Annonce
Ugeavisen Odense

Havørne observeret flere steder i Odense: Et spørgsmål om tid, før de slår sig ned i byen

Havørnene rykker længere ind i landet og vil snart være at finde permanent i Odense. Det er i hvert fald den logiske slutning på en succesrig udvikling for den store rovfugl. Foto: Poul Urbrand
Det sjældne syn af havørne i Holmstrup vil om få år måske være mere almindeligt. I hvert fald er havørne for nyligt set i Åløkkeskoven. I fjorden og på Stige Ø er de store rovfugle ligeledes blevet set. Med andre ord - havørnene kommer...

Odense: Synet af to havørne vakte forleden tydelig begejstring i Holmstrup blandt de borgere, der var så heldige at bevidne de majestætiske fugles færd over en nærliggende mark.

Men hvis den lokale befolkning gør sig forhåbninger om, at et ynglepar har slået sig ned i nabolaget, kan de med al sandsynlighed godt skrue forventningerne ned. I hvert fald i lidt tid endnu.

Det fortæller havørnekoordinator på Fyn, Lilly Sørensen.

Annonce

- Havørne kan tilbagelægge lange distancer og de kan gøre det ret hurtigt. Der er ikke registreret bosiddende havørne i Odense Kommune, så jeg vil gætte på, de kommer udefra for at finde føde.


For ikke så lang tid siden var der et par, der slog sig ned ved Geels Å - men på Kertemindesiden og for en måneds tid siden modtog vi en observation fra Åløkkeskoven, så de er på vej. Hvis de to ørne i Holmstrup dukker op igen og igen over de næste uger, så er det da ikke utænkeligt, at der en rede i nærheden

Lilly Sørensen


Tidligere forsøgte et par sig i flere år ved Leammer i Odense Fjord, men en forgiftning gjorde en ende på det i 2014.

Hvor de to havørne i Holmstrup kommer fra, kan hun ikke sige.

- Der er en rede på Stærmosevej i Tommerup, som er tættest på, men den blev forladt for to år siden, så de har rejst et godt stykke uanset hvad.

Kommer til Odense

De fleste havørne lever tæt ved kysten eller ved store søer, hvor de kan fouragere. At de bevæger sig ind i landet, er et udtryk for en øget konkurrence på madmarkedet.

Havørne

I 1990'erne påbegyndtes reetableringen af havørne i den danske natur, som blev jaget vildt i 1800-tallet og ultimativt udryddet i begyndelsen af 1900-tallet.

Der blev sat et mål om, at der i 2040 skulle være 75 ynglepar. I december 2020 var optalt 134 - altså har projektet været en blændende succes.

På Fyn slog det første ynglepar sig ned ved Arreskov Sø i 1998. I dag er der 31 ynglepar på Fyn.

Odense har ingen ynglepar - endnu.

- Der har været en flot udvikling i antallet af havørne i hele landet og især på Fyn har det kunnet mærkes. Der er vand hele vejen rundt, hvilket gør vilkårene rigtigt gode for at finde føde. Men når der så lige pludselig er mange, så kan havørnene blive presset længere ind i landet i deres søgen efter føde og territorie. Det er nok derfor, de er blevet set indenfor Odenses grænser, siger havørnekoordinatoren.

Lilly Sørensen er havørnekoordinator på Fyn. Hun har om nogen fingeren på pulsen, hvad angår rovfuglenes færd i det fynske. Foto: Lilly Sørensen

Med den gode udvikling in mente, kunne det da tænkes, at nogle havørne ville slå sig ned i Odense - eller, at de to havørne i Holmstrup allerede bor her?


- Det er meget muligt. For nogle år siden ville det ikke have været aktuelt, men de rykker tættere på. For ikke så lang tid siden var der et par, der slog sig ned ved Geels Å - men på Kertemindesiden og for en måneds tid siden modtog vi en observation fra Åløkkeskoven, så de er på vej. Hvis de to ørne i Holmstrup dukker op igen og igen over de næste uger, så er det da ikke utænkeligt, at der en rede i nærheden. Selvom de bygger en stor rede, har vi set eksempler på, at de kan bygge den på en uge. Normalt bygger de reden hen over vinteren. De kommer lige pludselig.

Lilly Sørensen fortæller, at finder man en rede, skal man lade den være. Rovfuglene vil ikke opholde sig ved den, hvis de føler sig truet.

Hun kan kontakes ved henvendelser om havørne på mailadressen lis@florilis.com

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce