Annonce
Ugeavisen Odense

Vejbede skaber glæde i Dalum: Er smukke at se på og forhindrer oversvømmelser

Vejbedene på Fruens Bøge Allé. Foto: Hysen Hoti
På Fruens Bøge Allé i Dalum skaber vejbede glæde blandt beboerne. VandCenter Syd har i samarbejde med Odense Kommune etableret de nye anlæg, der skal aflede regnvand og derved forhindre, at beboerne får vand i kælderen. På samme tid fungerer bedene som små oaser, der forskønner lokalområdet.
Annonce

Dalum: Staudebede og træer bryder med jævne mellemrum den grå asfalt på Fruens Bøge Allé i Dalum. Det er VandCenter Syd og Odense Kommune, der - i tæt dialog med lokale, engagerede beboere - har etableret såkaldte vejbede og plantet træer på villavejen. Træerne giver gaden et grønt skær, der bliver forstærket i løbet af foråret, når farvestrålende planter og stauder spirer frem i bedene.

Det er en fornyelse og forskønnelse af Fruens Bøge Allé, som beboerne i mange år har sukket efter.

- Vi syntes, at vores vej var kedelig at se på. Og nu hedder den jo Fruens Bøge Allé, men der var ikke meget allé over den, fortæller Ib Christiansen, der er suppleant i bestyrelsen for den lokale gadeforening FruGurli.

Bedene er flotte at se på, men der er faktisk en dybere mening med dem. De nye tilføjelser på vejen er tekniske anlæg, hvis primære funktion er at nedsive regnvand og derved afhjælpe problemer med kælderoversvømmelser i området samt overløb til Odense Å. Det er det odenseanske vandselskab, VandCenter Syd, der har etableret løsningen, der både kan aflaste kloaksystemet, forskønne lokalområdet og tilmed gøre vejen mere trafiksikker.

I samarbejde med Odense Kommune og gadens beboere satte VandCenter Syd projektet i gang i starten af 2020. Før gravkøerne kunne rulle ind på Fruens Bøge Allé, var der dog lige et vilkår – beboerne skulle være en aktiv del af den samlede løsning.

Annonce

Beboerne holder på regnen

Grundejere i Fruens Bøge Allé og på nabogaden Gurlis Allé har oplevet at få kælderen oversvømmet, fordi kloaksystemet ikke kan rumme de stadigt stigende regnmængder. Kloakken presses i høj grad af regnvand, der strømmer til fra beboernes tagflader, indkørsler og andre befæstede arealer.

Niels Holm er en af de beboere, der har fået lavet en regnvandsløsning i sin have. Han har fået gravet faskiner ned i både for- og baghave, som skal tage det vand, der kommer fra taget af hans hus og carport. Foto: Hysen Hoti

VandCenter Syds vejbede ville derfor først for alvor kunne afhjælpe problemerne med kælderoversvømmelser, hvis en pæn portion af de lokale grundejere bidrog til løsningen ved at holde regnen inden for egen matrikel.

Gadeforeningen måtte derfor stemme dørklokker, holde beboermøder og fortælle om såkaldte regnvandsløsninger – som beboerne skal anlægge i haven – før projektet på Fruens Bøge Allé kunne realiseres.

Førnævnte Ib Christiansen fortæller, at der var stor opbakning fra nabolaget, da man gerne vil gøre noget godt for området. Derudover er der også et økonomisk incitament, da VandCenter Syd tilbagebetaler op mod 25.000 kr. af det såkaldte tilslutningsbidrag, hvis man håndterer regnvand i sin have – frem for at lede det i kloakken.

Efter nogle drøftelser og dialog tilkendegav trefjerdedele af husene på de to villaveje, at de vil anlægge regnvandsløsninger i deres haver, hvoraf nogle allerede er gået i gang. Det store engagement fra beboerne overbeviste vandselskabet til at investere i vejbedene og indgå i et samarbejde

- Klimaændringerne kalder på, at vi tænker i innovative løsninger og nye samarbejdsformer. Derfor er det meget positivt, at beboerene på den måde går forrest og bidrager med en stor indsats, der gavner deres lokalområde. Vi kan sagtens se denne model fungere i andre bydele, siger Per Hallager, projektchef hos VandCenter Syd.

Annonce

Uventet bonus

Vandselskabet understreger at der en række ting, der skal gå op i en højere enhed, før et projekt kan rulles ud som på Fruens Bøge Allé, hvor enderne dog kunne mødes.

I alt er der på Fruens Bøge Allé anlagt otte vejbede, der blev færdige i slutningen af november. Flertallet af grundejerne forventes at gå i gang eller færdiggøre deres regnvandsløsninger i løbet af foråret i det kommende år. Gadeforeningen kan dermed langt om længe sætte flueben ved forskønnelse af gaden – og tilmed med ekstra bonusser.

- Vi får noget skønt at kigge på og noget miljørigtigt. Samtidig har vi haft problemer med, at folk kørte for stærkt, så det er jo fantastisk, at vi har fået veje, der virker som chikaner på vejen. Og så gør det noget godt for vores kloakker. Det er win-win, fortæller Ann May Valeur, der er næstformand i FruGurlis bestyrelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Odense

Hadet har det alt for let

Annonce