Annonce
Ugeavisen Odense

Skolehaven blomstrer med en summen

Bistaderne er kommet til skolehaven via en donation fra Forstadspuljen, og rådmand Susanne Crawley er på pletten, da Thomas Høgedal viser resultatet frem. Foto: Kurt Rasmussen
Efter en ufrivillig coronapause er der igen liv i Odenses skolehaver, og på Falen er det også begyndt at summe.
Annonce

Falen: Det er ikke fordi, at “bien og blomsten” er på pensummet i skolehaven på Falen 155, men gennem en kommunal pulje er det lykkedes lederen, Thomas Høgedal at berige parcellen med bistader, så eleverne kan få en udvidet naturforståelse.

- Vi søgte forstadspuljen gennem ”Sammen om Sanderum” og fik 27.000 kroner tildelt, og resultatet står færdigt her, siger Thomas Høgedal og viser vej til et hjørne af skolehaven, hvor to bistader og en speciel træstamme huser de arbejdsomme honningproducenter.

Et finmasket net er sat op på den nyanlagte terrasse for at beskytter eleverne.

- Når børn er nysgerrige, så går de jo helt tæt på, men her er de i sikkerhed, siger Thomas Høgedal og forklarer hensigten med projektet.

- Vi bruger det til undervisning. Når biavleren kommer, står han på den anden side af nettet og fortæller om biernes liv og åbner for kassen og tager en plade op. Så kan han vise bierne frem, og eleverne kan komme helt tæt på uden at blive stukket, siger skolehavelederen, og åbner op for en udhulet træstamme, hvor en gruppe bier har skabt en koloni under mere naturlige rammer.

- Her laver bierne honning ved hjælp af et naturligt vokslager, fortæller Thomas Høgedal, der stolt kan vise hele herligheden frem til de fremmødte på terrassen, hvor også rådmand i Børn- og Ungeforvaltningen, Susanne Crawley, har fundet plads.

- Med bierne er der løftet en dagsorden herude i form af beboerdemokratiet, hvor de forskellige lokalområder kan søge nogle puljer gennem kommunen, siger hun og roser lokalsamfundets frivillige for deres involvering i projektet.

Man får godt nok meget for pengene herude, og jeg ser gerne, at hver eneste skole har adgang til en skolehave

Susanne Crawley

Annonce

Frugtbart generationsmøde

Denne solbeskinnede forårsdag er Tingløkkeskolens 3. klasse på besøg i skolehaven, og Thomas Høgedal er gået i gang med at instruere eleverne i dagens program.

- Vi skal rive og luge, og så skal vi så spinat og rødbeder og blomster, men vi skal passe på, at vi ikke river i de løg, vi plantede for 14 dage siden, advarer han.

Udstyret med hakker og river bevæger eleverne sig ud til deres tildelte område og går i gang – godt hjulpet på vej af to frivillige pensionister, der øser rigt ud af deres erfaringer inden for havearbejde.

Annonce

Gammel elev

71-årige Hans Jørgen Jensen husker tydeligt sin elevtid for 55 år siden.

- Jeg havde også en skolehave her. Min sløjdlærer stod for haven, og jeg svingede godt med ham, så han spurgte mig en dag, om jeg ville hjælpe ham herude, og så fik jeg løn af kommunen og hentede en lille, brun papirspose med penge. Det var mit første fritidsjob, siger han og fortæller, at skolehavens skure er de samme som dengang.

- Men det er en anden måde, vi dyrker på i dag, siger han og fortæller, at det ikke kun er interessen for havearbejdet, der har fået ham til at melde sig som frivillig.

- Jeg har været med i flere sæsoner, men jeg husker specielt én gang, hvor jeg kom lidt senere på grund af trafikken. Så var der to af drengene, der råbte, ”Hej Hans Jørgen, det var godt du kom”. Ej, hvor det lunede, siger Hans Jørgen Jensen og mærker efter, der hvor hjertet sidder.

- De havde kun set mig én gang, og så kunne de huske ens navn. Det var fantastisk, og det er det hele værd, siger han.

En udhulet træstamme med en "hængslet dør" giver mulighed for et nærmere studie af, hvordan et naturligt bistadie tager sig ud. Foto: Kurt Rasmussen
Annonce

Gammel ballademager

I en anden gruppe har 75-årige Flemming Lorentzen fanget elevernes opmærksomhed.

- Det er anden sæson, jeg er med, og det har været alletiders. Jeg er forundret over, hvor søde ungerne er, og hvor meget de lytter efter. Det er helt utroligt. Da jeg var i samme alder, var det ballade det hele, men sådan er de unge slet ikke i dag, siger han og viser en tydelig glæde ved at kunne dele sin haveviden med de unge.

- Mange af dem aner ikke, når de får et lille gulerodsfrø, at det kan blive til en stor plante, de kan spise. De lærer, at de selv kan gå ud i deres have og hente deres grøntsager og lave mad af det, og de lærer også at tænde bål og tilberede maden. Der er jo ikke noget, der smager bedre end den mad, man selv har lavet, og den glæde er helt fantastisk, siger Flemming Lorentzen.

Thomas Høgedal instruerer Tingløkkeskolens 3. klasse i dagens opgaver. Foto: Kurt Rasmussen
Annonce

Glad rådmand

Susanne Crawley har opmærksomt fulgt slagets gang og roser skolehaven generelt.

- I de her coronatider er skolehaven jo en fremragende arena for udeundervisning. Eleverne lærer ikke kun om haver. De laver også mad herude, og der indgår også matematik i deres aktiviteter. Der er også noget med at modtage en besked og gå ud og gøre det, der bliver sagt, og på den måde lærer de både disciplin og at samarbejde. De er en gruppe, hvor hver især skal løse deres opgaver for at få noget til at vokse, og så bliver man jo glad ved at se, hvordan mødet mellem generationerne kan fungere, siger hun og leverer et kontant svar på spørgsmålet, om skolehaverne vil være i stand til at overleve en eventuel ny sparerunde.

- Skolehaverne kommer tit i spil som noget, der kan spares væk i folkeskolernes budget, men jeg kæmper imod hver eneste gang, for jeg synes, det er værd at beholde. Man får godt nok meget for pengene herude, og jeg ser gerne, at hver eneste skole har adgang til en skolehave, lyder det fra Susanne Crawley.

Hans Jørgen Jensen (tv) har 55 års erfaring med skolehaven. Foto: Kurt Rasmussen
Flemming Lorentzen forklarer eleverne, hvor store de gulerødder, som de er ved at så, kan blive. Foto: Kurt Rasmussen
Thomas Høgedal har placeret sig midt i jordloddet for at demonstrere, hvordan der skal sås. Til højre følger elevernes dansklærer, Sidse Bøgelund Ravn sammen med matematik- og natur og teknologilærer, Anbrit Poulsen Skovsby opmærksomt med. Foto: Kurt Rasmussen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce