Annonce
Ugeavisen Odense

Kæmpe udviklingsplan bekræftet: A. Enggaard vil udvikle hele inderhavnen i Odense

Det er disse syv områder, som samarbejdsaftalen mellem A. Enggaard, Odense Kommune og Lindø Port of Odense drejer sig om. Illustration: Odense Kommune
Odense Kommune, Lindø Port of Odense og A. Enggaard bekræfter nu for første gang den kæmpe plan for udvikling af Odense Havn, som Fyens Stiftstidende tidligere har beskrevet.

Odense: Odense Havn kan i de kommende år blive centrum for et af Danmarks største byudviklingsprojekter, hvis byrådet godkender en samarbejdsaftale mellem entreprenør A. Enggaard A/S, Odense Kommune og Lindø port of Odense.

Det oplyser Odense Kommune onsdag i en pressemeddelelse og bekræfter dermed for første gang eksistensen af den aftale, som Fyens Stiftstidende allerede 6. februar kunne beskrive i detaljer på baggrund af anonyme kilder.


Vi ser et meget stort udviklingspotentiale i Odense generelt og i havneområderne specifikt

Asger Enggaard, adm. direktør hos A. Enggaard


Bliver aftalen godkendt investerer entreprenør- og byudviklingsvirksomheden A. Enggaard i samarbejde med pensionskasser betydeligt i at udvikle de samlet op mod 185.000 kvadratmeter på inderhavnen. Visionen er at skabe en "sammenhængende bydel med natur, kvalitetsboliger og erhverv gøres til strategier og konkrete planer, der først lægges efter et års intens borgerinddragelse", oplyser Odense Kommune og tilføjer, at "fokus er på at skabe rammerne i fællesskab og på en måde, hvor de hænger sammen med den fysiske plan for området, den økonomisk plan samt realiseringsplanen".

Annonce

En samlet plan for udviklingen

Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S) kalder aftalen, der er på vej, en "fantastisk nyhed for både Odense Havn og for hele vores by".

- Med aftalen sikrer vi, at både Odense Kommune og borgerne selv også fremadrettet vil have væsentlig indflydelse på, hvordan havnen som bydel skal udvikle sig. Vi prioriterer en inddragelsesproces, hvor byens borgere, foreninger og erhvervsliv involveres og engageres i havnens udvikling, fordi vi gerne vil skabe forandringerne sammen, udtaler han.

Udviklingen på havnen kort fortalt

Den første byomdannelsesplan for Odense Havn blev vedtaget i 2003. Siden er der bl.a. blevet bygget i alt 1.350 boliger samt kontorer/erhverv. Hertil kommer blandt andet Havneparken, Nordatlantisk Hus og Havnebadet.

Siden er Byomdannelsesplan 2.0 for Odense Havn i 2016 blevet vedtaget og det er den, der erstattes af den nye Bydelsudviklingsplan.

De syv delområder med delvist tilhørende vandarealer, som A. Enggaard A/S køber helt eller delvist er:

Bryggen (47.570 m2 - området tættest på Åløkkeskoven)

Søkvarteret (44.650 m2 - området i forlængelse af Åløkkeskoven på venstre side af Gammelsø)

Siloøen (20.992 m2)

Byens Ø (28.195 m2)

Havnegadekvarteret (14.080 m2 – området på højre side af Havnegade fra Buchwaldsgade til Nørrevoldgade)

Pakhuskajen (21.904 m2 - området på venstre side af Havnegade fra Nørrevoldgade til Malmøgade)

Hjørnet af Promenadebyen ud mod Toldbodgade. (5.721 m2)

Hvis planen bliver endeligt godkendt skal der laves en ny bydelsudviklingsplan for havneområdet, som erstatter den tidligere Byomdannelsesplan 2.0 for havnens transformation fra industrihavn til levende bydel ved vandet, som et enigt byråd i Odense vedtog i 2016.

Rådmand for By- og Kulturforvaltningen, Christoffer Lilleholt (V), støtter også, at byrådet godkender aftalen og glæder sig over, at det er lykkedes at finde en storinvestor, som ønsker at overtage alle de syv områder.

- Det er mit håb, at vi får skabt en havn, der kan måle sig med andre store havneområder i Danmark, som har udviklet sig til boliger og bydele. Her er flotte arkitektoniske bygninger omgivet af liv, kultur og aktiviteter på vandet. Sådan skal det også være i Odense, for det fortjener byen og havnen, og det er også de ambitioner, som byrådet har haft siden 2016. Nu skal de føres ud i livet, og her tror jeg, at A. Enggaard kan være den helt rette partner,” siger han.

Annonce

Entreprenør fik kritik

Det er entreprenør- og byudviklingsvirksomheden A. Enggaard A/S med afdelinger i Aalborg, Aarhus og Fredericia, der har indgået samarbejdsaftalen. Virksomheden har stor erfaring med store byudviklingsprojekter i Danmark blandt andet Ceres Byen i Aarhus, Østre Havn i Aalborg og Vridsløse Lille i København, hvor der er særligt fokus på den eksisterende historiske bygningsmasse.

Aktuelt er A. Enggaard A/S også i gang med to store kystnære projekter i Aalborg, henholdsvis De Danske Spritfabrikkers tidligere fabriksområde og Stigsborg Havnefront – begge beliggende ned til Limfjorden – og i Aarhus er A. Enggaard en stor del af udviklingen af det nye område Sydhavnskvarteret på Aarhus Havn.

I Odense er A. Enggaard allerede involveret i et projekt på Pakhuskajen på havnen, som har mødt en del kritik for blandt andet at være for højt, for tæt og have for få p-pladser. Både Enhedslisten og Konservative har derfor stemt imod lokalplanet for byggeriet.

Men A. Enggaard-topchef Asger Enggaard lover en havneudvikling med store ambitioner.

- Vi ser et meget stort udviklingspotentiale i Odense generelt og i havneområderne specifikt. Vi er derfor meget tilfredse med den samarbejdsaftale, vi har indgået med LINDØ port of ODENSE og Odense Kommune, og vi glæder os til over de kommende år og i samarbejde med forskellige pensionskasser at tage fat på arbejdet, hvis alt falder på plads. Her har vi selvsagt stor respekt for den igangværende politiske proces, hvor vi afventer den endelige godkendelse fra byrådet. Vi går til sagen med store ambitioner, og jeg tør godt love, at vi vil trække på alle vores mange erfaringer med udvikling af hele bydele med velfungerende byliv fra f.eks. Aarhus, Aalborg og København, udtaler han.

A. Enggaard er med pensionsselskabet PKA som medinvestor allerede i dag godt i gang med opførelsen af den nye bydel Slagteribyen på den gamle slagterigrund på Rugaardsvej, hvor der bl.a. planer om at bygge i op til 20 etager.

"Der er ingen tvivl om, at Odense gennemgår en spændende udvikling med blandt andet den nye letbane, og at vi ser ind i en vækstperiode for byen", lyder det fra Asger Enggaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce