Annonce
Ugeavisen Odense

Klumme: Smil! Det smitter mere end corona

Steffen Falkesgaard Hansen. Foto: Christina Jacobsen
Annonce

Klumme

Af: Steffen Falkesgaard Hansen,
Kok og medejer af Kok & Vin og Restaurant Aro

Det kan virke som definitionen på et Sisyfosarbejde at drive en restaurant i et COVID-19-ramt Danmark anno 2020. Når først man fået implementeret myndighedernes seneste retningslinjer i sin virksomhed og fået sine gæster og medarbejdere gjort opmærksomme på nye tiltag, så ruller stenen ned igen, og du kan starte forfra.

Pragtfuldt!

Hvis du nu allerede, efter de første par linjer, tror, at der kommer endnu et surt opstød fra en forsmået virksomhedsdrivende, som frygter at se éns hverdag og økonomi smuldre mellem fingrene – så tro om igen. Det ville være den letteste vej at gå, men i stedet vil jeg hellere opfordre folk til at bevare det gode humør, respektfuld tone og et positiv syn på fremtiden. Uanfægtet, at det selvfølgelig kan være en udfordring i øjeblikket. Hvis man skal måle et samfund på, hvordan det agerer i krisetider, så må man stadig konkludere, at vi i Danmark har det forbandet godt og en gang imellem har faretruende lidt at gå op i.

Vi lever i en tid, hvor en global epidemi slår tusindvis af mennesker ihjel, og folk flygter fra fattigdom, død og ødelæggelse, og alligevel kræver det blot en hurtig gennemgang af éns sociale medie-konti eller et tilfældigt debatforum i en landsdækkende avis at konkludere, at folk stadig har det så godt, at de har overskud til at diskutere politik og symbolpolitik på den helt store klinge.

Desværre oftest i et meget skinger tone. Det bliver meget hurtigt til en ”dem mod os”-retorik, som absolut intet gavner, og ingen vinder på. Slet ikke i en tid, hvor alle burde stå sammen som en enhed og løfte i flok, så vi igen snart kan færdes frit på gader, stadions og i parker uden at kigge nervøst over skulderen for at se, om sidemanden ser syg ud eller ligner en, der kunne finde på at hoste ud i den danske efterårsluft. Arbejdsløsheden er ikke alarmerende. Folk har tag over hovedet og mad i maven, når de går i seng. De fleste har penge på kontoen og frihed til at opføre sig, som de finder passende.

Man har frihed til at have nok så fantasifuldt et virkelighedsbillede, som man ønsker. Du er i din gode ret at tro, at hele verden er en stor sammensværgelse, og at folketinget og alle verdens regeringer i nattens mulm og mørke, er blevet erstattet af reptilians fra det ydre rum, som sammen med Bill Gates planlægger at hjernevaske dine børn ved hjælp af et statsfinansieret vaccineprogram. Men om du så er i denne båd eller i den stik modsatte, så kæntrer den hurtigt, hvis den eneste måde, man kan argumentere for sig selv og sin sag, er ved at gemme sig bag en skærm og kaste eder og forbandelser over alle, som ikke deler din holdning.

Jeg siger ikke, at man skal være lalleglad og lukke øjnene for de problemer, som der selvfølgelig er og uundgåeligt vil opstå i kølvandet på corona, men jeg tror helt bestemt, at vi kan komme længere med et positivt sind og en overbærende mine fra tid til anden.

Med frihed kommer også ansvar. Man har et ansvar til at følge de retningslinjer, som vores folkevalgte udstikker. For det fælles bedste. Uanset om man er enig eller ej. Uanset om man er erhvervsdrivende, studerende eller offentligt ansat. Jeg vil ikke erklære mig 100% enig i alle de valg, de ansvarshavende har truffet, men jeg har ingen baggrund for at sige, at de er forkerte, eller at jeg selv ville have ageret på anden måde, var jeg i deres sko.

Vi kan, på vores restauranter, bestemt ikke sige os fri for at have brokket os gevaldigt over tingenes tilstand, men vi blev også hurtigt klar over, at det ikke hjælper en skid! Det hjælper ikke at stille sig op på en papkasse og skrige til verdenshjørnerne om, hvor uretfærdigt alting er.


Det bliver meget hurtigt til en ”dem mod os”-retorik, som absolut intet gavner, og ingen vinder på. Slet ikke i en tid, hvor alle burde stå sammen som en enhed og løfte i flok, så vi igen snart kan færdes frit på gader, stadions og i parker uden at kigge nervøst over skulderen for at se, om sidemanden ser syg ud eller ligner en, der kunne finde på at hoste ud i den danske efterårsluft.

Fra klummen


Der kommer nok ikke nogen med en magisk tryllestav og tryller alting bedre. Desværre… ”Vi er her endnu, og vi prøver at få det bedste ud af en trist situation” som nok er det tætteste, man kan komme på et mantra, som vi prøver at efterleve pt. Fordi vi ikke har andet valg
Jeg vil under ingen omstændigheder hæve mig selv eller andre op på en piedestal eller lyde hellig. Det ville snarere være min største frygt. Ydermere er jeg meget bevidst om det faktum, at mange andre i vores branche har haft det betydeligt hårdere end os. Og at de fortsat lider. Men jeg vil gerne slå et slag for en positiv COVID-19-debat og et lyst sind. Lev med de indskrænkninger, der eventuelt måtte være i din hverdag, så godt du kan. Det går over igen.

Gå en tur i det smukke fynske efterårslandskab. Tag ud og drik et glas vin med en god ven eller veninde (husk afstand) og snak, som I gjorde, da tiderne var anderledes. Fortæl dine børn, at det hele nok skal gå og komplimenter din udkårne og fortæl ham eller hende, hvor meget de i virkeligheden forsøder din tilværelse.
Med andre ord. Op med humøret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Odense

Byens bedste kulturoplevelse

Ugeavisen Odense

Bedste Gå-i-byen-sted: Vi er superglade

Ugeavisen Odense

Best of Odense: Gense showet og se alle vinderne i kategorierne her

Ugeavisen Odense

Dyrskuechefen er megastolt

Annonce