Annonce
Ugeavisen Odense

Henrik gør det nostalgiske Odense levende

Henrik Winther producerer videoer fra det gamle Odense, som han nu præsenterer via facebook under navnet, Nostalgi fra Odense. Foto: Kurt Rasmussen
På 6. sal ved Odense Havn har Henrik Winther installeret sig med en computer og en fladskærm. Herfra strømmer der nostalgiske videoer ud med forskellige temaer fra fortidens Odense.
Annonce

Tværkajen: Den lille toværelses lejlighed syner ikke af meget, men målt på, hvilke film, der er præsteret her, skulle man tro, at der var tale om et større produktionsselskab.

Her er nostalgikeren i gang med at gennemse en video under temaet Odense Banegård. Foto: Kurt Rasmussen

Forklaringen er dog noget mere simpel.

- Jeg kan godt lide dokumentarer, så jeg har fundet nogle gamle billeder fra Odense, som ved hjælp af min computer kører ind og ud og bevæger sig i en videofilm, så de virker levende, siger Henrik Winther og lader en film om Fyns Tivoli starte op på den store fladskærm.

Videoen virker temmelig overbevisende med en puls og rytme, der gør den ekstra levende.

- Jeg har sat musik til, som jeg har udvalgt specielt til billederne, så det passer til tiden og genren, siger han og forklarer, at hans talent for det rytmiske nok skyldes, at han i sine yngre dage blandt andet ernærede sig som discjockey.


Bagefter kunne jeg se, at han havde lidt våde øjne, og det fik jeg sgu også selv, og jeg tænkte, ”nøj, det var bare ramt lige i øjet”

Henrik Winther


Annonce

Voksende succes

Og Henrik har tilsyneladende ramt rigtigt med sine videofilm, for der er et voksende antal beskuere til hans værker.

- Da jeg havde lagt de første slideshows op på nettet for 15 år siden, var der 10.000, der så dem, og jeg tænkte, hold da op, men da jeg lavede den om Fyns Tivoli, var der 40.000, der klikkede sig ind. Det var helt fantastisk, siger han og fortæller, at det gav ham ekstra blod på tanden til at lave endnu flere.

Den 51-årige vagtmand har gennem 15 år produceret sine nostalgiske Odense- videoer. Foto: Kurt Rasmussen

Og hans iver skulle nå nye højder, da han præsenterede en video for en kammerats demente far.

- Da han kom i gang med at se videoen fra det gamle Odense, var han fuldstændig væk, og jeg kunne mærke, at han var helt opslugt af billederne. Bagefter kunne jeg se, at han havde lidt våde øjne, og det fik jeg sgu også selv, og jeg tænkte, ”nøj, det var bare ramt lige i øjet”, lyder det med en varm stemme fra den 51-årige vagtmand.

Nu var der ikke nogen vej tilbage, og Henrik fik for alvor skruet op for produktionen af de gamle Odensefilm.

Annonce

Frivillig perfektionist

Efterhånden er det blevet til et par hundrede videoer, han har lavet med forskellige steder og temaer fra det gamle Odense, og han har brugt op til flere måneder på at færdiggøre hver enkelt film.

- Når jeg har lavet en film, ser jeg den igennem op til 30 gange for at finde små ting, der kan rettes, for det skal være perfekt, siger han.

For at gøre det nemmere for folk at se filmene, har Henrik Winther for nylig startet en facebookside der hedder ’ Nostalgi fra Odense’, hvor alle kan klikke sig ind og se hans videoer.

- Jeg skal ikke tjene penge på det, så det er gratis for folk at se filmene, siger han.

Men han stopper ikke der. Gennem tiden har han fået så mange positive tilbagemeldinger fra især ældre personer, der ikke har mulighed for at finde den samme slags billeder andre steder, at han har besluttet sig for at tage ud på plejehjemmene med en computer og vise sine videoer frem. Også ganske gratis.

En computer er alt, hvad Henrik behøver for at genskabe erindringen om det gamle Odense. Foto: Kurt Rasmussen
Annonce

Glad for glæde

Det er ikke det økonomiske, der driver værket men til gengæld den glæde, han kan opspore hos sit publikum, hvoraf mange har sendt ham direkte takkebeskeder.

- Det er helt rørende med de beskeder jeg har fået. Folk skriver at de fik tårer i øjnene bare ved at se billederne fra det gamle Odense, og bare det at give andre den glæde, det betyder alt for mig, lyder det fra Henrik, som til stadighed er på jagt efter nyt materiale til sine produktioner.

Han opfordrer derfor folk til at være aktivt med i dokumentationen af det nostalgiske Odense.

- Hvis der er nogle derude, som ligger inde med gamle fotos fra Odense, vil jeg meget gerne låne dem, og jeg kommer også gerne på besøg, hvis man hellere vil det. Så kan vi også få en snak om billederne, så jeg kan skrive historien ind i teksten, og jeg tager også gerne en kage med, siger en smilende Henrik Winther, der kan kontaktes på telefon: 40 40 41 71.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Odense

Bessehjælp: Book en Besse

Ugeavisen Odense

Best of Odense: Gense showet og se alle vinderne i kategorierne her

Ugeavisen Odense

Byens bedste kulturoplevelse

Ugeavisen Odense

Bedste Gå-i-byen-sted: Vi er superglade

Annonce