense

Chokolademager lancerer ny juletradition

Morten Aagaard åbnede sit chokoladeværksted i Brandts Passage i marts 2019. Pr-foto
Julen nærmer sig med hastige skridt, og i chokoladebutikken Mortens Chokolade i Brandts Passage er chokolademager Morten Aagaard i gang med forberedelserne til årets julekollektion – og en ny juletradition.

Brandts Passage: Der dufter af krydderier hos Mortens Chokolade. Chokoladeformene står klar på arbejdsbordet, og chokolademager Morten Aagaard prøvesmager chokoladerne efterhånden som de forskellige varianter bliver færdige.

- Julen er den dejligste tid i en chokoladebutik. Der er nogle smage som nærmest kun kan bruges på denne tid af året. Jeg har fundet alle julens krydderier frem og laver fyldte chokolader med alt fra brunkagekrydderier og gløgg til risalamande. Det kan virkelig duftes, at julen er lige om hjørnet, siger Morten Aagaard.

Annonce

Inspiration udefra

Udvikling er en vigtig del af chokolademagerens arbejde, og nye traditioner findes blandt andet ved at kigge tilbage i tiden og lade sig inspirere af julen ude i verden.

- I år lancerer jeg en Panforte De Siena i chokoladebutikken. Det er en julekage som stammer helt tilbage fra den tidlige middelalder, hvor korsridderne havde forsynet et kloster i byen Siena i Toscana i Italien med krydderier, nødder og andre uimodståelige delikatesser. En Panforte De Siena er virkelig en mundfuld af alle julens smage, fortæller Morten Aagaard.


Det har undret mig, at denne fantastiske kage ikke er blevet en fast del af juletraditionen på vores breddegrader, men det forsøger jeg nu at rette op på

Morten Aagaard


En Panforte De Siena består af tørrede frugter, masser af nødder og mandler, rigelige mængder honning, alle de varme krydderier man forbinder med julen og så ikke mindst chokolade.

- At kalde en Panforte De Siena en ”kage” er en misvisende tilnærmelse. Det er rette ord er nærmere ”konfekt”. Derfor har jeg arbejdet med at skabe en version, hvor det er chokoladen, der holder Panforten sammen, og hvor den ikke er bagt som traditionen ellers foreskriver. Derudover har jeg kommet dadler, kandiseret pomeransskal og sukat, som er nogle af julens dejligste smage, i, siger Morten Aagaard.

Annonce

Hentet hjem til Danmark

En Panforte De Siena er traditionelt en rund kage, man skærer mindre stykker af, og således er det også med denne chokolade-panforte.

- Jeg har altid elsket Panforte De Siena, og vi har flere gange købt den i udlandet og taget den med hjem til jul. Det har undret mig, at denne fantastiske kage ikke er blevet en fast del af juletraditionen på vores breddegrader, men det forsøger jeg nu at rette op på, siger Morten Aagaard.

Chokoladebutikken vil i de kommende mange uger bugne af særlige julechokolader, chokoladejulemænd, marcipangrise og alverdens andre julesmage. Nogle af chokoladerne er gengangere fra sidste år, men der er også nye smage at finde, blandt andet chokolademagernes chokolade med dadler og appelsinlikør.

- Nu mangler vi bare at få tændt juletræet og alle julelysene i gaderne, så er julestemningen helt perfekt, slutter Morten Aagaard.

Årets julekollektion er klar i Mortens Chokolade i Brandts Passage i hjertet af Odense fra 13. november. Chokoladebutikken har åbent alle dage frem til jul.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce