Annonce
Ugeavisen Øboen

Ulriks lupinmark er lidt for populær: Folk må kigge, men ikke plukke

Ulrik Lundes lupinmark på Tåsinge står i fuldt flor. Og man er velkommen til at kigge og tage billeder - men folk skal lade være med plukke, lyder det fra havefrøavleren. Foto: Anna Stærbo
Ulrik Lundes lupinmark på Tåsinge er blevet lidt af et tilløbsstykke - men han er træt af, at folk plukker og graver blomsterne op.
Annonce

MELBY: Nok se, men ikke røre.

Sådan lyder opfordringen fra landmand og havefrøavler Ulrik Lunde, som er manden bag den smukke lupinmark på Melbyvej midt på Tåsinge.

Lupinerne skal bruges til frøavl, og derfor er det vigtigt for Ulrik Lunde at have så mange blomster – og dermed frø – som muligt. Desværre oplever han, at folk plukker fra marken, og det er langt fra det, der var formålet med den smukke mark, fortæller han.

- Det er noget skidt, siger Ulrik Lunde, der er landmand og formand for den landsdækkende havefrøavlerforening.

- Marken er ment til høst, hvor vi høster frø af blomsterne. Blomsterne sætter jo frøene, og hvis du plukker blomsterne, er der heller ingen frø. Marken har det formål at frembringe frøene, så andre kan så de blomster, du kan se, siger Ulrik Lunde, der har planer om, at marken skal bruges til avl af lupinfrø i år og de næste to år, hvorefter marken skal pløjes.

Annonce

Tag gerne billeder

I marken er det tydeligt at se, at der er færre lupiner i kanterne end i midten, og hvor der er plukket lupiner, vokser der i stedet kamille og tidsler.

- Der er endda nogen, der har gravet planter op. Det er dobbelt træls – for så kommer der noget ukrudt i stedet. Og det eneste, der kan hjælpe med at holde en lupinmark ren, er lupinerne selv, siger Ulrik Lunde.

Han byder dog forbipasserende velkommen til at kigge og tage billeder af marken.

- Der er nogen, der maler, og nogen, der tager billeder af marken. Og det er fantastisk, at folk kommer herud for at se, hvad vi laver. De er yderst velkomne, og hvis de møder mig, er de velkomne til at få en guidet rundtur. Men de må meget gerne lade være med at plukke eller grave dem op, siger Ulrik Lunde.

Det er første gang, han avler lupinfrø, som han såede sidste år. Når blomsterne visner, begynder frøene at være klar til at blive høstet. Det satser han på at kunne gøre omkring 1. august.

I Melby på Tåsinge kan man beundre Ulrik Lundes lupinmark. Foto: Anna Stærbo

- Lupiner er en ærteblomst, fordi den sætter bælge ligesom ærter, der hvor blomsterne er. Og det er utrolig besværligt at etablere lupiner. Det første år bliver de i princippet ikke til noget, fordi lupinerne lever i symbiose med svampe i jorden – dermed tager det noget tid, før de gror, siger Ulrik Lunde, der gætter på, at der nok er et sted mellem 10 og 20 hektar jord med lupinmarker i Danmark.

Det har hverken været nemt eller billigt at etablere lupinerne.

- Vi kravlede 17 mand igennem marken sidste år for at lue. Der gik omkring 170 arbejdstimer med at plukke ukrudt med hænderne, og det kostede 35.000 kroner. Samlet set står der snart for 60.000 kroner i den mark, så det ville være rart, hvis der var noget at høste.

Annonce

Kig efter farverne

Ulrik Lunde ejer selv 290 hektar jord, og han passer cirka 430 hektar – alt sammen på Tåsinge. I år har han 16 forskellige afgrøder. Foruden lupinfrøene avler han blandt andet græsfrø og mange forskellige slags havefrø til f.eks. radiser, karse og krysantemum-blomster.

Afgrøderne blomstrer stort set alle sammen lige nu, så man skal bare kigge efter farverne, fortæller han.

Og det er ikke kun, fordi de særlige afgrøder er flotte at kigge på, at Ulrik Lunde har valgt at arbejde med havefrøavl. Mest af alt er han drevet af, at det er en særlig udfordring at lykkes med høste de forskellige slags frø.

Ulrik Lundes lupinmark på Tåsinge står i fuldt flor. Og man er velkommen til at kigge og tage billeder - men folk skal lade være med plukke, lyder det fra havefrøavleren. Foto: Anna Stærbo

- Når man arbejder med de her frø, er der ikke et eller andet sted, hvor du kan slå op, hvad du skal gøre. Man er nødt til at være lidt kreativ. Hvis du mangler noget, må du opfinde det. Det er en udfordring, og nogle gange er det også en god forretning. Andre gange kommer der et eller andet krapyl fra Rusland og æder hele lortet, siger han.

Er lupinerne en god forretning?

- Måske hvis folk holder op med at plukke dem. Men mange blomster er lig med mange frø. Hvis jeg kan få dækket de omkostninger, der har været det første år på marken, så er vi nået langt. Hvis vi kan holde markerne rene for ukrudt, så kan jeg høste i et eller to år mere, og så har jeg udsigt til at tjene noget på det, siger Ulrik Lunde.

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Seneste nyt

Annonce