Annonce
Ugeavisen Odense

En ny begyndelse: Dante Galic kvittede stofferne og er klar med ny kunstudstilling

Antallet af vilde tigre i det fri er i dén grad faldet drastisk gennem de seneste hundrede år, og tre ud af ni tigerarter er uddøde. Foto: Hasse Frimodt
Efter en årrække med fuld fart på fester og stoffer, har den unge fynske kunstner Dante Galic samlet sig selv og sin kunst op. Han er nu klar med en ny udstilling, der har fokus på klima og truede dyrearter.

Den 24-årige kunster Dante Galic har trods sin unge alder allerede haft stor succes. Som 18-årig blev hans kunst en del af nogle af de største danske kunstsamlinger, og han mærker hvert år en stigende interesse for sin kunst.

Dane Galic og elefant. Foto: Hasse Frimodt

- Fra jeg var 18-21 år oplevede jeg stor interesse for min kunst. Livet kørte på skinner, og jeg var arrogant nok til at skide alle gallerister et stykke. For mig var gallerister bare nogen, der kun tænkte på dem selv og på at tjene penge på min kunst, siger Dante.

Men livet har det som bekendt med at tage sine omveje. Da Dante var 21 år kørte det for alvor af skinner, da en personlig krise bragte ham til Berlin. Her blev stofferne en større og større del af hans liv.

- Jeg endte helt derude, hvor jeg vil kalde mig selv for en hardcore narkoman. Jeg var på heroin og levede fra dag til dag. Stofferne i Berlin er billigere end frugt, så det var nemt at få fat på. Men stofferne gjorde intet godt for mig. Jeg blev på ingen måde en bedre kunstner. Tværtimod. For jeg har som menneske stor kreativitet, og det var som om stofferne blokerede for den kreativitet, siger Dante.

Det var en udsolgt kunstmesse i Tokyo i 2019, der til sidst fik ham til at lægge sit liv om.

- I Japan var det som om, der skete nogle ting i mit liv. Jeg fandt ud af, at jeg var ved at ødelægge mit liv. Her begyndte jeg at revurdere mit liv. Da jeg vendte hjem til Berlin, var jeg til en fest, og da jeg vågnede under et bord dagen efter, tjekkede jeg min Instagram-profil, og her så jeg, at Galleri Nijenkamp var begyndt at følge mig. Jeg kendte jo galleriet, der er beliggende i min hjemby Odense, så jeg tog telefonen og ringede til indehaveren Line Nijenkamp, fortæller Dante Galic.

Det opkald skulle vise sig at blive vejen ud af misbruget.

Først males det i sort/hvid derefter kommer Dante farver på malerierne. Foto: Hasse Frimodt

- Jeg inviterede Line til Berlin i august 2019. Hun mødte mig, som jeg var dengang. En kunstner, som også var fuldtids narkoman, men som ønskede at slippe ud af sit misbrug, siger Dante.

Line anede faktisk ikke, at Dante var narkoman. Men hun så et kæmpe potentiale i Dante som kunstner og som menneske.

- Dantes kunst er fantastisk. Og så viste han mig tillid, en tillid ingen andre gallerister havde fået fra Dante tidligere. Vi indgik en aftale om, at Dante skulle lave værker til en stor udstiling i september 2020, fortæller Line.

Dante havde nu et år til at skabe kunst til udstillingen. Han satte sig for, at han ville være clean, han har i dag ikke rørt stoffer siden august 2019.

Udstillingen i Danmark og hos Galleri Nijenkamp blev en succes, og stort set alle Dantes malerier blev udsolgt ved ferniseringen.

- Line er virkelig god for mig - og ved mig. Hun giver mig penge på forskud, hun viser, at hun tror på mig, både som menneske og som kunstner. Det er jeg taknemmelig for den dag i dag. Jeg får en ro hverdagen, faktisk falder jeg så godt til i Danmark, at ender med at blive i Odense, da udstillingen er overstået, siger Dante.


Jeg var på heroin og levede fra dag til dag. Stofferne i Berlin er billigere end frugt, så det var nemt at få fat på

Dante


Han ønskede ikke at vende tilbage til det, der var dernede, så han bookede en flyttemand til at hente alt, hvad han ejede og havde i Berlin. Han bosatte sig omkring Odense Havn, hvor han også fik etableret et atalier.

- Jeg husker en dag, Dante ringede og spurgte mig, om jeg troede han havde råd til både lejlighed og atelier, og jeg forsikrede ham om, at det havde han, og at jeg ellers nok skulle hjælpe økonomisk, indtil han fik råd, siger Line Nijenkamp.

Dante og Line har sammen planlagt en ny udstilling med fokus på truede dyrearter og klima.

- Vi behandler naturen så forfærdeligt. Så i min kommende udstilling sætter jeg med mine malerier spørgsmålstegn ved den måde, vi mennesker sviner Jorden til. Jeg er i gang med at færdiggøre 25-30 malerier, som skal udgøre min kommende udstilling hos Galleri Nijenkamp, siger Dante.

Pige med gasmaske stående midt i forureningen. Foto: Hasse Frimodt

Og med fokus på miljøet, klimaet og truede dyrearter bliver alle Dante's malerier lavet på den mest økologiske og miljøvenlige måde det overhovedet er muligt.

- Jeg benytter mig af farver, som er lavet på knuste sten, mineraler og lignende. Lærrederne jeg maler på koster op til 10 gange mere end almindelige lærreder, da de er lavet i hør. Et almindeligt lærred i bomuld på 2 x 10 meter bruges der omkring 20.000 liter vand på at fremstille, de lærreder jeg benytter er der kun brugt omkring 100 liter vand. Jeg bruger linolie produceret her på Fyn for at gøre det hele så klimavenligt som overhovedet muligt, siger Dante.

Udover malerier vil man også kunne se en fysisk installationskunst, som Dante laver ud af affald, han har fundet i naturen.

- Jeg viser i min kommende udstilling dyrene på en flot og ikke nedværdigende måde. For jeg håber, jeg med udstillingen kan sætte nogle tanker i gang hos dem, der ser den, og at de derefter finder ud af, at vi skal passe på dyrene og klimaet, siger Dante.

Holde øje med Ugeavisen Odense i nær fremtid. Her vil vi afholde en konkurrence med muligheden for at vinde Dante plakater.

Havforureningen medfører store skader på dyrelivet og fødekæderne. Foto: Hasse Frimodt
Pige med gasmaske, er et barskt maleri. Foto: Hasse Frimodt
krybskytteri nedsætter antallet af elefanter. Foto: Hasse Frimodt
Tigerhoved lavet af Dante Galic. Foto: Hasse Frimodt
Dante Garlic har gang i atelieret på Kratholmvej i Skt. Klemens. Foto: Hasse Frimodt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce