Annonce
Ugeavisen Odense

Torben Iversen hedder Andersen til efternavn: - Jeg har jo ikke lyst til at stoppe mit arbejde. For jeg har ingen planer for, hvad jeg skulle lave i stedet for

Det var en glad Torben Iversen, der kunne sende en tak for prisen ud til publikum i Odeon 19. november ved Best of Odense-prisfesten. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg
Torben Iversen, som mange i Odense vil kende som H.C. Andersen-fortolkeren over dem alle, kan ikke se en tilværelse for sig uden at lege byens gamle, store digter.

Odense: Odenses helt egen H.C. Andersen-fortolker er meget glad for den pris, han og H.C. Andersen Paraden modtog 19. november i Odeon.

Paraden fik hovedprisen ved Best of Odense - "I Byen Odense-prisen".

- Den pris var noget helt særligt, fordi mit hold i den grad var tændte. Da de blev indstillet, gik der ren awardshow i dem. De forberedte det her og mødte jo op i kostumer som H.C. Andersens figurer. De havde glædet sig og var virkelig spændte, siger han om den eventyrlige aften i Odeon.

Annonce

- Og i det øjeblik, at vi så ikke tog prisen for bedste turistattraktion, faldt der jo lidt en dæmper over dem. Jeg havde jo lidt forberedt dem på, at Odense Zoo vinder altid den pris, så de skulle ikke blive for skuffede. Men så kommer det andet der og det havde vi virkelig ikke set. Ingen af os, tilføjer Torben Iversen med en sprød stemme, så man nærmest ser hans smil for sig i den anden ende af mobilen.

Men det var dem!

Torben Iversen er glad for alle de priser og udmærkelser, han har fået gennem årene.

Jublen brød løs hos H.C. Andersen Paraden, da det gik op for dem, at det var dem, der havde vundet prisen ved Best of Odense. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg

- Men den her gang delte jeg det med mit hold på en meget mere intens måde. Altså, det er faktisk noget, vi oplever sammen. Det var fandeme fedt at opleve det sammen med mine unger, siger han om den enorme glæde, der ramte paraden hin fredag.

- Når sådan nogle som os får sådan en pris, så fejrer vi i virkeligheden folkeligheden, vi fejrer folkelig kultur. For det, jeg laver, er ikke stor kunst, det er folkelighed på en eller anden måde, fordi det har fået slået rod, således at det er blevet en fast, integreret del af vores by, mener Torben Iversen.

Iversen og Andersen A/S

Meget i Torben Iversens liv handler om H.C. Andersen.

- Det, der er privilegiet i mit liv, er, at jeg for det første har fået lov til at leve af at lege. Et andet, der er ligeså stort, det er, at jeg har fået lov til at leve af ting, jeg selv har hittet på, siger han.

Iversen som Andersen. Arkivfoto: Ida Marie Kristensen

Torben Iversen startede i 1988 H.C. Andersen Paraden. Han er også fødselshjælper til et julemarked, Teaterskolen Toppen og så meget andet i Odense.

- Jeg har jo aldrig bildt mig ind, selv om jeg spiller rollen - og har gjort det 10.000 gange - at jeg var H.C. Andersen eller var i klasse med ham eller noget som helst. Det har bare været mit held og mit lykkelige lod, at det er mig, der fik den opgave - den livsopgave, livsværk. Det er så blevet min rolle, fortæller han.

Eller måske bare: Iversen og Andersen A/S.

Men han identificerer sig ikke med HCA, nævner han.


Hver gang, jeg kører hjem, så kan jeg sgu alligevel sidde og tænke: 'Hvad var det egentlig, det handlede om i dag?' Det er det, der er så fantastisk. H.C. Andersens eventyr er en symfoni, det er simpelthen musik.

Torben Iversen

- Mit liv er meget forskelligt fra hans, men jeg er meget glad for - skal vi sige det med gåseøjne - mit venskab med H.C. Andersen. For det beriger altså ens liv, siger Torben Iversen, der godt kan parkere Andersen derhjemme, når han tager hatten af i paraden og triller hjem.

