Annonce
Ugeavisen Odense

- Tak, du har reddet mit liv: Thormod var fanget i sit eget hjem, indtil en engel kom forbi

I de 15 forgangne måneder har han kun kunnet kigge ud på Skibhusvejs liv uden selv at deltage. Førhen sad han blot ved vejen på sin el-scooter og iagttog de mange små historier i gadebilledet. Foto: Kristian Isaksen
Ganske ufrivilligt fik Thormod Gulberg Andersen lov at snuse til livet bag tremmer, da coronaen brød ud. Et svækket helbred og en kræftsygdom tvang ham til at blive indenfor - men nu er han klar til at nyde livet igen...

Skibhus: Der er en særlig glød i Thormod Gulberg Andersens øjne, da han hilser på avisens reporter fra sin lænestol i stuen.

- Jeg er fri som fuglen, siger han, og slår ud med armene.

I 15 måneder har han været fanget i sin egen lejlighed af usynlige lænker, som har frataget ham muligheden for at gøre, hvad han elsker allermest.

Annonce

At komme ud på sin el-scooter og mærke livet summe rundt om ham, alt imens han skyller de små hverdagsbegivenheder ned med en øl og et drag fra den cigaret, man skulle tro havde fast bopæl imellem hans fingre.

Nøglen til hans frihed blev leveret en formiddag, da en sygeplejerske bankede på døren. Hun satte sig ved Thormod Gulberg Andersens side, løftede op i ærmet på T-shirten og rensede det øverste af armen med en lille klud.

Thormod Gulberg Andersen med frugten af sit lange arbejde - em lastbil, der har taget ham tre måneder at lave. Den har været et godt tidsfordriv for manden, der ikke har kunnet komme ud af sin lejlighed. Foto: Kristian Isaksen

Derefter satte hun nålen i - og lænken gav efter. Han var fri.

- Jeg tog hende i hånden og sagde: Tak, du har lige reddet mit liv. Jeg har ikke kunnet komme herfra i over et år og med hendes lille stik. Ja, der ændrede min situation sig fuldstændigt. Det var som en engel, der kom forbi.

Genfødt

Det er ingen overdrivelse at erklære herren med det store smil for genfødt. Da avisen mødte ham første gang i august, var der mere slud end solskin i horisonten.

Ja, faktisk stod Thormod Gulberg Andersen midt i en tsunami af dårligdomme.

Han havde fået konstateret kræft og var stærkt svækket allerede inden coronaen overtog alle gader og stræder kloden over.

- Jeg kunne ikke bevæge mig ud. Det var det værst tænkelige tidspunkt. Hvis jeg havde fanget det lort, så havde det været ude med mig. Ja, med kræften og min hjerneblødning, som har givet mig nedsat førlighed, tænkte jeg, at det nok så småt begyndte at lakke imod enden alligevel. Men ikke alene har jeg nu fået fuldbyrdet vaccinen - jeg er også blevet erklæret kræftfri. Hvem fa'en skulle have troet, at sådan en gammel stodder kunne komme sig på den måde. Det er jo nærmest et mirakel, griner Thormod Gulberg Andersen, der undervejs i forløbet især har næret livsviljen igennem sit skabergen.

Annonce

Lego

Han har altid været glad for at lege med mekanik og pille i motorer. Men at bakse en bil eller motorcykel op på 2. sal og ind i den lille lejlighed lod til at være så godt som umuligt.

Han fandt dog en erstatning, som har holdt ham kørende.

Et billede fra legodagene - der blev bygget i højt tempo og i et utroligt omfang. Foto: Kristian Isaksen

- Jeg begyndte jo at lave Lego. Ikke bare de små ting, man kan købe lokalt. Jeg kom i kontakt med en importør på Sjælland, som kunne skaffe de helt store maskiner, der bliver solgt på det amerikanske marked. Dem kan man ikke få herhjemme. Der er for få købere.

Han lavede alle mulige maskiner og kraner, som han fjernstyrede med sin telefon. Æskerne indeholdt flere tusinde klodser og flere af modellerne krævede mange ugers arbejde.

- Ja, jeg er jo ikke, hvad jeg har været. Men at samle det her - det kan jeg sgu. Og det har fået tiden til at gå heroppe i min hule.

Eksempelvis lavede Thormod Gulberg Andersen verdens største kran, som den på billedet, der graver i et hul i Sydafrika. Foto: Kristian Isaksen

Journalisten bemærker dog hurtigt, at det ikke er en Lego-lastbil, der står for fødderne af Thormod Gulberg Andersen - medmindre han ligefrem har slebet den til.

- Jeg måtte droppe klodserne for nogle måneder siden. Min sjællandske forbindelse kunne lige pludselig ikke få varerne hjem og jeg skulle til at anskaffe mig tingene igennem en ny kontakt i Tyskland. Det blev pludselig meget bøvlet.

Annonce

Mærke livet igen

Selvom logistikken spændte ben, havde bygge-entusiasten ikke mistet passionen. Og eftersom han stadig var låst inde i lejligheden, indtil vaccinen endelig ville boltre sig i hans årer og udstyre ham med en usynlig rustning, var det bare om at komme i sving igen.


Jeg tog hende i hånden og sagde: Tak, du har lige reddet mit liv. Jeg har ikke kunnet komme herfra i over et år og med hendes lille stik. Ja, der ændrede min situation sig fuldstændigt. Det var som en engel, der kom forbi

Thormod Gulberg Andersen


Denne gang var geografien mere spiselig.

- Jeg kontaktede formanden for minitruckene nede i Højme og igennem ham kunne jeg købe den her, siger Thormod Gulberg Andersen og demonstrerer den autentiske Scanias formåen.

Den kører frem over gulvet og bakker. Pludselig lyser alle de små pærer på den.

Man forstår, hvorfor minitruckerne hellere køber modellerne færdige. Tusindvis af smådele og instruktioner står imellem begyndelsen og slutningen. Foto: Kristian Isaksen

- Jeg tror ikke, formanden troede, jeg kunne lave den. Det kræver tid, flid og tålmodighed. Da jeg så var færdig med den efter tre måneder, blev han helt vild og fortalte alle i klubben om ham den 80-årige gut, der havde lavet en lastbil. Mange af dem, der kører derude, køber dem jo færdiglavede, fordi de ellers aldrig kommer til vejs ende. Men det lykkedes mig og pludselig blev jeg tilbudt penge for den. Jeg vil ikke sige hvor meget, men et ret stort beløb. Men jeg afslog. Den er til en helt særlig dreng, der engang boede i lejligheden nedenunder.

Vil du blive ved med at bygge modeller, som dem her, nu hvor du er blevet "løsladt"?

- Ja, men slet ikke på samme måde og i samme tempo. Så snart, jeg har fået mit coronapas, skal jeg til frisøren, og så skal jeg ned på havnen og fiske. Det har jeg virkelig savnet - og ellers bare ud og mærke livet. Jeg frygtede, det var ved at være slut, men jeg holder stædigt fast, siger den revitaliserede Thormod Gulberg Andersen.

Thormod Gulberg Andersen er klar til at indtage livet igen. Foto: Kristian Isaksen
Et udsnit af alt det Lego, han nåede at lave. Foto: Kristian Isaksen
Annonce
Annonce
Ugeavisen Odense

Til komikere og deres publikum: Hele landet skal snakke om HCA Comedy Festival

Annonce
Annonce
Ugeavisen Odense

Flere regionale strækninger er blevet Orange

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Odense

Efter fodboldkarriere i Spanien: Nicolai udlever sit eventyr i Stenløse

Ugeavisen Odense

Golftalent går i arv: Esben har golf i blodet

Ugeavisen Odense

Akrobatik og dans sammenvævet i en morsom forestilling: Mød ægteparret Mr. og Mrs. Twistly og deres upålidelige grammofon

Ugeavisen Odense

Sommerguide: Her finder du Odenses mest populære gårdhaver

Ugeavisen Odense

Nyt vietnamesisk takeaway-sted i midtbyen: Vita udlever sin mors restaurant-drøm

Ugeavisen Odense

Kåre har omdannet gammel Citroën HY til kaffevogn: Velodrom fortsat lukket, men nu er der alligevel lidt godt nyt

Ugeavisen Odense

Portvinsfestival.dk vender tilbage i 2021, med en “Premium”-billet.

Ugeavisen Odense

Schiang Living åbner ny butik med nyt koncept: - Jeg er fløjtende ligeglad med, hvad mærket hedder

Ugeavisen Odense

Nyt H.C. Andersens Hus: Nu er der ørebøffer til gæsterne

Ugeavisen Odense

Fantastisk gadeshow med fuld fart på for hele familien

Ugeavisen Odense

Nyhed: Han Bubble Tea er åbnet i Odense

Ugeavisen Odense

Verdenskendt magasin: Odense er blandt de 100 mest interessante steder i verden at besøge

Ugeavisen Odense

Udvidelse: The Original Pita udvider med restaurant

Ugeavisen Odense

To gange har Preben Apager bundet hunden Susie uden for samme Rema 1000, og to gange er hun forsvundet på mystisk vis

Ugeavisen Odense

Verdensmusikken spiller i Odense

Ugeavisen Odense

Odenseansk virksomhed: Stort gennembrud inden for automatisering af SEO

Ugeavisen Odense

Sommerafløsere smutter: Ældreplejen mangler varme hænder

Ugeavisen Odense

Serrano-sandwich og lakse-bagel: Ny sandwichbar åbner i Odenses gågade

Ugeavisen Odense

Asta er klar til musikteltet: Hjulpet på vej af fynsk talentudviklingsprogram

Ugeavisen Odense

Det største ansvar: Hvem skal sidde i Best Of Odense-juryen i år?

Lokalavisen Nordvest

Genbrug i stor skala: Militærbygninger bliver til veje i ny Odense-bydel

Annonce