Annonce
Ugeavisen Odense

Se billederne: Odense Zoo byder velkommen efter 70 dages lukning

Man må gerne klappe gederne, når man efterfølgende spritter sine hænder af. Hestene må man til gengæld ikke klappe. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Onsdag kunne Odense Zoo endelig byde gæster ind i haven igen. Og der var markant flere gæster, end der normalt ville være en onsdag formiddag.
Annonce

Endelig. Indgangen ved Odense Zoo er for første gang i 70 dage åben. Der står personale bag billetsalgsvinduerne, og to kvindelige frivillige plukker visne stedmoderblomster i blomsterkummerne, der står ved indgangen. Selvom det end ikke er middag, er der allerede folk i parken.

Og det er i disse corona-tider lidt af et særsyn. Det var egentlig planen, at de zoologiske haver kunne genåbne den 8. juni, men den 20. maj lempede statsminister Mette Frederiksen for restriktionerne, så haverne kunne åbne straks.

I Odense Zoo var der dog enkelte småting, der skulle ordnes, inden haven var klar til at slå dørene op. Og selvom medarbejderne under normale omstændigheder er helt vant til at åbne haven, har de fleste haft lampefeber de seneste dage, forklarer direktør for Odense Zoo Bjarne Klausen.

- Vi har skulle gøre klar til åbningen, og det plejer vi jo at gøre hver dag. Men det her er noget helt særligt. Men det er så fedt, at der er folk her, siger direktøren, der bemærker, at der er flere mennesker, end der normalt ville være på en ganske almindelig onsdag.

- Og så er vejret helt perfekt. Hvis det regner, tager folk i Rosengårdcentret, og hvis det er for varmt, tager folk på stranden, tilføjer Bjarne Klausen smilende.

Fodringen af chimpanserne foregik med vesir på. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce

Anderledes fodringer

På legepladsen ved restauranten Chunga er der sat en lampe op. Den lyser rød, når der ikke er plads til flere og grøn, når der er fri adgang til leg. Børnene kan dermed selv se, om de kan lege på pladsen.

Men der er også venlige sjæle, der guider. En af dem er Jessie Lyng Svendsen, der står ved indgangen til gederne, hvor der hænger dispensere med håndsprit. Hun og hendes mand har været frivillige i Odense Zoo i halvandet år.

- Vi er pensionister, og vi hygger os med at tage herud. Jeg er glad ved det. Det er skønt at være tilbage.

Inde at klappe de små gedekid er blandt andre Lykke Merle på næsten tre år. Hun har sin mor, Jennifer Westphal med.

- Vi har glædet os helt vildt. Vi har årskort hertil, og min datter bliver passet hjemme, og så passede genåbningen lige med, at vi ikke havde planer i dag, siger hun, mens Lykke Merle ihærdigt prøver at klappe et hvidt gedekid, der dog er let på tå og kryber ind i stalden.

Henne ved løverne har der samlet sig en mindre gruppe mennesker – med god afstand, naturligvis. Løverne er nemlig blevet fodret, og der hænger således et dyreben i en krog, som de dovne katte skal arbejde for at få indenbords.

Mens den ene hunløve gør sit bedste for at fortære det døde dyr, bemærker en mor at solen er skarp, og smører sin datter i barnevognen ind i solcreme.

Også for chimpanserne er det fodringstid. Det foregår normalt ved, at dyrepassere kaster mad i abernes anlæg. I dag foregår det ved, at to dyrepassere iført vesir giver aberne, der hænger op et hegn, mad. Odense Zoo må ikke lave aktiviteter, der inviterer til, at mange personer vil stimle sammen. Derfor er tidspunkter for fodring og træning af dyr ikke tilgængelige for gæster.

Annonce

På tur fra Esbjerg

Går man en tur hen for at se giraffen eller girafferne, møder man parret Kate Post og Karsten Klausen. De er forlovede og på sommerhusferie i Faaborg. De kommer fra Esbjerg, og er ikke så velbevandrede på Fyn, men er indtil videre positivt overraskede – både over øen og Odense Zoo.

- Vi har været på Egeskov Slot, det var en stor oplevelse, og så var vi så heldige, at det lige passede med genåbningen af Zoo i dag, siger Karsten Klausen.

Og selvom hele haven bærer præg af mærkater, der henviser til ensretning og til at holde afstand, ødelægger det ikke oplevelsen.

- Man bliver hele tiden gjort opmærksom på, at corona stadig er her. Det kan man jo godt glemme, men så er der et skilt eller noget håndsprit. Og det er rigtig fint, siger Kate Post.

I havens koldeste afdeling er Laurids på fire år sammen med sin mor, Stine Magnussen. Mor Stine er gymnasielærer, men havde et hul i undervisningen onsdag formiddag, så hende og Laurids smurte madpakker, fandt årskortet frem og drog af sted.

- Vi har gået og tænkt på, om man kan mærke forskel på dyrene, nu hvor der har været så mennesketomt så længe. Jeg synes godt, man kan mærke på aberne, at de var meget opmærksomme, siger hun og fortæller, at familien, der i alt tæller seks personer, bruger zoo meget, især fordi de bor meget tæt på.

- Det er dejligt, den er åben igen. Og at det er udenfor, det tænker jeg også betyder meget.

Hvis man vil ud at se giraffen, er der atter rig mulighed for det. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Det blev et stykke med hest - eller måske ko - for løverne ved fodringstid omkring kl. 11 i Odense Zoo. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Lykke Merle på næsten tre år kastede sin kærlighed på det lille hvide kid, der dog var lidt sky. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Der var enkelte ting, der var lukket for gæster af hensyn til smitterisikoen. Her er det grotten ved løverne. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Kate Post og Karsten Klausen får en ispause i solen. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Nogle unge piger kunne ikke komme ud for gederne, der stod i vejen. Men også det hjalp Jessie Lyng Svendsen med. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Bjarne Klausen, direktør i Odense Zoo, kunne præcis en uge efter, at statsministeren gav lov til at åbne de zoologiske haver, byde gæster velkommen i Odense Zoo. Foto: Birgitte Carol Heiberg
På Søndre Boulevard, hvor der ofte er kø til zoo, er der blå mærkater på fortovet, der opfordrer til afstand. Dette skilt møder gæsterne som det første. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Laurids på fire år var ikke så snakkesalig over for avisens journalist og fotograf. Pingvinerne var noget mere interessante. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Pingvinen her kan for første gang i to måneder se besøgende på den anden side af glasset. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce