Annonce
Ugeavisen Odense

Arbejder med autister: Sabine var selv en outsider

Sabine Skov er social- og sundhedsassistent og har arbejdet med autister på Tornhuset gennem fire år.Foto: Tine Boe
Sabine Skovs hjerte banker for dem, der skiller sig ud fra mængden. Derfor har hun valgt at arbejde på Tornhuset, der er et bosted for mennesker med autisme.

Tornbjergvej: Hun ved aldrig, hvad der venter hende, når hun træder ind ad døren på Tornhuset, og arbejdsdagen begynder. Nogle dage er rolige og harmoniske, mens andre er kaotiske og uforudsigelige. Men det er ikke noget problem for Sabine skov på 27 år, der er uddannet social- og sundhedsassistent. Faktisk er det lige præcis det, der tiltaler hende i arbejdet med autismeramte borgere.

- Jeg kan ikke rigtig forklare det. Men jeg har altid været tiltrukket af dem, der skiller sig lidt ud. Måske er det fordi, jeg havde nogle hårde teenage-år og selv skilte mig meget ud dengang. Jeg ved, hvordan det føles at være en outsider, men også hvordan det er at få hjælp, og nu vil jeg gerne give noget af det tilbage, jeg fik som helt ung, fortæller Sabine ærligt.

Annonce

Et naturligt valg

Derfor var det helt naturligt for Sabine at blive social- og sundhedsassistent. Hele grundkernen i uddannelsen er at hjælpe andre, og så er der mange spændende veje, man kan gå. Mange social- og sundhedsassistenter vælger at arbejde med de ældre, men Sabine har hele tiden vidst, at hun skulle i en anden retning.

Jeg har altid godt kunnet tænke mig noget mere end bare en brækket arm, og da jeg kom i praktik på psykiatriafdelingen på OUH, tændte det mig bare. Det var skræmmende og spændende på samme tid og gav vildt meget mening for mig, siger Sabine.

Annonce

Bruger sig selv

Selvom Sabine kommer med en værktøjskasse fuld af gode, faglige arbejdsredskaber, så er et af hendes bedste redskaber i det daglige arbejde at være hundrede procent sig selv. Hun bruger sin fornemmelse for mennesker og sin evne til at opbygge gode og tætte relationer.

- Noget af det allervigtigste for mig er at give borgerne følelsen af, at jeg er der for dem. Så får vi det bedste samarbejde, og jeg kan bedre støtte dem i det, de gerne vil, fortæller Sabine, der i øjeblikket samarbejder med Peter, der har boet på Tornhuset i 22 år, om at gøre et af hans mål til virkelighed.

Sabine og Peter har faste skrivedage, hvor Peter øver sig i at kommunikere på iPad’en. Foto: Tine Boe

- Vi har faste skrivedage og arbejder hen i mod, at Peter skal kunne skrive med alle medarbejderne på Tornhuset og ikke kun os tre, han skriver med nu. Den dag, det lykkes, får Peter meget mere frihed i hverdagen, fordi han kan kommunikere med os alle sammen om, hvordan han har det - og jeg bliver meget stolt, smiler Sabine.

Annonce

Skal være robust

Sabine er ifølge sig selv sådan en, der altid glæder sig til at komme på arbejde. Også selvom hun har haft nogle voldsomme oplevelser i løbet af sine fire år på Tornhuset.

- Det specialiserede område kan godt være hårdt til tider, og jeg har både oplevet vrede, trusler og udadreagerende adfærd fra beboerne. Jeg blev også overfaldet en gang og blev kradset på brystet og fik hevet hår ud af hovedet, men jeg er her endnu, siger Sabine roligt.

Overfald og trusler hører heldigvis til sjældenhederne, og en af grundene til, at Sabine ikke er blevet skræmt væk, er hendes kolleger.

- Vi er et mega godt, tværfagligt hold af pædagoger, terapeuter, sygeplejersker og så mig selv som social- og sundhedsassistent, og vi er enormt gode til at lære af hinanden og være der for hinanden, siger Sabine og fortsætter:

- Heldigvis er langt de fleste dage stille og rolige, og så er jeg god til at huske mig selv på, at der jo er en grund til, at mennesker som Peter bor netop på Tornhuset. De har gode og dårlige dage ligesom alle os andre, og jeg synes bare, de er ret fantastiske, lyder det fra Sabine.

Sabine føler sig beriget gennem arbejdet med de autismeramte, som, hun synes, er fantastiske mennesker. Foto: Tine Boe
Annonce

Sabines drøm

Selvom Sabine er glad for sit arbejde, og ikke har nogen planer om at søge nogen andre steder hen lige nu, har hun en drøm om at tage skridtet videre på det specialiserede område.

- Jeg ved som sagt ikke, hvad det er, men det svære og komplekse tiltrækker mig. Jeg vil vildt gerne arbejde i retspsykiatrien en dag, for der tror jeg virkelig også, man kan gøre en forskel for andre. Men der skal jeg nok lige have lidt flere år på bagen, griner Sabine.

Autismetilbuddet Tornhuset

På Tornhuset er der 47 døgnpladser.

Tornhuset er et botilbud for voksne over 18 år med autisme eller andre gennemgribende udviklingsforstyrrelser.

Beboerne støttes i at få skabt en balanceret og udviklende hverdag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce