Annonce
Ugeavisen Odense

Fælles om de gode fund og vaner

For enden af disse trappetrin kan man til venstre træde ind i Det Kollektive Klædeskab og til højre ind i Fælles Fund. Anja Littau Due driver begge butikker. Hun tror på, at hvis vi får den miljøbevidste tankegang ind under huden, vil den følge os i alt, hvad vi gør. Foto: Christina Jacobsen
Siden februar har Anja Littau Due drevet Det Kollektive Klædeskab, som bygger på principper om fællesskab og en miljøbevidst tankegang. Nu har hun overtaget nabolokalet og åbnet Fælles Fund, og dermed gør Anja Littau Due det muligt både at shoppe tøj og indretning uden at belaste miljøet.

At træde ned ad Nedergade en småkølig solskinsmorgen er lidt som at træde ind i en tidslomme.

Tilbage til en tid, hvor tempoet var en anden. Hvor cyklerne bumlede stille over brostenen, og naboerne sludrede på de høje trappetrin, inden de gik ind i deres små og skæve huse.

I dag mærkes byens puls lidt stærkere. Larm fra byggepladsen ved Fisketorvet og lidt for hastige biler, som får det til at brumme, når de ryger op ad gaden mod Overgade. Man frygter lidt for, om de gamle og smukke bygninger mon kan holde?

Annonce

Men gaden kan stadig noget. Noget magisk. Og nabofællesskabet er stadig stærkt. Det ved journalisten på denne artikel, da jeg efterhånden har lavet interviews med flere af Nedergades erhvervsdrivende, og det er noget, som de alle nævner.

Det var også noget af det, som Anja Littau Due faldt for, da hun i februar rykkede sin butik, Det Kollektive Klædeskab fra Mageløs til Nedergade.

En butik, der ikke gav overskud, men som gav næring til Anja Littau Dues ambition og drivkraft: at udbrede en miljøbevidst tankegang og at samle os alle i et fællesskab og vise os, at hvis vi hver især gør lidt, gør vi i fællesskab meget.

Konceptet er simpelt. Butikken er bygget op som en forening, og et medlemskab koster 169 kroner om måneden.

Du gennemgår dit klædeskab og finder det tøj, som du ikke længere bruger. Tøjet sender du over disken til Anja Littau Due. Hun vurderer det og pointsætter det. Pointene bruger du til at købe det tøj, som hænger på butikkens tøjstativer.

- Hver dag kommer der tøj ind og ud, og vi har kvinder, som kigger forbi hver uge. På den her måde bliver det muligt at udskifte tøjet jævnligt, men med god samvittighed, lød det fra Anja Littau Due, da vi i juni besøgte hende i Det Kollektive Klædeskab.

Anja Littau Due. Foto: Christina Jacobsen

Åbner ny butik

Under selv samme besøg, lå butikkens nabolokale tom. Det havde det gjort lidt tid.

Men Anja Littau Due kunne afsløre, at der endelig var fundet en lejer. Hun havde nemlig selv smidt sin underskrift på lejekontrakten.

Lokalet skulle rumme butiksejerens næste drøm. En drøm, som hun havde brygget på i et års tid, og som lå helt i tråd med tankerne bag Det Kollektive Klædeskabs.

Den 14. august kunne hun så endelig åbne butikken Fælles Fund i nabolokalet – præcis samme koncept som Det Kollektive Klædeskab, men blot med interiør.

- Det startede egentligt, fordi min datter skulle flytte hjemmefra. Hun ville indrette sit lille hjem med brugt, men man skal virkelig meget igennem for at finde noget, der passer ind. Og så synes jeg også, at priserne er høje, fordi det er ”in” at købe brugt. Så jeg tænkte, at det var oplagt at afprøve det her byttekoncept med interiør.

Annonce

Byt løs

Hos Fælles Fund koster et medlemskab 139 kroner om måneden, og er man allerede medlem i Det Kollektive Klædeskab, kan man blive medlem for 89 kroner om måneden.

Og præcis som med tøjet, kigger man i sit hjem og finder ting, som Anja Littau Due pointsætter, og så kan man ellers shoppe – eller rettere bytte – løs.

- Der produceres så meget interiør og ikke mindst en masse, som ikke er i god kvalitet. Men mange køber det, fordi det er billigt og let tilgængeligt. Jeg vil hellere have, at man går efter god kvalitet, og på den her måde kan man tillade sig at udskifte lidt oftere. Jeg indretter selv kun med brugt, men jeg kan også godt lide at skifte ud, forklarer hun.

De første indretningsting, der stod klar på hylderne, da Fælles Fund åbnede, var blandt andet fundet i ejerens eget hjem og via donationer.

- Jeg har selv været ude og finde forskellige ting, og så har jeg også taget ting med hjemmefra. Jeg har også nogle søde frivillige i Det Kollektive Klædeskab, som har doneret lidt forskelligt, fortæller butiksejeren.

