Annonce
Ugeavisen Svendborg

Tager du i sommerhuset med et byggeprojekt?

For sommerhuse gælder der langt hen ad vejen de samme regler som for helårsboliger. Du skal ikke søge om byggetilladelse til carport, skur og lign., så længe det samlede areal af sådanne sekundære bygninger på din grund ikke er større end 50 kvadratmeter. Privatfoto
Skal der byggetilladelse til, og hvad må du bygge i dit sommerhus og omkring det? Få styr på det, inden du skal bygge i sommerferien.
Annonce

Svendborg: I de to foregående uger har jeg talt med Rasmus Vium Fristed om, hvad det nye bygningsreglement BR18 betyder for os borgere med byggeprojekter som for eksempel carporte og til- og ombygning af vores boliger. I denne uge skal vi tale om byggeri i og omkring vores sommerhuse. Rasmus er afdelingsleder for Byg og BBR i Svendborg Kommune dvs. afdelingen, der behandler byggeansøgninger.

- Er der noget jeg skal være særligt opmærksom på, når der bygges i et sommerhusområde?

- Ja, afstand til skel skal som standard være fem meter i sommerhusområder, dvs. større end ved helårsboliger. Hvis du er så heldig at bo ud til vandet, vil der være byggelinjer og kystbeskyttelseslinjer, der skal tages højde for. Hvilke kan du se i lokalplaner for området.

- Hvor finder jeg lokalplaner?

- Dem finder du på kort.plandata.dk. Her taster du adressen ind, og så kan du de hvilke planer, der er gældende for netop dit hus – uanset, hvilken kommune det ligger i.

Annonce

Terrasser og udestuer

- Hvad betyder BR18 for sommerhusbyggerier?

- For sommerhuse gælder der langt hen ad vejen de samme regler som for helårsboliger. Du skal ikke søge om byggetilladelse til carport, skur og lign., så længe det samlede areal af sådanne sekundære bygninger på din grund ikke er større end 50 m2.

- Fylder de mere end 50 m2, skal der en byggetilladelse til. Når du bygger sommerhuset om, skal der som hovedregel ikke tilladelse til, men hvis du bygger til og gør dit hus større, så skal du søge byggetilladelse, inden du bygger.

- Hvad med terrasser og udestuer?

Du må selvfølgelig gerne anlægge en terrasse i tilknytning til huset. Den tæller ikke med som byggeri overhovedet. Men hvis den bliver overdækket med et tag, så tæller den nu med i de sekundære bygninger, som op til et samlet areal på 50 m2 ikke kræver tilladelse. Selv om den overbyggede terrasse bygges på sommerhuset, er den stadig en kun sekundær bygning. Hvis du i stedet bygger en udestue på sommerhuset, så kræver det byggetilladelse, da den bliver en del af beboelsen.

- Er et lille annex som gæstehus et af de små byggerier, som der ikke skal byggetilladelse til?

- Nej, desværre. Når annexet skal bruges til overnatninger, bliver det principielt til beboelse, og dermed skal der søges om byggetilladelse.

- Hvor er der hjælp at hente til byggeansøgningen?

- Hvis sommerhuset ligger i Svendborg Kommune, så kan du ringe til os eller tage et formøde med os i byggesagsafdelingen. Vi vejleder dig gerne om gældende regler for dit projekt og om, hvordan du søger. Er projektet lidt kompliceret, så anbefaler vi dig at finde en god rådgiver, der kan hjælpe med det tekniske og ikke mindst færdigmeldingen af byggeriet. Den sidste del er nemlig blevet væsentlig vanskeligere under BR18.

Kort om byggetilladdelser

Hvornår behøver du en byggetilladelse i sommerhuset?

Du skal ikke søge om byggetilladelse når:

ombygningen giver uændret eller mindre boligareal,

det samlede areal af sekundære bygninger på grunden ikke bliver større end 50 m2.

Du skal søge byggetilladelse, inden du går i gang, når:

der bygges til dit sommerhus, så boligarealet bliver større,

når arealet for de sekundære bygninger vil overstige 50 m2.

Byggeret for sommerhuse og tilbygninger:

Du har byggeret, hvis dit byggeri overholder flg. bestemmelser i BR18:

sommerhuset må maksimalt opføres i én etage,

afstanden fra sommerhuset til skel, sti og vej skal mindst være 5 m,

højden af sommerhuset må maksimalt være 5 m,

højden af sommerhusets ydervæg, langs mindst én,

langside, må maksimalt være 3 m,

bebyggelsesprocenten må maksimal være 15%,

Husk at kommuneplan, lokalplan eller tinglyst deklaration kan have andre bestemmelser om etageantal, højdeforhold, bebyggelsesprocent mm.

Læs mere på www.bygningsreglementet.dk og www.svendborg.dk

- Kan man nå at søge inden ferien?

Det kommer nok an på, hvornår man går på ferie. Hvis en ansøgning er det vi kalder ’fuldt oplyst’, så tager den blot et par uger at behandle.

Hvis man nu ikke har nået at søge om byggetilladelse inden sommerferien, hvad gør man så?

Der er heldigvis mange byggeprojekter, der ikke kræver byggetilladelse. Man kan sætte ovenlysvinduer i og få mere lys ind. Eller efterisolere sommerhuset, så man kan bruge det en større del af året.

Her til sidst. Hvorfor skal det være så besværligt at gøre ens sommerhus bedre?

- Det er et godt spørgsmål. I byggesagsafdelingen ønsker vi os meningsfulde regler, som gøre det nemmere for borgerne. For mindre byggerier, som byggeprojekter i sommerhuse jo er, er det blevet mere besværligt under BR18. Vi håber, at det nye bygningsreglement vil blive revideret, når det går op for dem i København, at reglerne giveret unødvendige benspænd for borgere, der vil forbedre deres boliger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Sommermusik på Skarø

Ugeavisen Svendborg

Morgenyoga på Bølgen

Annonce