Annonce
Ugeavisen Svendborg

Danske topkunstnere fortolker The Beatles i Borgerforeningen

Per Ørum (tv), Bruno Rasmussen og Allan Mariager , lokale musikere, står i januar bag en stor hyldestkoncert til The Beatles i Borgerforeningen i Svendborg. Privatfoto
Det er 50 år siden, at "Let It Be" blev lanceret - nu fejres The Beatles med koncert med Bjørn Fjæstad, Jimmy Jørgensen, Bobo Moreno og Dicte som solister.
Annonce

Svendborg: Den samme trio, som stod bag den succesfulde Woodstock-koncert i Svendborg i januar 2019, har besluttet i 2020 at fejre det sidste album fra The Beatles, "Let It Be", med en jubilæumskoncert.

Fredag den 8. maj i 2020 er det nøjagtig 50 år siden, "Let It Be" landede i pladeforretningerne verden over. Det blev det sidste album fra Liverpool-drengene John, Paul, George og Ringo.

- 50-året for udgivelsen skal naturligvis markeres, mener de tre svendborgensere og musikere, Per Ørum, Allan Mariager og Bruno Rasmussen i en pressemeddelelse.

Fejringen sker med et brag af en jubilæumskoncert i Borgerforeningen Svendborg den 25. januar 2020, hvor en række danske topsolister og musikere vil forkæle publikum med deres personlige fortolkninger af Beatles-klassikere.

- Koncerten kalder vi "The Final Albums", fordi både ”Let It Be”, og ”Abbey Road” er koncertens tema, fortæller Bruno Rasmussen.

Der knytter sig nemlig den finurlige krølle til historien, at det sidste album kvartetten udgav, "Let It Be", blev indspillet før det sidste album de indspillede, som var "Abbey Road". Det lyder forvirrende, og kræver nok en forklaring, fortsætter han - og forklaringen kan du læse senere i artiklen.

Dicte har formanet mig om, at vi skal pointere, at de ikke kommer for at lave kopier af de originale numre, for sangerne er vilde med at lave deres egne fortolkninger.

Allan Mariager

Annonce

Booket til foreløbig 12 koncerter

Flere kunstnere og musikere er gengangere fra Woodstock-koncerten.

- Bjørn Fjæstad, Jimmy Jørgensen og Dicte tog publikum med storm ved koncerten i januar, og de var så begejstrede for Woodstock-projektet, at de straks var med, da idéen om en jubilæumskoncert for Beatles blev præsenteret, siger Allan Mariager.

- Dicte har formanet mig om, at vi skal pointere, at de ikke kommer for at lave kopier af de originale numre, for sangerne er vilde med at lave deres egne fortolkninger, understreger Allan Mariager i pressemeddelelsen.

Sangerne Steffen Westmark fra The Blue Van, som for nylig er flyttet til Svendborg, og Bobo Moreno er også med på solistholdet. Bobo Moreno havde hørt om Woodstock-succesen, og han sagde straks ja, da han blev spurgt.

Det band, som stod for musikken til Woodstock-koncerten, bakker også denne gang solisterne op. Orkestret, som består af kapelmester Kennet Lauridsen (guitar og kor), Søren Møller (tangenter), Fredrik Damsgaard (bas), Mads Andersen (trommer) og Silje Holtan (kor og perkussion), udgør tilsammen et musikalsk hold, der har spillet med stort set alle topnavnene indenfor dansk rock- og popmusik.

- Vi arrangerer koncerten for egen regning og risiko, så vi er taknemmelige for støtten fra de lokale sponsorer Fynske Bank og skorstensfejer Steffen Norgreen, tilføjer Per Ørum.

Alene på renomméet fra Woodstock-succesen er "The Final Albums"-koncerten i skrivende stund også booket og solgt til 12 koncertsteder og festivaler rundt om i Danmark, hvor den kan opleves i løbet af 2020. Svendborg får atter fornøjelsen af at huse premieren.

Annonce

En musikalsk revolution

The Beatles opnåede en popularitet som ingen andre før dem, og blev en af de mest indflydelsesrige musikgrupper nogensinde.

- De var nyskabende, eksperimenterende og flyttede grænserne for, hvad der var muligt indenfor populærmusikken, konstaterer Per Ørum.

Da gruppen gik i opløsning i 1970 efterlod de en musikalsk arv, der næppe nogensinde overgås af andre i genren.

- De var stilskabende på mange niveauer. Musikalsk kom de langt omkring og havde eksempelvis indisk musik som én af mange inspirationskilder. Lennon og McCartney er komponistduoen bag et imponerende sangkatalog, der bl.a. omfatter ”Yesterday” - det mest indspillede nummer i musikhistorien. De skabte også moden med langt hår til unge mænd. Det er ikke til at se nu, men jeg har også haft langt hår en gang, påstår Per Ørum i pressemeddelelsen.

"Abbey Road" og "Let It Be" blev de to sidste albums The Beatles udgav, og den finurlighed som Bruno Rasmussen indledte med er, at selv om "Let It Be" blev udgivet som det sidste album en lille måned, efter at Paul McCartney officielt havde forladt gruppen, så var en stor del af materialet på albummet blevet indspillet allerede i januar 1969 - før indspilningen af "Abbey Road". Efter indspilningen af "Let It Be", var der blandt gruppens medlemmer stor uenighed om resultatet. Utilfredsheden med musikken resulterede i, at albummet i første omgang blev skrinlagt.

I foråret 1970 fik den amerikanske musikproducer Phil Spector adgang til båndene. Han ændrede på arrangementer og produceringen af visse dele af musikken, så resultatet blev det album, vi kender som det sidste Beatles-album.

Trods tiltagende splid i gruppen enedes man om at spille en uannonceret koncert på taget af Apple-studiet i London. Den fandt sted 30. januar 1969, men på grund af klager fra naboerne stoppede politiet koncerten i utide. En række numre blev heldigvis optaget, og nogle af disse blev siden udgivet blandt andet på albummet "Let It Be".

Billetter til koncerten kan købes på ticketmaster.dk og på Turistbureauet i Svendborg.

Takket være The Beatles og en 10 minutter lang fotoseance fra en morgen i august 1969, er dette fodgængerfelt uden for Abbey Road studierne i London blevet et af musikhistoriens kendteste billeder. Fodgængerfeltet er nu blevet fredet og sat på listen over britiske nationalskatte. Arkivfoto
Fra venstre mod højre: Allan Mariager, Per Ørum og Bruno Rasmussen er initiativtagerne til en Beatles-jubilæumskoncert. ArkivFoto: Katrine Becher Damkjær
Dicte er en af de solister, som i Svendborg giver sine helt egen fortolkninger af Beatles-sange. Pr-foto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Kunstner viser rundt

Ugeavisen Svendborg

VM-bord til Sydfyn

Annonce