Annonce
Ugeavisen Odense

Syltede grisehoveder og udhulede roer: Kom med til kartoffelferie i Den Fynske Landsby

Blandt de frivillige finder man også børn, der har valgt at bruge deres efterårsferie klædt i gamle klæder. Grundet regnen fik de dog lov til at beholde gummistøvlerne på. Foto: Simone Maria Brouwer Nielsen
I Den Fynske Landsby blev der i efterårsferien holdt "kartoffelferie", hvor gæsterne kunne opleve efterårsferien fra gamle dage ved at dryppe lys, lave roelygtemænd og se en gris blive parteret.

Sejerskovvej: Torsdag den 21. oktober står Den Fynske Landsby under vand. Regnen siler ned det meste af dagen, men alligevel er gæsterne mødt talrigt op i regntøj og gummistøvler.

I landsbyen bliver der holdt kartoffelferie eller roeferie, ligesom man gjorde tilbage i starten af 1900-tallet. Her fik børnene fri fra skole, for at de kunne arbejde med at grave kartofler og roer op.

I dag får gæsterne mulighed for at gøre præcis det samme og meget mere, når de byder efteråret velkommen blandt bindingsværkshuse og pløjede marker.

Annonce

- Efterårsferien er typisk en ferie, hvor der er mange bedsteforældre, som kommer herud med deres børnebørn. Derfor vil vi gerne lave nogle ting, som bedsteforældrene måske kan huske og give den oplevelse videre til deres børnebørn, fortæller formidlingsleder i Den Fynske Landsby, Benedikte Jeppesen.

Syltet grisehoved

I Præstegården er en stor gris blevet slagtet dagen før, og det store læs kød bliver nu slæbt ind i et af baglokalerne, hvor tilskuerne venter. På bordet er de farligt skinnende kødknive gjort klar til slagteren med det mørke forklæde, som står for at skulle partere grisen og fortælle om de forskellige udskæringer.

Tobias på 13 står i hjørnet med sin søster Johanna på 11 og deres far, Jesper Hansen, og børnene gør store øjne, da slagteren skærer kød af grisehovedet, der ligger dødt på skærebrættet.

Benedikte Jeppesen står klar til besvare spørgsmål til landsbyens grisepartering på Præstegården. Foto: Simone Maria Brouwer Nielsen

Grisehovedet mangler en kind, da Benedikte Jeppesen placerer hovedet på et fad og begynder at bære det ind ved siden af med en flok nysgerrige børneøjne i nakken.

- Vi kommer til at bruge det senere, når vi skal lave sylte, fortæller Benedikte Jeppesen.

- Det er ikke særlig tit, at man har mulighed for at se sådan et hoved helt tæt på, for man bruger det ikke så meget derhjemme, men i gamle dage har man måske glaseret det, eller man har brugt hele hovedet til at lave sylte.

I Præstegården bliver der langsomt fyldt, i takt med at slagteren får skåret mørbrad og skank fri fra den slagtede gris. Foto: Simone Maria Brouwer Nielsen

Med en bensav begynder slagteren at skære ned i griseknoglerne, og det laver en uhyggelig, hvæsende lyd, som bliver efterfulgt af et dunk, når saven skærer igennem knoglen. Jesper Hansen bukker sig ned i børnehøjde, peger på grisen og hvisker til sine børn.

- Kan I se, hvordan det der stykke er ligesom vores flæskesteg juleaften?, spørger han hviskende, og børnene nikker langsomt uden at tage øjnene væk fra bordet.

Jesper Hansen har taget børnene Tobias og Johanna med til Den Fynske Landsby for at se grisen blive parteret. Foto: Simone Maria Brouwer Nielsen

Der begynder langsomt at blive lidt trængt i lokalet, og familien beslutter sig for at gå videre og lade andre børn kaste et blik på den opsprættede gris.

- Det var da meget sjovt at se, synes I ikke?, spørger Jesper Hansen på vej ud ad døren.

- Jeg vidste godt, at min mad kommer fra en gris nogle gange, men jeg har aldrig set en indeni, fortæller Tobias og Johanna følger op.

- Det er lidt spændende, at lære noget nyt på den måde.

Annonce

Risengrødslys

Femårige Orla og mormor Liselotte Liengaard har fundet vej til Torupgården, hvor de frivillige damer i striksjaler har hjulpet drengen i gang med at dryppe lys.

Døren er åben ud til gården, og vinden suser ind i rummet, hvor der ikke er højt til loftet, men eftersom regnen har hersket udenfor det meste af dagen, er de to alligevel godt klædt på.

Orla er taget med sin mormor, Liselotte Liengaard, i Den Fynske Landsby, og nu har han fået lavet et flot stearinlys. Foto: Simone Maria Brouwer Nielsen

Stearinlysets væge er fastgjort til en pind, som Orla har fået i hånden, og han dypper skiftevis vægen i den flydende stearin og en spand med koldt vand, som skal få stearinen til at sætte sig.

Efter nogle dyb begynder Orlas arm dog at gøre lidt ondt, og mormor træder til.

- Skal jeg hjælpe dig lidt?, spørger hun, og Orla nikker.

