Annonce
Ugeavisen Svendborg

Naturklummen: - Vi maler byen hvid

Jorden, vores sårbare planet, set fra rummet. Foto: Colourbox

Det kan sikkert være sjovt at gå ud og male byen rød – noget, Liste A også her i Svendborg måske har overvejet gennem de sidste valghektiske uger. Men vil man yde et bidrag til at imødegå den globale opvarmning, skulle man hellere male byen hvid. Hvad kommer det så lige af?

Jo, det har at gøre med verdens i disse tider mest omtalte molekyle: CO2, også kaldet kuldioxid. Som kendt af alle fra de ikoniske fotos taget fra rummet, er jordkloden en betagende smuk solbeskinnet kugle i blå, grønne, gule, brune og hvide farver, hængende i det tomme, kolde og bælgsorte verdensrum.

Atmosfæren - en tynd hinde af forskellige luftarter, inklusive en knivspids CO2 - svøber sig som en beskyttende og delvis gennemsigtig hud om planeten. Og faktisk kan kloden betragtes som én samlet organisme med et stofskifte af stråling, snarere end stof. Der er blot én fødekilde: solens ødsle stråling af synligt lys, en energiform af høj værdi, som atmosfæren lader passere næsten uhindret.

Annonce

Når lyset bliver absorberet i planetens primære ”mave”, i form af grøn plantevækst og andet liv, oceanerne, jord og klipper, så skal planeten, ligesom alle andre organismer, udskille noget af lavere værdi: i dette tilfælde infrarød stråling, også kaldet varme.

For at holde organismens temperatur (læs: klimaet) på et stabilt og behageligt niveau, skal en nøje balanceret brøkdel af varmestrålingen kunne slippe ud gennem atmosfæren og afleveres til verdensrummet. Herudover er der en mindre del af sollyset, der ikke deltager i dette stofskifte, nemlig den, som rammer sne, is, hvide skyer og andre hvide eller hvidlige overflader.

I stedet for at blive absorberet, bliver det straks reflekteret i uændret skikkelse: som synligt lys. Og den energi forlader kloden ligeså nemt som den kom ind.

To fysiske forhold er i særdeleshed bestemmende for energiregnskabet og dermed et stabilt globalt klima: Fordelingen af lyse og mørke farver på klodens overflade, samt indholdet af CO2 i atmosfæren.

I mere end 100 år har det være kendt, at CO2 har en molekylær struktur, som gør det til et strålingsfilter: ”gennemsigtigt” for synligt lys og ”uigennemsigtigt” for infrarødt lys - som glasset i et drivhus. Vigtige elementer af det yderst komplekse bogholderi er altså: Jo mere hvidhed på klodens overflade, desto koldere, og jo mere CO2 i atmosfæren, desto varmere klima.

Forstyrrer man de fin-tunede balancer ud over visse grænse, kan det hele tippe over til en helt ny, anderledes og yderst uønsket ligevægt - lidt ligesom når man vipper på en stol: Det kan være behageligt nok med små vip, blot stolen atter kan falde tilbage til udgangspositionen. Men passerer man et kritisk punkt, mister man kontrollen til tyngdekraften, falder bagover og havner på gulvet med en bule i nakken, et knækket stoleben, eller det der er værre. Man har passeret et såkaldt tipping point, uden at kunne vende tilbage.

Klodens klimaligevægt kan ligeledes passere iboende tipping points. FN's seneste klimarapport fokuserer på især fem såkaldte tipping-elementer. Blandt dem er de polare iskapper, havis og gletsjere, som ved smeltning gradvis gør hvidt til mørkt og dermed selvforstærker den opvarmning og dermed afsmeltning, der er sat i gang fra de stadigt øgende CO2 udledninger.

Der er nok at se til, på alle niveauer, fra det individuelle til det overnationale.

Lykke til for Svendborgs nye byråd – man kunne jo foreslå en lokalplan om flere hvide tage i byen, nogle grønne også, og ellers solceller på øvrige ledige overflader.

Og NB: forsigtighed, hvis der vippes på stolene.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

Ugens kommentar: Asiatiske kæledægger

Annonce
Annonce
Ugeavisen Svendborg

Julekoncerter med jubilerende kor

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Lady Gaga i ny film: Gucci-familiens storhed og fald

Ugeavisen Svendborg

Eamon O’Kane udforsker en verden ude af sync

Ugeavisen Svendborg

Spejdere efterlyser legekammerater

Ugeavisen Svendborg

Valg til Ældrerådet: Horstmann og Lolk løb med de fleste stemmer

Ugeavisen Svendborg

Støt en god sag: Julemærker i bycentret

Ugeavisen Svendborg

Når de yngste oplever dødsfald og sygdom hos mor og far: Sorggrupper til børn nærmer sig

Ugeavisen Svendborg

Nuaia gæster Giant Steps med jazz, pop og electronica

Ugeavisen Svendborg

Musikbibliotekets Lytteklub: Årets plader 2021

Ugeavisen Svendborg

Ingeborg vandt pris for respekt

Ugeavisen Svendborg

Særlig søndag i julens tegn

Ugeavisen Svendborg

Julefortælling på biblioteket: Legenden om juleroserne

Ugeavisen Svendborg

Anderledes kogebog støtter lokale kvinder

Ugeavisen Svendborg

Lys i mørket

Ugeavisen Svendborg

Show med Hjejle og Lindkvist: Vanvittige udklædninger, store følelser og gode grin

Ugeavisen Svendborg

Harske Hubbi og stærke tilbud i Stark

Ugeavisen Svendborg

Glade gymnaster: VM-medaljer er det største

Ugeavisen Svendborg

Jul i Christiansmøllen

Ugeavisen Svendborg

787.975 kroner til i 31 lokale projekter

Ugeavisen Svendborg

Skoleelever fra fire lande besøgte borgmesteren

Ugeavisen Svendborg

Gør en god gerning

Ugeavisen Svendborg

I 14 år ledte hun efter en forklaring: Nu har Simba endelig fundet sin Hansen

Annonce