Fælles Fund

Butikken åbnede den 14. august på adressen Nedergade 26 st. th. Den har åbent mandag, onsdag og torsdag kl. 11 til 17, fredag kl. 11 til 16 og lørdag kl. 10 til 13.

Et medlemskab i Fælles Fund koster 139 kroner om måneden. Hvis man allerede er medlem af Det Kollektive Klædeskab, koster medlemskabet 89 kroner om måneden.

Annonce

Tillid til hinanden

Men for at udleve drømmen om Fælles Fund, skulle det være muligt for Anja Littau Due selv at stå i begge butikker. Det var en økonomisk betingelse, men også et spørgsmål om, at butiksejeren selv vil kontakten med medlemmerne.

- Jeg har ikke økonomisk mulighed for at ansætte en person, og det tror jeg faktisk heller ikke, at jeg har lyst til, for jeg elsker kontakten med medlemmerne, fortæller hun.

Det kunne derfor næppe blive mere oplagt end nabolokalet.

Og opgaven med at være to steder på én gang, hjælpes på vej af en lille seddel, der henviser til, at man ringer på messingklokken eller henvender sig i Det Kollektive Klædeskab for betjening.

- Jeg synes faktisk, at det er en personlig lille ting, at det er på den her måde. Og så kan jeg godt lide at vise, at vi kan have tillid til hinanden, understreger Anja Littau Due.

Hvis butiksejeren ikke er i Fælles Fund, skal man blot ringe på klokken eller henvende sig i nabolokalet. Foto: Christina Jacobsen
Annonce

- Jeg brænder virkelig for det her

Fælles Fund har kun haft åbent en lille måned, og medlemstallet er endnu ikke så højt. Det kommer forhåbentligt med tiden, lyder det optimistisk fra Anja Littau Due.

Butikken og konceptet er i hvert fald blevet taget godt imod, tilføjer hun og sætter lidt ord på, hvem medlemmerne er.

- Det er virkelig blandet. Der er faktisk mange, som ikke er medlem af Det Kollektive Klædeskab, men kun af Fælles Fund. Der er nogle helt unge, som lige er flyttet til byen, og så er der kvinder på min egen alder, siger butiksejeren.

Hun håber, at udskiftningen på hylderne finder et godt flow, så medlemmerne får et varieret udvalg.

- Jeg brænder virkelig for det her, og jeg synes altså, at det er en skidegod idé. Butikken er ikke så stor, og jeg har ingen ambition om at skulle ud og have store møbler eller udvide til en stor hal. Jeg vil helst bare gøre det hyggeligt og blive i lige præcis den her gade, understreger Anja Littau Due.

Annonce
Ugeavisen Odense

Rockbands fra 70'erne og 80'erne laver maratonkoncert: -Vi håbede på 5-6 bands, men så stod vi pludselig med 13 bands

Annonce
Ugeavisen Odense

Spar 50 procent: Genbrugsbutikker fejrer 200-års dag med stærkt nedsatte priser

Annonce
Dalum Hjallese Avis

Læser undrer sig over ruin i udkanten af villakvarter: - Hvad skal der ske der?

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nordvest

Hans Henriks cigaræske vejer et par kilo: Du kom med garanti aldrig forbi i gamle dage

Ugeavisen Odense

På vej til finalen med OB-fans: Kick off med Flemmings bus til Brøndby

Ugeavisen Odense

Voldsomt pres på borgerservice giver lange ventetider til pas: Du skal bestille nu, hvis du skal have et nyt inden sommerferien

Ugeavisen Odense

I Byen Odense: Specialbutik genåbner i nyt lokale, stor kæde rykker deres butik ud af gågaden, og Madklubben åbner to nye restauranter

Skibhus Avisen

Ostehandler fik nok at letbane og parkeringsproblemer: Nu vil han åbne ny butik på trafikeret gade

Ugeavisen Odense

Anmelderrost musiker har et nyt album på vej: - Jeg faldt i musikgryden som barn

Ugeavisen Odense

Jossefin købte hus for at komme tæt på letbanen: - Jeg glæder mig helt sindssygt

Ugeavisen Odense

Det var ikke kun de ældre, der mødte op: Seniorhuset havde et brag af et åbent hus

Ugeavisen Odense

14 år og 3,6 milliarder kroner: Få det store letbane-overblik her

Dalum Hjallese Avis

Genbrugsbutik donerede 55.000 til kattehjem på et år: Nu udfordrer mangel på frivillige butikkens eksistens

Ugeavisen Odense

Den 45-årige gulvlægger Jack snakkede med landstræner Kasper Hjulmand på direkte tv: I 1987 fik han sin største oplevelse med landsholdet

Lokalavisen Nordvest

Kom med ud at cykle

Annonce