Annonce
Ugeavisen Svendborg

Kig op!

Christian Dan Jensen. Privatfoto
Annonce

"Husk at tænde din mobiltelefon, når du går".

Ironien er svær at tage fejl af på det lille skilt i restauranten, som høfligt anmoder gæsterne om at holde sin smartphone i lommen, mens man nyder den gode middag med kæresten.

For blot ganske få år siden havde vi en helt anden kultur ved middagsbordet derhjemme sammen med familien, i frokoststuen med kollegaerne eller når vi gik på restauration. Man var nærværende, lyttede til hinanden og havde en god bordskik. Ikke engang avisen fik lov at liste sig ind på bordet, mens her blev spist. Det var ganske enkelt dårlig dannelse.

I dag er det en helt anden adfærd, vi oplever. Her ligger mobilen som oftest side om side med bestikket ved tallerkenen, så den er lige inden for rækkevidde – og med fronten opad, naturligvis, så man ikke misser emoji’en fra veninden, som naturligvis straks skal kvitteres – også selvom det foregår samtidig med at tjeneren fortæller, hvilke kulinariske lækkerier vi skal opleve.

Lige da mobiltelefonen gjorde sit indtog i Danmark i starten af 1990’erne kunne der nærmest opstå en panik lignende tilstand, og absolut yderst piiiinligt, når ens Motorola-klapmobil pludselig ringede midt i det offentlige rum. Og det var selvfølgelig kun bonderøvene, der med albuen strittende vinkelret ud fra kroppen, gik gennem gågaden og talte højlydt i mobilen.

Nu er mobiltelefonen med alle vegne – uden filter. Det bliver ikke længere betragtet som upassende at sende sms’er, mens man sidder i frisørstolen, er til et foredrag, i teatret eller sammen med gode venner i festligt lag. Det er, på godt og ondt, blevet en naturlig del af vores adfærd at smartphonen er med i hele vores gøren og laden.

Vi har allerede svigtet, når det handler om at give vores børn en sund dannelsesopvækst, og de får deres første smartphone i femårsfødselsdagsgave. Herfra går der ikke længe inden fantasien og kreativiteten i skolegården bliver sat på standby og erstattet af små klynger af børn, som sidder og glor ned i deres smartphone i stedet for at være nærværende i fællesskabet.

Smartphonen er selvfølgelig verdens nemmeste og mest stabile babysitter, når vi som forældre skal ud og opleve sommerlandet og køreturen er på mere end 25 minutter. For der sker jo absolut ingenting på vejen man kunne tale sammen om og hygge sig med. Og efter den opslidende lange tur til Legoland eller bare ZOO i Odense, så er energien jo nærmest helt tappet efter skærmtiden – og værre endnu, batteriet fladt, så man ikke kan have mobilen med i forlystelsesparken, hvis man nu skulle komme til at kede sig i køen til ishuset.

Vores naturlige dannelse er tydeligvis gået fløjten med den mobilkultur vi har skabt.

Vi bevæger os længere væk fra øjeblikkene i nuet, uden det enten går gennem smartphonens kameralinse eller i interaktion med en ikke-fysisk-tilstedeværende person i den anden ende.

Det er en skam.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Sommermusik på Skarø

Ugeavisen Svendborg

Morgenyoga på Bølgen

Annonce