Annonce
Ugeavisen Svendborg

SfB om klubtilbud: Et godt og klogt initiativ

Morten Frederiksen, indtil videre stadig formand i SfB og her i forreste række med lokale fodbolddrenge, glæder sig over, at klubben har fået hjælp til at få struktur på bl.a. målsætninger og strategier. Foto: Geir Haukursson
Som en del af det at være en prioriteret klub i Svendborg Kommunes samarbejde med Team Danmark tilbydes de forskellige idrætsforeninger et forløb, hvor organisationen bliver gennemgået, målsætninger skrives ned og strategier planlægges. En svær proces, men med masser af fordele på den lange bane, lyder det fra formanden i SfB.

Svendborg: Syv møder hen over et halvt år. Bestyrelsen og relevante personer fra SfB forsøger at sætte ord på, hvad SfB er for en klub, hvad man ønsker at opnå, hvordan rolle- og opgavefordelingen skal være, og hvilke værdier, man ønsker, skal skinne over banerne ved Tipsvænget.

Efter en tid med økonomisk turbulens var det tid til at få struktur på klubben, så det organisatoriske fundament ligger fast – og ikke er afhængigt af, hvem der sidder i de forskellige stole i bestyrelseslokalet. Derfor var timingen perfekt, da muligheden for et klubudviklingsforløb gennem elitekommunesamarbejdet bød sig.

- Jeg synes, det er et godt og klogt initiativ. Det at være ledelse i en eliteorienteret idrætsklub kan i dag være en forholdsvis kompleks opgave. I bund og grund er det kun bestyrelsens opgave at facilitere en forening og skabe et miljø, som medlemmerne kan udfylde med aktiviteter. Men i praksis er der en lang række af opgaver, der dagligt skal håndteres. Ledelsens evne til at dokumentere og håndtere de opgaver kan direkte aflæses i, hvor tilfredse medlemmerne er, fortæller Morten Frederiksen, formand i SfB.

- Ved at give idrætsklubberne mulighed for at gennemgå et klubudviklingsforløb styrker Svendborg Kommune ledelsen i nogle af de mest markante foreninger, og løfter dermed indirekte det fritidstilbud, der gives til kommunens borgere, tilføjer formanden.

Det at være ledelse i en eliteorienteret idrætsklub kan i dag være en forholdsvis kompleks opgave. I bund og grund er det kun bestyrelsens opgave at facilitere en forening og skabe et miljø, som medlemmerne kan udfylde med aktiviteter. Men i praksis er der en lang række af opgaver, der dagligt skal håndteres.

Morten Frederiksen, formand i SfB

Struktur i klubben

Det er Henning Hansen fra Sporthouse, der står for forløbet. Han har årelang erfaring med klubudvikling i en lang række elitekommuner rundt om i Danmark.

- SfB fik styr på økonomien og så kom spørgsmålet: Hvad så med hverdagen? Mange rutiner og processer var der ikke styr på. Vi lavede en organisationsplan, jobbeskrivelser og kommandoveje. Og så lavede vi overordnede strategier. Hvor skal vi gerne stå henne om tre år, fortæller Henning Hansen.

Som licensklub skal SfB hvert år ansøge for at bevare den titel. Det arbejde er blevet meget lettere i og med, at der er kommet mere struktur på klubben, og den dokumentation, der skal bruges i ansøgningen, nu er lavet.

- Vi har først og fremmest fået dokumenteret en masse af det arbejde og de procedurer, som udføres i klubben. Vi har fået lavet rollebeskrivelser og kommissorier på alle relevante funktioner og har dermed et langt bedre overblik end tidligere. Vi har nu nedskrevet klare målsætninger for udviklingen af alle områder af vores klub og opsat klare milepæle for løbende opfølgning, forklarer Morten Frederiksen, der efter først den økonomiske redning og siden klubudviklingsforløbet blev kåret til årets fodboldleder på Fyn og senere årets fodboldleder i Danmark.

Annonce

Kommunikation og målsætninger

Igennem klubudviklingsforløbet har der været stor fokus på kommunikation. Til medlemmer, forældre og trænere. Men også i forhold til frivillige. Hvordan får man fat i frivillige, hvordan husker man at anerkende og fastholde dem, man har. Driften bliver sat i system, så nogle af opgaverne forsvinder fra bestyrelsens skuldre, så den i stedet kan fokusere på de overordnede linjer og sikre at klubben er på rette vej uden at arbejdsbyrden bliver for stor, så lysten til foreningsarbejdet forsvinder.

Som med så mange andre ting i livet, har rejsen mod målet ofte den største værdi, mener formand Morten Frederiksen. Men på den lange bane vil forløbet også være en stor gevinst for den ambitiøse klub.

- Klubudviklingsforløbet er et hård og intensivt forløb, der i vores tilfælde strakte sig over næsten seks måneder. De mange møder til sent ud på aftenen, hvor vi diskuterede klubben, fik beskrevet opgaverne og udlagde retningslinjerne for fremtiden var utroligt givtige for alle involverede. Alt den dokumentation vi har lavet, gør nu vores klub langt mindre personafhængig.

- Det vil i fremtiden være lettere at skifte ud i ledelsen og få nye med ombord, fordi opgaverne og målsætningerne er tydeligt beskrevet, lyder det fra Morten Frederiksen.

Og der skal netop vælges en ny formand i klubben. Efter at have været med til at genrejse SfB har den tidligere spiller og klubmand med stort K valgt at en ny skal tage over efter næste generalforsamling.

I Svendborg Kommune er flere klubber enten færdige eller i gang med et lignende klubudviklingsforløb. Det er Thurø Sejlklub, Svendborg Svømmeklub, Svendborg Basketball Club, GOG, Svendborg Badmintonklub, Svendborg Gymnastikforening og altså også SfB.

Maria Thuesen er freelancejournalist og skriver bl.a. artikler om sportklasserne og Svendborg kommunes samarbejde med Team Danmark.

SfB har nu fået nedskrevet klare målsætninger for udviklingen af alle områder af klubben. Foto: Michael Raunholst
Annonce
Ugeavisen Svendborg

Anmelderrost publikumssucces vender tilbage til Svendborg

Annonce
Ugeavisen Svendborg

TorsdagsTanker: Bliv klogere på naturens vilde ingredienser med Thomas Laursen

Annonce
Ugeavisen Svendborg

Forårskoncert med Gospelkoret Arise og band

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Merci til Dorte: Jobkonsulent overrasket med blomster og chokolade

Ugeavisen Svendborg

Fem heldige vindere - og deres gæster - skal til koncert med Simone Tang

Ugeavisen Svendborg

Alt det, vi skal genlære efter corona-pandemien

Ugeavisen Svendborg

Halberg frikøber Helge: Det bliver gratis at opleve Svendborg fra søsiden under Landsstævnet

Ugeavisen Svendborg

Flere billetter til Høje Bøge Open Air på højkant: Her er vinderne

Ugeavisen Svendborg

2.d plantede blomster hos elforsyningen og lærte om truede insekter

Ugeavisen Svendborg

Re-Choir inviterer til rytmisk forårskoncert

Ugeavisen Svendborg

Fra juice til avis

Annonce