Annonce
Ugeavisen Odense

Trygfonden ærgrer sig over hjerteløbers tab af livsvigtige sekunder: - Vi har aldrig hørt noget lignende

Tankstationen i Bellinge, hvor den indelåste hjertestarter hænger. Foto: Kristian Isaksen
Trygfonden ville allerhelst, at alle hjertestartere var grønne, men det er helt op til ejeren, hvordan apparatet skal opbevares. Q8, der ejer F24, vil i den kommende tid evaluere på hjertestarternes tilgængelighed med udgangspunkt i eksemplet fra Bellinge.

Som projektchef i Trygfonden med ansvar for Hjertestarter-netværket har Grethe Thomas påtaget sig den noble opgave at redde flere liv.

Det mål skal blandt andet indfries ved hjælp af hjerteløberne og de i skrivende stund 20.448 hjertestartere, der sammen har gjort chancen for overlevelse ved hjertestop større end nogensinde før.

Derfor kan kun også kun give Tobias Kaarsbo ret, når han påpeger nyttesløsheden i en hjertestarter, der i princippet blot hænger til pynt.

Annonce

- Det er selvfølgelig ikke meningen, at han skal stå der og miste dyrebare minutter, men eksemplet viser til gengæld, at appen virker, for han blev netop ikke guidet hen til den aflåste hjertestarter. Systemet er bygget sådan, at man ikke skal tænke selv.


I den bedste verden var alle hjertestarterne grønne, men vi har ingen indflydelse på, hvad ejerne gør. Jeg har faktisk aldrig hørt om en case som den, du fremlægger, så det er en principiel sag, der er vigtig at få belyst, for det er jo sekunder, der er afgørende. Men jeg spekulerer da på, om F24 er bevidste om problemet, for der er jo ingen, der køber og opsætter en hjertestarter med onde hensigter. Man køber den for at hjælpe lokalsamfundet og for at redde menneskeliv.

Grethe Thomas


Men der er en ret farlig falsk tryghed i at vide besked om placeringen af en hjertestarter, der i nødens stund, viser sig at være umulig at få fat i. Man kunne i teorien forestille sig, at nogen faldt om og hjælpen løb til tankens hjertestarter uden at være hjerteløber - og derfor ikke ville få besked om en tilgængelig hjertestarter.

- Det kan jeg kun give dig ret i. Det er derfor også fint, at den pågældende borger advarer andre i området om denne specifikke hjertestarter. Og en god idé at opfordre alle til på forhånd at tjekke, hvor den nærmeste tilgængelige hjertestarter er fra ens bopæl - så man ikke får sig en grim overraskelse, når nøden er størst.

Aldrig hørt om

Grethe Thomas henviser til hjertestarter.dk, hvor man kan finde den præcise placering for samtlige af landets hjertestartere. De er markeret med tre forskellige farver - grøn, gul og rød.

De grønne er tilgængelige hele døgnet, de gule er tilgængelige i dele døgnet eller ugen og de røde er låst inde.

Hvorfor er ikke alle hjertestartere åbne. Hvis de er låst inde ryger idéen vel?

- I den bedste verden var alle hjertestarterne grønne, men vi har ingen indflydelse på, hvad ejerne gør. Jeg har faktisk aldrig hørt om en case som den, du fremlægger, så det er en principiel sag, der er vigtig at få belyst, for det er jo sekunder, der er afgørende. Men jeg spekulerer da på, om F24 er bevidste om problemet, for der er jo ingen, der køber og opsætter en hjertestarter med onde hensigter. Man køber den for at hjælpe lokalsamfundet og for at redde menneskeliv.

Annonce

Skal evalueres

Den betragtning kan F24 - som er en kæde under Q8 - kun nikke genkendende til, forklarer kommunikationschef Marie Sheye Lund.

- De er købt for at kunne gøre en forskel. Da vi sin tid investerede i dem, valgte vi, at sætte dem i et skab bag lås og slå, så de ikke blev stjålet eller udsat for hærværk. Dengang var forventningen, at alarmcentralen ville guide til placeringen og udlevere koden. Men hvis man ikke kan få fat i koden og dermed hjertestarteren ved at ringe 112, så er det jo ligegyldigt, at den er beskyttet, siger Marie Sheye Lund, der tilføjer, at Q8 internt vil evaluere på hjertestarterne og eventuelt finde andre løsninger.

Hjertestartere

Der er 20.448 registrerede hjertestartere i Danmark - tallet opdateres hele tiden på hjertestarter.dk, når nye kommer til eller nogle er sat ud af funktion. I 2007 var der 134.

Af døgnåbne hjertestartere er der 11.742, 7.556 er tilgængelige i den angivne åbningstid i eksempelvis en butik eller en institution og 1137 er låst inde.

I Odense Syd og Sydvest er der omkring 90 hjertestartere. Fem af dem er låst inde - to i Sanderum, to i Bellinge og en i Hjallese.

De seneste 18 år er det lykkedes at firedoble overlevelsen efter hjertestop uden for hospital i Danmark - det har intet andet land præsteret.

Alle over 18 år kan melde sig under hjerteløberfanerne.

Læs mere på hjertestarter.dk

Til det møde vil Grethe Thomas gerne bidrage med lidt statistik.

- Af de over 20.000 hjertestartere, der er i landet, er det et sted imellem fem og 10, der bliver udsat for hærværk eller stjålet hvert år. Det er jo ingenting i den store mængde af tilgængelige hjertestartere.

I dag overlever over 16 procent et hjertestop uden for hospital, mens det i 2001 var under 4 procent.

Grethe Thomas, projektchef i Trygfonden med ansvar for Hjertestarter-netværket. Foto: Trygfonden
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce