Annonce
Ugeavisen Svendborg

Giv livet tid til at folde sig ud

June Pedersen, klummeskribent i Ugeavisen Svendborg, opfordrer til mere langsommelighed i vores liv. Pr-foto

Langsomhed …

Vi kender begrebet Cittaslow. Det er noget særegent for Svendborg. Hentet hjem fra Italien, men et begreb som hører netop Svendborg til. Det handler om langsomhed. Langsomheden har gode vilkår her - det er op til os selv om vi bruger den.

Langsomhed er en luksus som vinder indpas rundt omkring, men det tager tid. Slowfood, simremad, slowliving … sæt farten ned - og vær.

Det vil vi også gerne. Hvis ellers vi ved, om det kan betale sig.

Vi vil vide på forhånd. hvordan bogen slutter, inden vi åbner den. Vi lægger femårsplaner for vores liv, for virksomheder.

Læringsplaner. Uddannelsesplaner. Løbetabeller. Retning. Vækst. Mere. Hurtigere.

Vi tæller på fingre, regner sammen, regner ud … opvejer plusser og minusser og tjekker helst også facitlisten, inden vi kaster os ud i noget som helst. Sikkerhed fremfor alt … ikke bare de steder, hvor det faktisk er nødvendigt, men desværre også når det kommer til det organiske, levende liv. Mennesker, samtaler, stilhed og kærlighed.

Vi er så gode til at tælle, regne ud og forstå, at vi slipper for at mærke noget som helst. Hvis vi kender facit på forhånd, så er det jo også nemt at lukke øjnene og gå bevidstløst fremad – der står jo i tabellen, at jeg når målet af denne vej. Ergo, må jeg finde lykken netop der.
At give noget tid i vores eget liv, er vel nok noget af det værste vi ved.


Gamle huse har ikke sjæl, fordi de er skæve, eller fordi de ofte er dårligt isolerede. De har sjæl, fordi de har fået tid - og liv.

June Pedersen


Det kan endda gå at tage Römertopfen frem om lørdagen, hvis vi lige er blevet inspireret til det i Kvickly. Men så skal der helst også være til om søndagen … Og vi skal huske at tage billeder af det og lægge op de relevante steder, så vi har beviser på at det er sandt. Så vi kan se sort på hvidt, at vi er sådan nogle mennesker, som har tid og overskud til det.

Desværre er vi ikke altid så gode til at gøre det, vi har lyst til.

For det er jo ellers sådan, at når man gør noget af lyst, fordi det tænder lys inden i, og fordi man bliver glad af det, så er det underordnet, hvor lang tid det tager. Faktisk må det gerne vare ved så langt øjet rækker.

Når vi får børn, så er målet, at de skal blive voksne og velfungerende i sidste ende. Være i stand til at skabe deres eget liv.

Men det er jo ikke derfor vi får dem i første omgang. Her forstår vi godt, at det ikke drejer sig om at blive færdig.

De ting, som får tid til at vokse, får en helt anden substans. Fordi tiden netop får dem til at vokse.

Et egetræ har en væsentlig større brændværdi end fyr. Gamle huse har ikke sjæl, fordi de er skæve, eller fordi de ofte er dårligt isolerede. De har sjæl, fordi de har fået tid - og liv. Mennesker har levet deres liv i dem. Givet dem omsorg og tid og kræfter, i en sådan grad at de står her endnu. For nogles vedkommende flere hundrede år, efter de blev bygget.

Og man kan endda mærke det i husene … at de på det nærmeste trækker vejret og er en del af familien.

Det er en stor gave at give noget tid. Ikke at sætte en tidsramme på, og sige, at noget skal være færdigt til et bestemt tidspunkt, for at være sandt. Men at give det den tid det har brug for – for at finde sin rette størrelse. Tænk sig, hvis vi gav livet tid til at folde sig ud.

Tænk, hvis vi gav os selv og hinanden tid til at folde os ud …

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

Sølv til Magnus

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce