Annonce
Ugeavisen Svendborg

Musik fra Christian IV’s tid i Sct. Nicolai Kirke

Christian IV’s Vokalensemble kan opleves i en koncert på Svendborg Teater den 23. august. Pr-foto
Svendborg Kammermusikforening flytter koncert til Svendborg Teater.
Annonce

Svendborg: Søndag aften den 23. august indleder Svendborg Kammermusikforening efterårssæsonen med Christian IV’s Vokalensemble og Hamburger Ratsmusik.

Koncerten i Sct. Nicolai Kirke blev aflyst i april måned på grund af Coronasituationen, men gennemføres nu i andre rammer med de fornødne Corona-restriktioner på Svendborg Teater.

Christian IV’s Vokalensemble er opkaldt efter Danmarks mest berømte konge. En rigtig renæssancefyrste, der omgav sig med pragt og vælde igennem imponerende bygningsværker, malerkunst og ikke mindst den fineste musik, tidens samfund kunne præstere. Ensemblet består af otte professionelle sangere fra Danmark, Norge og Sverige, der har som ambition at dyrke korsang på internationalt niveau, fortælles det i en pressemeddelelse.

Repertoiret er hovedsageligt fra renæssancen (1425-1625), men også nyere musik indgår i koncerterne.

Annonce

Historiske instrumenter

Ved aftenens koncert får koret følgeskab af Hamburger Ratsmusik, et instrumentalensemble med 500 års musikalske traditioner i bagagen, der spiller på gambe, lut og cembalo, såkaldt historiske instrumenter, der tilfører musikken den sprøde lyd, der er så karakteristisk for renæssancens klangideal.

Hovedværket ved aftenens koncert er Johann Theiles stort anlagte "Matthæuspassion" fra 1673. Theile var tysk komponist, født nær Leipzig og virkede som organist i Stettin og Lübeck og var i en årrække hofkapelmester hos hertug Christian Albrecht af Slesvig-Holsten-Gottorp.

Hamburger Ratsmusik er et instrumentalensemble, der spiller på gambe, lut og cembalo, som tilfører musikken den sprøde lyd, der er så karakteristisk for renæssancens klangideal. Pr-foto

Udover at være en berømt komponist var han også en anerkendt kompositionslærer, hvis mest kendte elev var Dietrich Buxtehude, som også er på programmet med "Magnificat Anima Mea". Der er nok ikke mange, der kender komponisten Johann Schop i dag, men i begyndelsen af 1600-tallet var han et stort navn som violinist og leder af netop Ratsmusik i Hamburg. Publikum kommer også til at høre Intrada a 5 fra Erster Teil newer Paduanen.


Christian IV’s Vokalensemble er opkaldt efter Danmarks mest berømte konge. En rigtig renæssancefyrste, der omgav sig med pragt og vælde igennem imponerende bygningsværker, malerkunst og ikke mindst den fineste musik, tidens samfund kunne præstere.

Fra artiklen


Carl Nielsen, som også er på programmet, kender man fra både den store orkestermusik og de danske sange, men han var også inspireret af musik fra ældre tider. Selv om tonen er umiskendelig Carl Nielsen, er det ikke svært at høre sporene fra renæssancens kormusik i hans "Tre motetter" fra 1929, både hvad angår klangen og kompositionsteknikkerne, så det giver rigtig god mening at drysse lidt Nielsen i renæssanceprogrammet.

Koncerten på Svendborg Teater begynder kl. 19.30 - der kan købes billetter ved indgangen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Ny bykunst i gaderne

Annonce