Annonce
Ugeavisen Odense

Uhørt lav vandstand vækker undren: Er Odense Å ved at tørre ud?

Odense Å er faldet markant efter opstemningen ved papirfabrikken er blevet nedbrudt. Foto: Kristian Isaksen
Bare rolig - Odense Å er ikke ved at tørre ud. Der er en naturlig årsag til den pludselige ændring i vandstanden.

Dalum: Der var da godt nok nogle uger fyldt med sol og høje temperaturer i august, men varmen kan ikke klandres for vandstandsændringen i Odense Å.

Har man fulgt lidt med her i avisen, så ved man også, at opstemningen ved papirfabrikken for nyligt blev brudt ned. Aktionen havde den nogenlunde samme effekt for åen, som det ville have for et badekar at hive proppen op.

Det var derfor helt som forventet, at store mængder vand pludselig ville forsvinde syd for opstemningen - altså imod Dalumvej og videre til Bellinge.

Annonce


På den korte bane vil ændringerne være meget synlige, fordi der på kort tid er sket en markant forandring, men alt i alt vil naturen trives efter nedbrydningen af opstemningen

Jan Hald Kjeldsen


En naturlig forklaring plejer at give ro i sindet.

Men når man med egne øjne ser åens nye look, spærrer man nu alligevel øjnene op.

Ved bredden er træernes rødder blevet synlige og flere steder, hvor vandspejlet ellers dækkede bunden, er små sandede øer dukket frem i overfladen.

Syd for broen på Dalumvej er sten blevet synlige i højre side. Foto: Kristian Isaksen

Naturlig forklaring eller ej - så ligner åen for det uindviede øje en udsultet patient, der har brug for at blive fedet op. Dog er åen blot kommet til sine oprindelige hægter igen.

For den nye udgave er i virkeligheden den gamle.

Bedre vandmiljø

Der er intet gådefuldt over den formulering. Den er helt præcis. Før papirfabrikkens tid, da opstemningen blev etableret, løb åen, som den gør nu.

- På den korte bane vil ændringerne være meget synlige, fordi der på kort tid er sket en markant forandring, men alt i alt vil naturen trives efter nedbrydningen af opstemningen, forklarer projektchef og landinspektør i Odense Kommune Jan Hald Kjeldsen.

Formålet har været at skabe et bedre vandmiljø - især med henblik på at forbedre livsbetingelserne for den tykskallede malermusling, som har haft ringe vilkår - også nationalt. Om nogle år vil effekten af det store arbejde forhåbentligt kunne aflæses i den truede arts udbredelse.

Så kære borgere.

Åen ser selvfølgelig mystisk ud nu, når man aldrig har været vant til andet, men med tiden vil det nye, gamle og naturlige å-forløb se mere rigtigt ud.

Opstemningen af Odense Å ved Dalum Papirfabrik er fjernet. Jan Hald Kjeldsen, Odense kommune. Foto: Michael Bager
Opstemningen af Odense Å ved Dalum Papirfabrik er fjernet. Foto: Michael Bager
Blottede jordbanker fortæller historien om en stor forandring. Foto: Kristian Isaksen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce