Annonce
Ugeavisen Odense

Hvor er cykelstien blevet af? Bolbro-kritik af milliondyr letbaneombygning ved stadion

Lasse Lourenco med sønnen Theo på ni år (i ladvognen) og datteren Leah på seks år har selv erfaret, at Højstrupvej kan være farlig. Kort ført vinterferien blev Theo ramt af en bil, og faderen mener, at vejen er blevet klart farligere, efter den er blevet indsnævret i forbindelse med letbaneprojektet, men uden at der er blevet anlagt cykelstier. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
Både lokale beboere fra Bolbro og en S-byrådspolitiker, der selv bor i bydelen, undrer sig voldsomt over, hvorfor der ikke er blevet plads til en cykelsti ved Odense Idrætspark i forbindelse med, at området er blevet ombygget som led i letbaneprojektet. Det landskabelige og det grønne er vægtet over cykelstier, lyder det i et svar fra kommunens embedsfolk, og det fremkalder hovedrysten.

Bolbro: - Det virker simpelthen som en fejl for mig. Der må være nogle, der har overset noget, da man tegnede det.

Sådan lyder det fra Anne-Sofie Hedengran Vedel, beboer på Stadionvej og mor til tre.

Kritikken falder med henvisning til den nye trafikale indretning af Højstrupvej ved Odense Idrætspark, hvor der som led i den milliondyre ombygning af området i forbindelse med etablering af letbanen ikke er fundet plads til en cykelsti.


Det er jo livsfarligt. De (cyklisterne, red.) skal køre på en meget smal kørebane sammen med bilisterne. Godt nok bliver farten for bilerne sænket, har jeg fået oplyst. Men vi har både skoler og idrætsfaciliteter og børn, der skal cykle sammen med bilisterne på den vej. Alligevel har man fravalgt cykelsti for at få plads til en række træer. Det er helt håbløst.

Maria Brumvig (S), byrådsmedlem


Dette til trods for, at området ellers er et af de højt prioriterede steder på letbaneruten, hvor byrådet har sagt ja til et ekstraordinært tilkøb på små 25 millioner kroner for at højne områdets kvalitet yderligere ud over det, der lå i letbanens basisprojekt.

Annonce

Ser hellere trafiksikkerhed end træer

Anne-Sofie Hedengran Vedel er yderst betænkelig ved at sende sin datter på 11 år ud på cykel i området omkring Odense Idrætspark.

Der er, påpeger Anne-Sofie Hedengran Vedel, flere problemer ved den måde, trafikken i området fungerer på efter omlægningen. Både i krydset Stadionvej/Højstrupvej, som er indrettet på en måde, hun mener er helt uoverskuelig, og ikke mindst foran stadion på Højstrupvej, hvor vejbanerne er blevet indsnævret, men uden at der er blevet fundet plads til en cykelsti.

Anne-Sofie Hedengran Vedel er nervøs for trafiksikkerheden for cyklister i området ved Odense Idrætspark, som hun mener er blevet forværret på grund af letbaneprojeket. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen

Til gengæld er der blevet plads til et usædvanligt bredt fortov, og dertil er der planer om, at der skal plantes en række træer.

- Det er selvfølgelig dejligt med noget grønt. Men sikkerhed er altså i mine øjne vigtigere. Og mon ikke også der kunne have været et træ samtidig med, at der også var blevet plads til en cykelsti, siger Anne-Sofie Hedengran Vedel.

Også Lasse Lourenco, en anden beboer i lokalområdet ved stadion, undrer sig og mener, at udformningen af Højstrupvej er farlig. Især fordi vejbanerne efter ombygningen er blevet så smalle, at der ikke længere er plads til både cykler og biler. Netop det, at bilerne kommer for tæt på cyklerne, mærkede hans søn Theo på ni år lige før vinterferien, fortæller han.

- Han blev ramt af en bil lige hernede, siger Lasse Lourenco og peger lidt længere ned ad Højstrupvej.

Annonce

Byrådspolitiker: Helt håbløst

Byrådsmedlem Maria Brumvig (S), der er medlem af By- og Kulturudvalget og selv bosiddende i Bolbro, forstår godt kritikken af den manglende cykelsti på Højstrupvej.

- Det er jo livsfarligt. De (cyklisterne, red.) skal køre på en meget smal kørebane sammen med bilisterne. Godt nok bliver farten for bilerne sænket, har jeg fået oplyst. Men vi har både skoler og idrætsfaciliteter og børn, der skal cykle sammen med bilisterne på den vej. Alligevel har man fravalgt cykelsti for at få plads til en række træer. Det er helt håbløst, siger hun.

Ud for stadion er der i letbaneprojektet ikke blevet plads til en cykelsti. Det kritiseres, fordi vejbanen er smal og ikke specielt sikker for cyklister. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen

Hvad burde være anderledes?

- Jeg kommer dagligt forbi stedet, og så vidt jeg kan se, burde der kunne blive plads til både cykelsti og træer. Og er der ikke det, så vil jeg alle dage mene, at man skal vælge en cykelsti fremfor det grønne. Vi er trods alt en cykelby og vægter sikkerhed for bløde trafikanter højt.

Annonce

For sent at lave om

Hvad med at få det lavet om, inden letbanen åbner?

- Jeg får det svar fra Odense Letbane, at de ikke kan gøre noget ved det nu. Det er for sent, og det bliver for dyrt.

Stiller du dig tilfreds med det?

- Nej, så må vi som politikere kigge på, hvor vi kan finde pengene til at få det lavet om. I løbet af det næste år skal der ske en opdatering af kommunens mobilitetsplan, og så må vi se på det i den sammenhæng.

Svar til politiker: Det grønne vægtet over cykelstier

Byrådsmedlem Maria Brumvig (S) har stillet en række spørgsmål til kommunens embedsfolk om den trafikale indretning ved Odense Idrætspark.

Herunder har hun spurgt til den manglende cykelsti på Højstrupvej og har fået følgende svar:

"I indretningen af vejforløb er det altid en afvejning af plads til biler, parkering, grønt, fodgængere og cyklister. På denne smalle strækning er det landskabelige og det grønne vægtet over cykelstier. I stedet hastighedsdæmpes vejen for at forbedre sikkerhed og tryghed. Forvaltningen har været i dialog med Odense Letbane, om vejens indretning kan ændres på nuværende tidspunkt. Dette er ikke muligt, inden letbanen går i drift, og det vil være et betydeligt anlægsarbejde, da vejen allerede er bygget op."

Hvor vigtigt er det, mener du, at få anlagt den manglende cykelsti?

- I mine øjne er der ingen tvivl om, at det her skal prioriteres højt. Vi gennemfører en stor udvikling af hele området, hvor vi har et idrætsmekka, og hvor det vrimler med børn og unge og tilskuere og folk, der skal til det ene og andet arrangement. Selvfølgelig skal der være ordentlige forhold, også for cyklister.

S-politiker Maria Brumvig bor selv i Bolbro, og hun forstår godt den kritik, der rejses af, at der ikke er blevet plads til en cykelsti foran Odense Idrætspark i forbindelse med, at hele området er blevet bygget om som led i letbaneprojektet. Foto: Vibeke Volder

Hvad tænker du om, at cykelstien i første omgang er blevet ”glemt”?

- Jeg forstår slet ikke, at nogle fagfolk har tænkt, ”det er fandeme smart” uden at tænke på, at der også skal være en cykelsti. Det må jeg ærligt indrømme.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce