Annonce
Ugeavisen Odense

Odense Zoo har mistet en legende: Verdens ældste pingvin er død - men gode, gamle Olde bliver hængende i haven

Æselpingvinen Olde blev i 2020 tildelt diplomet fra Guiness World Records som den ældste pingvin i fangenskab - og formentligt overhovedet. Foto: Odense Zoo
Olde klarede næsten 43 år som æselpingvin på denne jord, inden hun tidligere i denne uge måtte give slip. Hun har levet et godt liv og kunne undervejs bryste sig af at være verdens ældste pingvin.

Artiklen indeholder længere nede indslag fra TV2 Fyn.

Odense: Hun klarede den godt, imens hun var her. Ja, faktisk kunne hun prale af at være den af sine artsfæller, der globalt havde gjort det allerbedst.

Onsdag døde Olde, verdens ældste pingvin.

Annonce

I en alder af 42 år gik den ikke længere og selvom hendes naturlige afgang har været rod til en vis vemod blandt dyrepasserne i haven, er det også med en respekt for naturens uundgåelige gang, de har taget afsked.

- Når man er verdens ældste pingvin, så hænger man vel altid i en tynd tråd. Vi har i noget tid snakket om, at det var ved at være oppe over og i weekenden tydede meget på, at det var ved at være slut, siger Sandie Hedegaard Munck, som er den af zoos dyrepassere, der har haft mest at gøre med Olde og pingvinerne i det hele taget.

- Hun var hele havens pingvin. De fleste af dem, der arbejder her, har kun været her, imens hun har været her. Til trods for, at Olde allerede var gammel, da vi fik hende for små 20 år siden. Æselpingviner bliver i fangenskab imellem 20 og 30 år gamle, så vi havde aldrig forventet at have hende så længe.

Frosset ude

Om det har haft betydning for hendes død, kan man kun gisne om, men for to år siden skete en ændring i pingvindynamikken. Pingvinerne lever i par og Oldes mage igennem flere år, sparkede hende på kynisk vis ud af reden til fordel for en anden.

- Vi havde faktisk ondt af hende. Hun blev bare jaget væk for en yngre model og Olde blev henvist til en rede i den anden ende af anlægget, hvor hun fandt sig til rette. Der kunne hun være i fred for de andre pingviner og vi måtte hen og fodre hende, fordi hun godt kunne glemme at spise. Til sidst ville hun ikke have mere.

Oldes liv

Olde blev klækket i Edinburgh Zoo 16. maj 1979, og efter en tur i Biodome i Montreal flyttede hun i 2003 til Odense Zoo, hvor hun har boet siden. 

Hun har i alt fået 16 unger, og hendes gener findes i zoologiske haver i både USA, Canada, Irland, Holland, Spanien og Skotland. 

De seneste unger i Oldes linje kom til verden i år, og med dem er hun ikke kun olde-, men tip-tip-oldemor.

Olde blev i oktober 2020 optaget i Guinness World Records i kategorien ældste pingvin i fangenskab. På det tidspunkt var hun 41 år, fire måneder og 29 dage.

I naturen bliver æselpingviner omtrent 15 til 20 år gamle.

Sandie Hedegaard Munck mener, at det var det bedst tænkelige farvel.

- Det var mit største ønske for hende. At hun ikke skulle blive syg og dårlig. Hun døde naturligt og det skete på hendes præmisser. Dyrene skal jo ikke være her for vores skyld, hvis de selv er ved at stemple ud. Og da slet ikke, hvis man i forvejen er verdens ældste.

Annonce

Stolte

Men selvom Olde er borte, vil hun langtfra blive glemt. Hun skal nemlig udstoppes og placeres i skolestuen, hvor hun i sit efterliv skal tjene som formidlingsobjekt.

- Hun gav haven så meget værdi, da hun var her og på denne måde bliver hun ved at give. Selvfølgelig også i kraft af, at hun er verdens ældste. Men hun er også et bevis på, hvad vi i Odense Zoo kan. For man bliver ikke så gammel, hvis ikke rammerne er ordentlige. Vi er stolte af, at den hverdag og det liv, vi kan tilbyde dyrene, er af så høj kvalitet. Jeg synes, det er dejligt at tænke på, at hun har haft et godt liv, fordi vi gav hende det. Og vi nu kan blive ved med at formidle og fortælle gæsterne, at vi giver dyrene de ypperste betingelser.

Sandie Hedegaard Munck ved pingvinerne i Odense Zoo. Hun er ikke længere tilknyttet pingvinerne, men er den af alle ansatte i haven, der haft størst kendskab til Olde. I dag er hendes fokus på søløverne, makak-aberne, flodsvinene og mangusterne. Derudover er hun at finde i skolestuen. Foto: Kristian Isaksen

Odense Zoos pingvinanlæg har i en årrække været det bedste i Europa målt ud fra yngleparameteret. Jo større succesen er med at få de landfaste fugle til at formere sig, jo bedre levevilkår har de.

- Hvis de ikke er tilfredse, laver de ikke børn, forklarer dyrepasseren.

Olde blev født 16. maj 1979 og var dermed blot 12 dage fra at runde de 43 år.

Annonce
Ugeavisen Odense

Cirkusteltet bliver slået op i Odense for første gang i tre år

Annonce
Ugeavisen Odense

Specialbutik med mange år på bagen rykker ind i Odenses gågade: - Vi føler, at vi hører til herinde

Annonce
Ugeavisen Odense

Gammel, centralt beliggende autoværksted lukker, men Søren er ikke færdig: Vender tilbage til der, hvor det hele startede - under nyt navn og med makker

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Odense

Opsigtsvækkende forsøg i Odense: Kan et træ styre sine egne bevægelser med hjul under rødderne?

Ugeavisen Odense

Vask på abonnement: Wash World åbner bilvask ved Bilka

Ugeavisen Odense

Et mekka for de mindste: Stort legetøjsmarked på Flakhaven

Dalum Hjallese Avis

Line er sprunget ud som bæredygtig blomsterbonde i udkanten af Odense: - Jeg havde egentlig forestillet mig, at folk ville synes, jeg var småtosset

Ugeavisen Odense

Chef og ansat bytter rolle efter 25 år: - Jeg har altid holdt virkelig meget af Dorte, ellers kunne vi ikke gøre det her

Ugeavisen Odense

Bobler hos Recordpusher: Champagnefestival varmer op med konkurrencer og vinyl

Dalum Hjallese Avis

En tatovering hjalp Maria til at bearbejde sorgen over sin dødfødte datter: - Lige så snart, jeg kan mærke nålen på min krop, løser det op for noget

Ugeavisen Odense

- De prøver at overdøve hinanden: Naboerne har fået nok af høj musik i Odenses parker - vil tage drastiske metoder i brug

Ugeavisen Odense

- Sådan én har jeg sgu aldrig set før: Vaks zoo-gæst fik øje på noget, der hang fra tigeren - nu er dyrepasserne ham 'evigt taknemlig'

Ugeavisen Odense

- Der er nogen bag døren: Imens mand stod i badet, listede fremmed kvinde sig ind i hans hjem

Ugeavisen Odense

Hans og Martin er de sidste, der er sammen med dem, du har elsket: - Jeg kan stadig få en klump i halsen, når jeg læser hilsenerne på kisten

Ugeavisen Odense

Odenses krematorie er presset til bristepunktet - bedemænd afvist i døren: - Der har ikke været plads til flere døde

Annonce