Annonce
Ugeavisen Odense

Odin Award: Crateit skaber meningsfulde job og får børn væk fra skærmen

Det var helt tilfældigt, at Rikke Jørgensen (t.v.), Martin Kristensen (i midten) og Tonny Olsen (t.h.) blev sat sammen på deres fælles studie, men det viste sig hurtigt, at arbejdede godt sammen og supplerede hinanden godt i forhold til kompetencer. Nu, et år senere, har de stiftet fælles virksomhed og har succes med Crateit, der laver dyr og figurer til at farvelægge. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Små dyr og figurer i træ er med til at få børn væk fra skærmen og øge deres koncentrationsevne, hukommelse og indlæring, men lige så vigtigt er det, at produktionen af kreakasserne er med til at skabe mening i tilværelsen både for Crateits tre stiftere og for dem, der står for produktionen af deres produkter.

Odense: Du kender sikkert den klassiske måde at danne grupper på i undervisningssammenhæng. Læreren tæller: En, to, tre, fire, fem og seks, og flokken kigger søgende efter dem, de tilfældigvis skal arbejde sammen med.

Det var sådan, Rikke Jørgensen, Martin Kristensen og Tonny Olsen blev sat sammen.

Nu, et år senere, har de stiftet egen virksomhed, sat en produktion op, fået godt gang i salget og forventer at have økonomi til, at de alle tre kan gå på fuld tid i Crateit, når de til januar er færdige med deres uddannelse i Innovation and Entrepreneurship på UCL.

Annonce

Crateit har nemlig fået en forrygende start på sit spæde virksomhedsliv, men guleroden er alt andet end økonomisk, selv om økonomien er en forudsætning for at kunne hjælpe andre.

Udgangspunktet for den lille gruppe har fra den tilfældige start imidlertid handlet om at gøre noget godt for andre, og i stedet for at fokusere på en idé, der kunne generere en masse indtægter, tog trioen udgangspunkt i deres egne kompetencer for at skabe en virksomhed, der ikke krævede lange udviklingsprojekter, eksterne konsulenter og investorer til at finansiere en lang udviklingsperiode.

Ambitionen var at skabe en virksomhed, hvor de alle tre kunne komme i praktik på uddannelsens tredje semester, og det krævede mindst én betalende kunde.

- Vi kiggede hinanden i øjnene og spurgte os selv, hvordan vi kunne gå til værks for at skabe en virksomhed i morgen uden at skulle hyre andre folk ind, forklarer Martin Kristensen.

Han er uddannet marketingsøkonom fra Copenhagen Business Academy, mens Tonny Olsen er multimediedesigner og Rikke Jørgensen har arbejdet med produktudvikling og projektledelse af innovative projekter i en årrække.

Den ballast gør dem i stand til at smutte uden om de værste faldgruber og eksekvere på deres idéer i en fart. Derfor tog de også hurtigt kontakt til Terrariet i Vissenbjerg, som godt kunne se idéen i at sælge en logoboks i FSC-certificeret træ med dyr og figurer, som man kan male på, og inden længe havde Crateit også Glad Zoo og Skærup Zoo som såkaldte B2B-kunder.

Den gruppe af attraktioner og museer satser virksomheden stadig på, men den sælger også temakasser som halloweenkassen, dinosaurkassen, sommerkassen, køretøjskassen, fantasikassen og kæledyrskassen via egen webshop og på sigt måske også gennem butikker.

Børnene væk fra skærmen

Det tager omkring en halv time at farvelægge en af de små træplader i kassen, der er udformet som et dyr eller en fantasifigur, og i den tid er der god tid til at få sig en snak over tuscher og farveblyanter.

- Jeg har selv to drenge, der ikke er særligt meddelsomme, men når vi laver Crateit, får jeg pludselig en masse at vide. Vi hører også teenagepiger sige, at det er dejligt afvæbnende, at man kan sidde fordybet i at tegne og snakke sammen uden at kigge hinanden i øjnene. Det kan noget, understreger Rikke Jørgensen.

For Tonny Olsen er det kommet som en overraskelse, hvor mange gode egenskaber de små dyr og figurer har i forhold til de børn, der bruger dem.

- Produktet stimulerer de kognitive færdigheder hos børn. Det gør kreativ leg generelt. Vi snakker meget om skærmtid, og at det optager mere og mere af børns tid. Det er ikke sundt, og vi tapper godt ind i modtrenden med at få børnene væk fra skærmen, så vi kan styrke deres hukommelse, indlæringsevner og koncentrationsevner, som er vigtigt. Det kan vi se, at produktet kan. Samtidig samler det drenge og piger og styrker børnenes finmotorik. Der er så mange elementer i det her lille stykke legetøj, siger Tonny Olsen.

Annonce

Produktion på Odense-værksted

Som tidligere chef i produktudviklingsafdelingen hos Tempur har Rikke Jørgensen erfaring med at sætte produktioner op både i Ukraine, Kina og Indien, men da Crateit skulle finde et sted at producere i Danmark, var opgaven pludselig en anden.

