Annonce
Ugeavisen Odense

Fra USA og Italien til Kongensgade: Vi vil gerne holde det så autentisk som muligt

Silas Gordon Thomas står for den daglige drift af butikken. Foto: Christina Jacobsen
Odense har fået endnu en genbrugstøjbutik. Den er blevet taget rigtig godt imod – især blandt mange af byens unge, som med glæde hopper i genbrugsoutfits. Hos Øverste Hylde kommer tøjet dog ikke kun fra Røde Kors-butikker og andre genbrugssteder. Det er derimod hentet i blandt andet Italien og USA.
Annonce

- De er altså meget nice de her, lyder det fra en ung kvinde, som er ved at tage en bøjle ned fra et tøjstativ. Ved siden af hende står en anden ung kvinde. Hun er iført en spraglet og kortærmet skjorte, løse bukser og over skulderen bærer hun et regnbuefarvet stofnet.

Stemningen er løssluppen, imens de ”bladrer” sig igennem bøjlerne på tøjstativet. Det er onsdag lidt over middag. Muligvis ikke city-butikkernes rush hour, men i butikken, Øverste Hylde, flyder kundestrømmen, og hver gang nogle træder ud på gågaden, begiver nye sig ind.

Øverste Hylde er ny i byen. Den ligger allerede i Svendborg, men åbnede for tre måneder siden i Kongensgade med sit store udvalg af genbrugs- og vintagetøj.

- Vi ville gerne hen et sted, hvor der er mange uddannelser og dermed også mange unge mennesker. De elsker nemlig den her genbrugsstil. Men Odense har også mange andre aldersgrupper og typer. Det er på en eller anden måde et ”lille-København”, og det vil vi meget gerne være en del af, lyder det fra Silas Gordon Thomas, som står for den daglige drift af butikken.

Øverste Hylde er ejet af et søskendepar, Jeanne Mønsted Blet Pedersen og Tonni Mønsted. Foto: Christina Jacobsen
Annonce

Fra Italien og USA til Kongensgade

På bøjlerne hos Øverste Hylde finder man udelukkende brugt tøj. Men det er ikke kun tøj, som bliver fundet rundt omkring i landets genbrugsbutikker.

En del af tøjet bliver tværtimod fundet uden for landets grænser – blandt andet i Italien og USA, forklarer Silas Gordon Thomas: - Vi rejser for eksempel en del til Italien og finder tøj der. Vi har også kontakter i Italien, som hjælper os med at samle tøj ind. I USA finder vi en del af vores jeans og cowboyjakker for at holde det så autentisk som muligt.

Når tøjet lander i Danmark, skal det på en ny rejse. Det skal nemlig gøres klart til slutlandingen på butikkens hylder og bøjler. - Vi starter med at vaske tøjet, og bagefter damper vi det. Hvis der for eksempel mangler en knap, syer vi sådan en på, så det bliver helt fresh, lyder det fra Silas Gordon Thomas.

- Vi har også meget fokus på kultur. Vi har for eksempel de her plakater fra den københavnske kunstner Artpusher. Der blev lavet 800 plakater, og vi fik fem af dem, fordi vi kender ham. De er en kommentar til forbrugerkulturen og kapitalismen, og at samfundet glemmer de sande værdier. Det handler i stedet om, at vi skal tilbage til det, der var cool. Lidt som det er med vores tøj, lyder det fra 19-årige Silas Gordon Thomas, som til dagligt står for driften i Odense-butikken. Foto: Christina Jacobsen
Annonce

En forurenende industri

Hos Øverste Hylde handler det ikke kun om, at vintagestilen er fed, og at Silas Gordon Thomas gerne vil opfordre odenseanerne til at eksperimentere med deres stil. Det handler i lige så høj grad om, at tøjindustrien er en stor klimasynder.

- Det er for vildt, hvor meget tøjindustrien forurener og hvor meget tøj, der går til spilde – ikke mindst hvor utrolig meget fedt tøj, der går til spilde. Meget af tøjet mangler måske bare en knap eller at blive lappet, og det kan vi klare, og så kan vi bagefter sælge det til en lav pris til nogle, som bliver glade for det. Det skal altså bare genbruges, understreger han. Ifølge Silas Gordon Thomas, er det klart mest de unge, der har købt ind på hele genbrugskonceptet. Men butikken får også de ældre målgrupper ind, og dem håber de fremover at møde endnu flere af.

Indtil videre går det bedst med at tiltrække kvinder +35. Mændene skal lige overtales. - Jeg tror egentligt, at der kommer lige mange mænd og kvinder, men kvinderne er som regel mere på fra starten, og mændene er lidt mere konservative, indtil de lige kommer i gang, smiler Silas Gordon Thomas.

Hvis Øverste Hylde kunne, ville de gerne redde al brugt tøj fra at blive smidt ud, fortæller Silas Gordon Thomas. Foto: Christina Jacobsen
Annonce

- Det kunne ikke være bedre

Øverste Hylde har ligget i Svendborg i tre år. Det er en butik, som er tre gange så stor som Odense-butikken, og som sælger både tøj og interiør. Det har vist sig at være en succes. Det samme har de første tre måneder i Odense, fortæller Silas Gordon Thomas:

- Det kunne ikke være bedre. Folk er virkelig positive over butikken og priserne. Og så har vi en god udskiftning i tøjet. Uanset hvilken stil man har, kan man finde noget. Den gode start har givet fremtidsdrømmene lov at blomstre.

- Jeg ville ønske, at vi kunne redde al tøj fra at blive smidt ud. Men udover det, kunne det være fedt at åbne i for eksempel Aarhus, hvor der også er mange unge mennesker. Eller måske flytte Odense-afdelingen til et andet sted for at prøve noget nyt, lyder det fra Silas Gordon Thomas.

Fakta: Øverste Hylde

Adresse: Kongensgade 1, 5000 Odense C

Åbningstider: Alle hverdage kl. 11 til 18 og lørdag kl. 11 til 16

Når man hos Øverste Hylde takker ja til at få sine ting med i en pose, får man en genbrugs-stofpose. Foto: Christina Jacobsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Odense

Bessehjælp: Book en Besse

Annonce