Lyset begynder så småt at forme sig, og til sidst klipper kvinden i de gamle klæder vægen over og rækker det bulede, hvide stearinlys til Orla.

Orla er storebror til sin lillesøster, Berta, men hun var for lille til at komme med på dagens udflugt med mormor. Foto: Simone Maria Brouwer Nielsen

På vej ud knuger barnet lyset mellem sine hænder. Han sniffer først undrende til luften og stikker derefter lyset op til næsen og sniffer igen.

- Mormor! Det lugter af risengrød, udbryder han med glæde i stemmen.

Annonce

Benhårde roelygtemænd

Oktober er ofte græskarets fest, men på Teglværket i landsbyen er det roerne, der er i centrum. Bagved ligger der bunker af de aflange roer, som børnene skal udhule og lave til roelygtemænd sammen med deres forældre og bedsteforældre.

Familien Østergaard er en af de familier, som har fundet vej hertil, og Tristan på tre har sammen med sin mormor, Majbrit Østergaard, fundet en roe, som lever op til hans kriterier - det er nemlig én af de største roer i bunken. Sammen går de op til en af de frivillige, der skærer bunden og toppen af roen, som senere bliver roelygtemandens hat.

- Det er sjovt, hvordan det altid er de mindste børn, der vælger de største roer, siger hun til Majbrit Østergaard, der svarer med et grin.

Tristan har udvalgt en af landsbyens største roer, som han nu skal udhule for at lave en flot roelygtemand. Foto: Simone Maria Brouwer Nielsen

Den lille dreng går stolt ned til resten af familien sammen med sin mormor og giver sig i kast med at udhule sin roe med de udleverede redskaber. Den hårde roe har dog andre planer, og selv når lille Tristan lægger alle kræfterne i, er det kun et par stumper, som han får lirket ud af roen.

I et desperat forsøg hakker drengen i roen, som vælter, og Majbrit Østergaard skynder sig at træde til.

- Rolig nu. Det hjælper ikke noget. Se, nu holder jeg fast i den, og så gør vi det langsomt, siger hun.

Og rigtigt nok. En hånd på roen var det, der skulle til, og langsomt graver Tristan indmaden ud af roelygtemanden.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Odense

Atypisk venskab endte i tårer: Sandie var stærkt tilknyttet Heikel - men så ramte ulykken

Annonce
Annonce
Ugeavisen Odense

Langstrakt fjernvarmearbejde: Mere kø i vente på i forvejen trafikeret vej midt i Odense

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Odense

Rekordhøjt antal børnefamilier søger julehjælp i Odense: Dansk Folkehjælp mangler en million kroner

Ugeavisen Odense

Legendarisk Odense-kor genopstår:  Filharmonisk Kor Fyn får premiere i Domkirken

Skibhus Avisen

Teater i forstaden: Seden har fået en kulturoase

Ugeavisen Odense

Landsby vil genoplive forladt købmand: Lokale folk har givet over en kvart million kroner

Dalum Hjallese Avis

Dennis ramte plet igen: Anden danmarksrekord inden for få uger og nu skal han til EM

Ugeavisen Odense

Folk strømmer i teatret: Juleforestilling er den bedst sælgende i flere år

Ugeavisen Odense

Hanne rykker sin butik ind i nyt, centralt Odense-kvarter: - Det er en stor beslutning og meget grænseoverskridende

Ugeavisen Odense

Hanne rykker sin butik ind i nyt, centralt Odense-kvarter: - Det er en stor beslutning og meget grænseoverskridende

Ugeavisen Odense

Juleglæde: Malerfirma forærer overskydende mad fra julefrokost til herberg i Odense

Lokalavisen Nordvest

Mogens er Rex: Skulle have sunget for paven, men så blev paven skudt

Ugeavisen Odense

Vind Elvis billetter: Henrik Busborg & The Devils spiller på Dexter, vind billetter til koncerten

Ugeavisen Odense

Blomsterbutik: Kærlighed til blomster i Nørregade

Skibhus Avisen

Baggårdsbutikken hjælper mennesker og sælger brændt ler: - Vi er meget mere end vores diagnose

Ugeavisen Odense

VM oplevelse: Mads Elholm har med stor succes skiftet tennisketsjer ud med padelbat

Skibhus Avisen

55-årige Susanne har været hundefrisør siden hun var 14 år: En kunde kommer helt fra Gilleleje med sin hund

Ugeavisen Odense

Forkæl din hund: Læderprodukter til hunde, jagt og heste, og et godt samarbejde med indiske kvinder

Ugeavisen Odense

Populært special- og mikrobageri lukker: - Det er tid til at prøve kræfter med noget nyt

Ugeavisen Odense

Populært special- og mikrobageri lukker: - Det er tid til at prøve kræfter med noget nyt

Ugeavisen Odense

Odense Letbane bekræfter forsinkelse: Åbning udskudt til foråret

Ugeavisen Odense

Ødelagt af stress: Pia var så presset af stress, at hun mistede hukommelsen og bare græd og græd

Ugeavisen Odense

Red Barnet søger: Sara elsker at være frivillig formand for Red Barnet Odense, som søger en frivillig projektleder

Annonce