Jeg har været i en stor, global virksomhed, og det er slet ikke dårligt, men det her er bare så befriende. Man får umiddelbar respons, og ingen er ude efter at fremme deres egen agenda. Er jeg dum en dag, får jeg det at vide, og hvis jeg er verdens bedste, finder de et soundtrack, der passer til det. Tredje gang jeg mødte Line, som arbejder på værkstedet, spillede hun "To, som elsker hinanden", for at illustrere vores forhold.

Rikke Jørgensen, Crateit

Crateit besluttede nemlig at bruge et af Odense-værkstederne, hvor medarbejdere med nedsat psykisk eller fysisk funktionsevne producerer produkterne. På den måde kan virksomheden både skabe en rentabel forretning med produktionen tæt på og samtidig skabe mening i tilværelsen for mennesker med særlige udfordringer.

- Det er en helt ny udfordring for mig, fordi jeg nu har med mennesker at gøre, som ikke nødvendigvis gør det, jeg forventer. Derfor duede den første produktion heller ikke, men det handler om at observere, hvordan vi kan ændre os, så de ikke skal ændre sig. Det er vores mantra. Vi kommer ikke og fortæller dem, hvordan de skal gøre. De viser os, hvad de kan, og så tilretter vi produktet efter det. Jeg tror faktisk, det er derfor, det fungerer så godt, for det er ren win-win, siger Rikke Jørgensen.

Crateit

  • Blev stiftet i maj 2021 af Rikke Jørgensen, Tonny Olsen og Martin Kristensen, som havde lært hinanden at kende under deres Innovation and Entrepreneurship-studie på UCL.
  • Virksomheden producerer kasser med små dyr og figurer i FSC-certificeret træ fra europæiske skove. Crateit laver både logokasser til attraktioner og museer og temakasser til private.
  • Virksomheden får sine produkter lavet på et af Odense-værkstederne af medarbejdere med nedsat funktionsevne. Det betyder, at Crateit kan skabe en rentabel virksomhed med produktion i Danmark, men samtidig giver det mening for medarbejderne i produktionen at have ansvar for et produkt fra start til slut i modsætning til små delkomponenter, som de ikke ved, hvor ender.
  • De tre stiftere er fortsat i gang med deres studie, men de forventer alle tre at gå ind i Crateit på fuld tid fra januar, når de er færdige.

For medarbejderne giver det god mening af have ansvaret for et produkt fra start til slut. Et produkt, de ovenikøbet kan gå ud i zoologiske haver og på museer og stolt sige, at de har været med til at lave, og for de tre stiftere af Crateit giver det også mening at komme i produktionen, hvor de selv får meget igen. Derfor kommer de der også jævnligt alle tre.

Det kan godt koste et kærligt klap bagi med en plade eller et suk over, at de tre virksomhedsejere allerede har kærester. Det kan også kaste et prædikat som "den sure" af sig på en dårlig dag. Til gengæld er der altid sodavand at slutte af på.

- Jeg har været i en stor, global virksomhed, og det er slet ikke dårligt, men det her er bare så befriende. Man får umiddelbar respons, og ingen er ude efter at fremme deres egen agenda. Er jeg dum en dag, får jeg det at vide, og hvis jeg er verdens bedste, finder de et soundtrack, der passer til det. Tredje gang jeg mødte Line, som arbejder på værkstedet, spillede hun "To, som elsker hinanden", for at illustrere vores forhold, fortæller Rikke Jørgensen, der også privat får jævnlige besøg af medarbejderne, der hurtigt opsnappede hendes adresse.

For Tonny Olsen er et besøg hos Crateits produktion også garanti for så megen livsglæde, at det er det hele værd.

- Vi er i gang med at bygge en virksomhed på et fundament af værdier, vi kan være stolte af. Det sociale ansvar ligger os meget nært, og vi får så meget kærlighed igen. Når jeg har været ude i produktionen, er jeg helt fyldt op, og det er simpelthen derfor, jeg gør det, siger han.

Annonce

Snuden i sporet

De tre stiftere havde ingen betænkeligheder ved at stifte virksomhed sammen, selv om de kun havde kendt hinanden relativ kort tid, men de supplerer hinanden godt i forhold til kompetencer og er kommet ganske billigt i gang.

Salgsmæssigt oplever Martin Kristensen stor interesse for produktet. Aktuelt er han i dialog med flere attraktioner og en grossist, som kan få Crateit ind i 270 butikker i Norden. En mulighed, der kan rykke Crateit endnu et step i en fart.

- Mange af vores kunder køber næsten ind alene på historien og på baggrund af den måde, vi producerer på. Det betyder noget for dem, og flere af dem forventer, at det på sigt bliver et krav, at de skal købe ind på en præmis, hvor det ikke er alt, der er produceret i Kina, fortæller han.

