Annonce
Ugeavisen Odense

Syvsoverdagen bestemmer sommervejret

Sådan som vejret arter sig 27. juni, sådan vil det fortsætte i syv uger - ifølge teorien om syvsoverdagen. Grafik: Hjørdis Plato
Den 27. juni har gennem tiden haft en både historisk og en meteorologisk betydning som syvsoverdagen.
Annonce

Benævnelsen syvsoverdagen skyldes en gammel legende, hvor syv unge kristne søgte tilflugt i en bjerghule nær oldtidsbyen Efesos under forfølgelsen af ​​de kristne. De blev opdaget og muret inde i live. Ifølge legenden døde de ikke men sov i 195 år. Den 27. juni 446 blev de opdaget, vågnede op, vidnede om troen på de dødes opstandelse og døde ret hurtigt.

I landbruget har man gennem århundrede bemærket en entydig regel i vejret – knyttet til tidspunktet omkring den 27. juni: Sådan som vejret arter sig netop denne dag – sådan vil det arte sig i syv uger frem: Regner det den 27. juni, vil regnen vare ved i syv uger, og skinner solen den 27. juni, vil der være sol i syv uger.

Denne regel er blevet anvendt af bønder gennem utallige generationer, og derfor har syvsommerdagen været en kærkommen spådomsdag, som er blevet afventet med spænding.

Overtro – vil mange nok mene – men et hold tyske forskere har undersøgt fænomenet, for det har vist sig, at spådommene har holdt stik usandsynligt mange gange.

Forskerne fandt forklaringen i jetstrømmen - en kraftig vind, der ofte blæser i 6-15 kilometers højde. Sådan som den er placeret i slutningen af juni, sådan vil den ofte blæse stabilt i flere uger, og det har stor betydning for vejrforholdene ved jordoverfladen.

Så dermed har legenden fået betydning for vejrforudsigelserne gennem tiden, indtil nutidens meteorologiske beregninger har taget over.

Men hvis du har lyst til at afprøve dine forfædres vejranalysemetoder, skal du holde øje med vejret lørdag 27. juni. Indtil videre har meteorologerne meldt skyfrit og 28 grader. Lad os håbe, at syvsoverdagen vil plotte endnu en af sine sandfærdige forudsigelser ind i statistikken og give os en uforglemmelig sommer.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Odense

Dexter: Dire Straits Jam

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Odense

50 år med blå strømper

Annonce