- Jeg kan sagtens tage det af, men jeg tror, at noget af den poesi, som H.C. Andersen giver videre til os, den har jeg. Jeg bruger den i mit talesprog og i min tanke, siger Torben Iversen.

Om kort tid er Iversen ikke Andersen. Han er i stedet nisse i Rosengårdcentret under et dagligt juleskuespil. Noget helt andet.

Yes! Det er hjemme. En glad Torben Iversen i Odeon fredag 19. november. Arkivfoto: Hasse Frimodt

- Der ryster jeg lige det der af for en periode og så er det noget andet, jeg laver. Der er det jo sjov på en anden måde. H.C. Andersen er ikke bare sjov. H.C. Andersen er meget mere end sjov, men han er også sjov. For eksempel siger han et sted, og jeg elsker det, om en gammel minister: '... Den gamle minister, der havde fået alle landets ordner for at tie stille'. Når jeg er ude et sted, hvor folk går meget op i, hvor de sidder henne på reolerne, der er det vidunderligt at sige sådan noget, siger han.

Annonce

Fortæller noget om livet

Torben Iversen mener, at ethvert HCA-eventyr fortæller dig noget om livet.

Da han stod på Odeons oplyste scene den fredag aften og sugede hyldesten ind med sin parade, der udsprang fra ham et H.C. Andersen-citat: 'Livet i sig selv er det dejligste eventyr'.

- Det var for mig selv specielt rørende at sige det den aften, fordi Lars Høgh også var blevet hyldet, fortæller Torben Iversen om Høghen, der blev "Årets odenseaner".

- Det er forfærdeligt trist, når sådan en historie (om Høghs kræftsygdom, red.) kommer ud. Men der er jo også tale om et menneske, som har kunnet gøre sit liv til et eventyr, mener han.

Skuespillerne på scenen. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg

- Det er også pointen i meget af det, jeg siger: 'Livet selv er det dejligste eventyr'. Og det skal vi prøve. Jeg siger også, når jeg har sagt det: 'Det betyder ikke, det skal være let', fordi H.C. Andersen siger nemlig også: 'Vorherre giver os nødderne, men han knækker dem ikke for os'. Jamen, altså ...

Siger Torben Iversen og lyder helt opslugt.

- Den slags fantastiske læresætninger for dit liv, dem er der jo masser af, siger han om den store digters fantastiske evner med sproget.

Man kan ikke sætte to streger under Andersen, mener Iversen. HCA kan ikke tolkes med ét facit.

- Jeg har læst eventyr op for folk hundredvis af gange efterhånden. Hver gang, jeg kører hjem, så kan jeg sgu alligevel sidde og tænke: 'Hvad var det egentlig, det handlede om i dag?' Det er det, der er så fantastisk. H.C. Andersens eventyr er en symfoni, det er simpelthen musik. Hvis jeg med H. C. Andersen Paraden kan åbne døren bare en lille smule på klem - til at man vil prøve gå lidt ind i eventyrerne igen og lade dem betyde noget for sig - så har vi gjort meget, fortæller Torben Iversen.

- Jeg har lyst til at lære noget om mit eget liv ved at læse ham. Og også formidle det videre til andre mennesker. Når han for eksempel siger: 'Humoren var dog saltet i mine eventyr. Når du ser saltet ligge i din håndflade, så kan du se det. Men når du har hældt det ned i retten, den sammenkogte ret, så kan du ikke se saltet længere, men du kan smage det'. Det er nemlig det, humoren er i HCA's eventyr, den er der hele tiden, du kan smage det hele tiden, mener han.

Annonce

Den gamle digter

60-årige Torben Iversen, der er fra Nyborg og voksede op som enebarn hos sin mor, ved ikke hvor længe, han endnu vil skridte ud på scenerne som "Andersens stedfortræder". Da han blev 50 år strejfede det ham, hvor længe han dog egentlig kunne blive ved.

