Annonce
Ugeavisen Odense

Yans livsfilosofi er det ekstra krydderi

Yan har taget en del kinesisk visdom med sig til Danmark, hvor hun bruge det meste af sin tid på at bestyre sin restaurant. Foto: Kurt Rasmussen
En kinesisk opvækst i ekstrem fattigdom har formet Xiao Hui Yan til at yde sit optimale, og det kan mærkes i hendes spiserestaurant, Oriental Barbeque House.

Slotsgade: Man mærker det med det samme, man kommer ind i det asiatiske spisehus i Slotsgade. Man er meget velkommen. Og mere end det. Man er konge. Og det er der ifølge indehaveren, Xiao Hui Yan, eller Yan, som hun ifølge kinesisk skik kalder sig selv, en logisk grund til.

- Man skal yde, hvis man kan, lyder den 44-årige restaurantejers mantra, der gælder alle facetter i livet lige fra uddannelse, arbejde, hjælpsomhed og respekt for andre.

Min far ønskede, at jeg skulle være landmand med en masse høns og grise, men vi havde ikke de samme visioner. Jeg ville i skole og lære noget mere

Xiao Hui Yan

Ludfattig opvækst

Hun er vokset op i en landsby i den kinesiske Henan-provins under yderst fattige vilkår, hvor overlevelse ikke var en selvfølgelighed.

- Hvis høsten slog fejl, var der flere, der døde af sult, siger hun og understreger, at det ikke kun var ris, der var på menukortet i Kina.

- Når man tænker på kinesere, tror man, at de alle sammen spiser ris, men jeg var faktisk 13 år, før jeg smagte ris første gang, for vi spiste kun det, vi dyrkede. Det var mest hvedemel, majs og kinesiske kartofler, og kød fik vi kun én gang om året, når vi fejrede nytår, siger hun og fortæller, at det har ændret sig, efter hun kom til Danmark for 20 år siden.

- Vi kan jo spise, hvad vi vil og drikke, hvad vi kan. Det er jo et luksusliv, og det føles som om, det er nytår hver dag, siger hun med et smil og en vis respekt, for denne 24. januar, hvor avisen er på besøg, falder på datoen for det kinesiske nytår.

- Jeg har inviteret min familie til hot pot i aften, for vi fejrer nytår og hygger os på samme måde, som danskerne fejrer jul, siger hun.

Annonce

Ydmyg jubilar

Og fejring har der været mere af i Oriental Barbeque House i selv samme uge. Fire dage forinden blev Yan og Oriental Barbeque House hyldet af venner, stamkunder og forretningsforbindelser, der havde fundet ud af, at restauranten havde eksisteret i 20 år.

- Jeg havde jo ikke reklameret for det, siger Yan beskedent, for selvom hun er restaurantens altomfavnende midtpunkt, er det ikke de store armbevægelser, der styrer hendes aktiviteter.

Hun mener, at man som menneske skal yde sit bedste, og som hun taler om sit liv, bliver hun ved med at nævne begrebet ”at knokle”.

Som da hun knoklede i sin fars lille landbrug, og da hun knoklede med lektierne, efter hun havde overtalt sin far til at måtte få en uddannelse.

- Min far ønskede, at jeg skulle være landmand med en masse høns og grise, men vi havde ikke de samme visioner. Jeg ville i skole og lære noget mere, siger hun.

Selvom skolegangen i landsbyen havde været meget mangelfuld, lykkedes det Yan at komme ind på en uddannelse af høj status.

- Jeg blev uddannet i hotel management i en større by. Det var meget hårdt, og jeg havde det meget svært, men jeg knoklede, og jeg blev nummer to ud af 200 elever på skolen, siger hun.

Den store buffet er det, som er mest efterspurgt af restaurantens kunder. Foto: Kurt Rasmussen
Annonce

Glad for Danmark

Hun blev gift med en kinesisk forretningsmand, og nu var vejen banet til en international oplevelse.

- Jeg kom til Odense i 2000 i forbindelse med min daværende mands import- og eksportforretning, og jeg bemærkede, hvor venlige og hjælpsomme danskerne var. I smiler meget, og I mener det, siger hun og fortæller, at hun valgte at blive i Odense.

Efter et stykke tid blev hun skilt, men hun fandt arbejde med det samme i et gartneri i Otterup.

- Jeg boede i Højby og tog med bussen klokken fem om morgenen for at nå ind på mit arbejde. Min gamle chef var herinde at spise for et par år siden sammen med sine to døtre, der var blevet voksne, og de kunne stadig huske mig. De kaldte mig den lynhurtige kineser, siger Yan og griner.

Med 200 siddepladser og 25 ansatte, er der rigeligt at holde styr på i Oriental Barbeque House. Foto: Kurt Rasmussen
Annonce

Restaurantkarriere

Hendes karriere som restaurantejer tog sit afsæt, da hun blev gift i 2004. Hendes mand var medejer af Oriental Barbeque House, og efter at de fik datteren Sophia i 2005, begyndt Yan at arbejde i restauranten.

