Annonce
Ugeavisen Svendborg

Stormagternes kamp om Arktis

Forsker Camilla T. N. Sørensen fortæller om stormagtsspillet i Arktis. Pr-foto
Svendborg Folkeuniversitet og AOF Sydfyn inviterer til foredrag om stormagtsspillet i Arktis
Annonce

Svendborg: Isen smelter i Arktis. Naturressourcer og sejlruter bliver mere tilgængelige. Derfor er Arktis i høj grad kommet i fokus i disse år, hvor stormagterne kæmper om territorier og militær tilstedeværelse. Både USA, Kina og Rusland udvider deres adgang til Arktis med handelsruter og etablering af militærstrategiske anlæg. I denne kamp spiller Grønland og Rigsfællesskabet en vigtig rolle.

Forsvarsakademiet følger de brændpunkter i verden, der har betydning for danske interesser og dansk militær, og derfor har Svendborg Folkeuniversitet og AOF Sydfyn inviteret én af forskerne herfra, Camilla T. N. Sørensen, som også er kendt fra DR2 Deadlines ekspertpanel, til at holde foredrag torsdag d. 19. marts kl. 19 på Professionshøjskolen UCL, Klostervænget 4. Foredragets titel er: "Stormagtsspillet i Arktis – implikationer for Rigsfællesskabet?

Svendborg Folkeuniversitet skriver som optakt til foredraget følgende i en pressemeddelelse:

Stormagtsspillet i Arktis sætter det arktiske samarbejde i Arktisk Råd under pres, fordi vilkårene for økonomisk og militær aktivitet er under stor forandring i regionen, når isen smelter. Det medfører omprioriteringer og tilpasninger i såvel de enkelte stormagters strategier i regionen som i deres indbyrdes relationer. Spørgsmålet er, om den særegne ”lavspænding,” som har karakteriseret Arktis siden afslutningen af Den Kolde Krig, kan fastholdes?

Udviklingen er en udfordring for regionens småstater, der generelt anser et stærkt arktisk samarbejde og solide fælles aftaler som det vigtigste fundament for varetagelse af deres nationale sikkerhed og interesser i regionen. Rigsfællesskabets Arktis-strategi er i øjeblikket ved at blive opdateret. Kernen i den nuværende strategi er at sikre ”et fredeligt og sikkert Arktis”. Det vil givet ikke ændre sig fremover, men spørgsmålet er, hvordan det bedst gøres i lyset af den stigende stormagtskonkurrence i regionen og i en tid, hvor Grønland og Færøerne udvikler stigende ambitioner om at agere som selvstændige udenrigspolitiske aktører?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Ny bykunst i gaderne

Annonce