En glad Torben Andersen i Odeon. Arkivfoto: Hasse Frimodt

- Dengang sagde jeg: 'Ej, kan man, når man har rundet 50 år, så stå i midten af sådan et ensemble. Kan det gå?' Men dengang bookede vi jo år ud i fremtiden - og det gør vi stadigvæk. Nu har jeg det ikke så slemt med det. Nu er jeg ved at komme i den alder, hvor jeg faktisk godt kunne kaldes den gamle digter, der står midt i værket. Midt i alle eventyrerne. Selv om digteren ikke er 20 år, så er eventyrerne stadig ungdommelige, fortæller Torben Iversen.

- Modsat mange andre mennesker, som ser frem måske til en dag, hvor de ikke skal være på arbejdsmarkedet mere, sådan har jeg det jo ikke. Jeg har jo ikke lyst til at stoppe mit arbejde. For jeg har ingen planer for, hvad jeg skulle lave i stedet for. Det har man ikke, når ens arbejde er ens hobby, siger Torben Iversen.

For lysten driver stadig værket hos den nulevende "Andersen".

Altså, Iversen.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Odense

Nu skal du betale for at parkere flere steder i byen: Se de 11 nye steder her

Annonce
Annonce
Ugeavisen Odense

Vildt vinderbud i sidste øjeblik: Gammel sponsor sprængte alle rammer og vandt ombejlet Høgh-trøje

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Odense

Guide: Fem vinter-aktiviteter i Odense

Ugeavisen Odense

Odense-guide: 10 bud på juleaktiviteter for børn

Dalum Hjallese Avis

Populært loppesupermarked vinder pris: Var det noget med en udstoppet gedde eller Royal Copenhagen?

Ugeavisen Odense

Slut med chokolade-overtrukne jordbær i gågaden: - Hvis jeg havde opsagt lokalet for et halvt år siden, havde vi formentligt ikke eksisteret nu

Ugeavisen Odense

- Efterspørgslen har været helt enorm: Slikræven udvider og rykker tættere på centrum

Dalum Hjallese Avis

Far og søn skyder sig vej mod EM

Ugeavisen Odense

Enestående butik åbner i Odense: Styr fremtidens hjem via din smartphone - fik idéen på verdens største elektronikmesse

Ugeavisen Odense

- Det er jo helt sindssygt: Bjarnes auktion til ære for Høgh er gået amok og buddene vælter stadig ind

Ugeavisen Odense

Torben Iversen hedder Andersen til efternavn: - Jeg har jo ikke lyst til at stoppe mit arbejde. For jeg har ingen planer for, hvad jeg skulle lave i stedet for

Dalum Hjallese Avis

Eline vil være kendt for andet end burgere: Lokal café med central beliggenhed vil tiltrække unge som ældre

Ugeavisen Odense

Humor i ørkensandet: Waldorf er tilbage med Knas i Oasen

Ugeavisen Odense

Online auktionshus åbner dørene op: Lauritz inviterer til vurderingsjulestue

Ugeavisen Odense

De varmede gæsterne op: Danmarks Jernbanemuseum satte Best of Odense på skinnerne

Ugeavisen Odense

Lenes Gratisbutik har tomme hylder: - For første gang i flere år har jeg ikke haft nær halvdelen af det, en kunde skulle bruge for at starte et nyt liv

Ugeavisen Odense

Martin havde fire sæt tøj på til Best of Odense: - Jeg vil gerne være ham med det skøre tøj

Ugeavisen Odense

Julemad værksted: Julehygge for børn og bedsteforældre

Dalum Hjallese Avis

Flytter til Lindvedgaard: Hypnose har hjulpet Pernille igennem skilsmisse og livets almindelige op- og nedture

Ugeavisen Odense

Bager From, McDonald's og Søstrene Grene er rejst væk: Tomme butikker præger Odense Banegård Center

Ugeavisen Odense

Se vindernes jubel fra Best of: - Odense er på vej i den rigtige retning - vi er glade for at være en del af rejsen

Ugeavisen Odense

Billedegalleri: Fotos af vindere og publikum, fra den festlige Best of Odense 2021, aften i Odeon

Ugeavisen Odense

Udvikling: Nordens største osteopatklinik åbner i Odense

Annonce