- Jeg startede som floor manager, men efter at min mand døde i 2014, har jeg stået alene for restauranten, siger hun.

Og ferie er et stort set ukendt begreb for Yan, der har valgt at holde åbent hver dag hele året rundt på nær 24. og 25. december. De fridage benytter hun til at besøge sine forældre i Kina i otte dage – men kun hvert andet år, for hun bestræber sig på at være på plads i restauranten så godt som hver eneste dag.

- Vi skal være så glade for, at vi kan betale personale og husleje, og vi skal være taknemmelige for, at der er så mange, der gerne vil komme til vores restaurant, siger hun og fortæller, at der er 200 siddepladser og 25 ansatte at holde øje med.

Det er særdeles ofte Yan, restaurantens gæster vil blive budt velkommen af ved indgangen. Foto: Kurt Rasmussen
Annonce

Den kinesiske arv

I køkkenet har Yan valgt at fokusere på kinesiske kokke.

- For ellers kan vores kinesiske kunder smage forskel, og vi har også kunder, der har været i Kina og oplevet det kinesiske køkken og bestiller nogle af retterne, og det skal vi også kunne klare, siger hun og forklarer forskellen.

- Når danskerne laver mad, følger de en fast opskrift, men i Kina føler man sig frem med, hvor meget salt, peber, chili, hvidløg og forskellige krydderier, der skal i, og det går i arv i familien, siger hun og tænker tilbage på sin opvækst i den fattige landsby.

- Vores landsby kaldte de Yans By, for vi var den store familie med fem generationer. Næsten alle havde det samme efternavn, og alle kendte hinanden, siger hun og fortæller, at måltiderne blev indtaget som fællesspisning, hvor 20 – 30 personer stod ved en buffet ude på gaden og spiste samtidig.

- Alle snakkede med alle. Det var rigtig hyggeligt, og hvis man havde nogle gode ting, hjalp man hinanden, og det var ikke kun med mad. I vores område var min far den eneste, der havde en fin jakke, og den blev lånt ud til naboerne, hvis de skulle klædes pænt, siger hun.

Oriental Barbeque House var den første restaurant i Odense der indførte running sushi. Foto: Kurt Rasmussen
Annonce

Nye visioner

Den travle restaurantejer indrømmer, at hendes 14-årige datter med sin danske opvækst umiddelbart ikke er til at få passet ind i moderens ekstreme knoklementalitet.

- Sophia er meget dansk og ikke så kinesisk, men hun forstår bedre og bedre, og efterhånden hjælper hun i restauranten to gange om ugen. Jeg ønsker, hun har det godt, og at hun kan klare sig selv, når jeg en gang lukker mine øjne, siger Yan og lufter en vision på sin datters vegne.

- Hun skal yde, hvad hun kan og være glad for, at hun er sund og rask og også hjælpe andre. At hjælpe andre betyder også, at man kan klare sig selv, lyder det fra Xiao Hui Yan.

Annonce
Ugeavisen Odense

Vask på abonnement: Wash World åbner bilvask ved Bilka

Annonce
Ugeavisen Odense

Et mekka for de mindste: Stort legetøjsmarked på Flakhaven

Annonce
Dalum Hjallese Avis

Line er sprunget ud som bæredygtig blomsterbonde i udkanten af Odense: - Jeg havde egentlig forestillet mig, at folk ville synes, jeg var småtosset

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Odense

Chef og ansat bytter rolle efter 25 år: - Jeg har altid holdt virkelig meget af Dorte, ellers kunne vi ikke gøre det her

Ugeavisen Odense

Bobler hos Recordpusher: Champagnefestival varmer op med konkurrencer og vinyl

Dalum Hjallese Avis

En tatovering hjalp Maria til at bearbejde sorgen over sin dødfødte datter: - Lige så snart, jeg kan mærke nålen på min krop, løser det op for noget

Ugeavisen Odense

- De prøver at overdøve hinanden: Naboerne har fået nok af høj musik i Odenses parker - vil tage drastiske metoder i brug

Ugeavisen Odense

- Sådan én har jeg sgu aldrig set før: Vaks zoo-gæst fik øje på noget, der hang fra tigeren - nu er dyrepasserne ham 'evigt taknemlig'

Ugeavisen Odense

- Der er nogen bag døren: Imens mand stod i badet, listede fremmed kvinde sig ind i hans hjem

Ugeavisen Odense

Hans og Martin er de sidste, der er sammen med dem, du har elsket: - Jeg kan stadig få en klump i halsen, når jeg læser hilsenerne på kisten

Ugeavisen Odense

Odenses krematorie er presset til bristepunktet - bedemænd afvist i døren: - Der har ikke været plads til flere døde

Ugeavisen Odense

Vågnede til chokerende syn: Familie sov trygt, da nogen i nattens mulm og mørke var trængt ind i deres hus

Ugeavisen Odense

I Byen Odense: Vi afslører gourmetrestaurants nye lokation og en ny specialbutik i Vestergade

Skibhus Avisen

Mon stjernen Totti ved, at en sandwichbar i Odense er opkaldt efter ham

Annonce