Odin Award

  • Odin Award bliver uddelt i fire forskellige kategorier ved en stor prisfest i Dok5000 i Odense torsdag den 11. november.
  • Hovedprisen, Odin Award, gives til en startup, der har gjort det ekstraordinært godt. Odin Tech gives til en virksomhed baseret på en teknologisk, digital eller datadreven løsning, Odin Concept uddeles til et nyt, innovativt koncept, mens Odin Young gives til den bedste forretningsidé fra folkeskolen.
  • Der er 40.000 kroner til vinderen af Odin Award, 20.000 kroner til vinderen af henholdsvis Odin Tech og Odin Concept og 10.000 kroner til vinderen af Odin Young.
  • Crateit er nomineret i kategorien Odin concept.

I det hele taget ser de tre stiftere af Crateit muligheder overalt, og udfordringen er derfor at holde snuden i sporet.

- Vi berører det ugentlig: Vi kunne gøre sådan her, men er det det, vi skal? Det kræver rigtigt meget at sortere alle muligheder fra, for vi har ramt en teamdynamik, hvor vi tænker, at vi kan alt, men det skal vi ikke, påpeger Rikke Jørgensen.

Foreløbig skal de tre drive virksomheden sideløbende med deres bachelorprojekt, men fra januar er det planen, at de alle tre skal på fuld tid i Crateit. Arbejde er der nok af, og de forventer også, at virksomhedens økonomi er til det.

- Vi skal ud til hele Norden, og derfra skal vi videre, og så drømmer vi alle tre om på sigt at aktivere endnu flere borgere over hele Danmark. Måske endda skabe vores egen produktion for mennesker med særlige behov, fordi vi kan se, hvor meget det giver dem at være med i hele processen, siger Tonny Olsen.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Odense

Naboer vidste bedre end kommunen - uønsket endestation droppet: - Det kunne vi godt have fortalt dem

Annonce
Annonce
Ugeavisen Odense

Svær integration: Salg af juletræer og brændte mandler rykker Miroslav og Slobodan tættere på danskerne

Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Nordvest

Klar til hygge: Psykisk sårbare modtog 10.000 kr. til anlæggelse af et afskærmet miljø i Bolbroparken

Ugeavisen Odense

Betina-morderen tilstod med det samme

Ugeavisen Odense

Stort tab under corona: Populært mikrobrygger og whisky-destilleri tvinges til lukning

Lokalavisen Nordvest

Jernalderkvinder beholdt tøjet på: -Jeg var i tvivl, om det ville blive for kedeligt blot, fordi der ikke var nogle bare bryster

Ugeavisen Odense

Grete og Jørgen har leveret tre generationer til H. C. Andersen Paraden

Ugeavisen Odense

Nis vandt en indkøbsvogn fyldt med rødvin: - Nu skal jeg udvide min vennekreds

Ugeavisen Odense

Nu skal du betale for at parkere flere steder i byen: Se de 11 nye steder her

Ugeavisen Odense

Vildt vinderbud i sidste øjeblik: Gammel sponsor sprængte alle rammer og vandt ombejlet Høgh-trøje

Ugeavisen Odense

Guide: Fem vinter-aktiviteter i Odense

Ugeavisen Odense

Odense-guide: 10 bud på juleaktiviteter for børn

Dalum Hjallese Avis

Populært loppesupermarked vinder pris: Var det noget med en udstoppet gedde eller Royal Copenhagen?

Ugeavisen Odense

Slut med chokolade-overtrukne jordbær i gågaden: - Hvis jeg havde opsagt lokalet for et halvt år siden, havde vi formentligt ikke eksisteret nu

Ugeavisen Odense

- Efterspørgslen har været helt enorm: Slikræven udvider og rykker tættere på centrum

Dalum Hjallese Avis

Far og søn skyder sig vej mod EM

Ugeavisen Odense

Enestående butik åbner i Odense: Styr fremtidens hjem via din smartphone - fik idéen på verdens største elektronikmesse

Ugeavisen Odense

Torben Iversen hedder Andersen til efternavn: - Jeg har jo ikke lyst til at stoppe mit arbejde. For jeg har ingen planer for, hvad jeg skulle lave i stedet for

Ugeavisen Odense

- Det er jo helt sindssygt: Bjarnes auktion til ære for Høgh er gået amok og buddene vælter stadig ind

Dalum Hjallese Avis

Eline vil være kendt for andet end burgere: Lokal café med central beliggenhed vil tiltrække unge som ældre

Ugeavisen Odense

Humor i ørkensandet: Waldorf er tilbage med Knas i Oasen

Ugeavisen Odense

Online auktionshus åbner dørene op: Lauritz inviterer til vurderingsjulestue

Ugeavisen Odense

De varmede gæsterne op: Danmarks Jernbanemuseum satte Best of Odense på skinnerne

Annonce