Annonce
Ugeavisen Svendborg

Uventet og stor julegave: En million kroner futtede ind til Station 5762

Michael Grube Andersen (tv) og Arne Ebsen er to af drivkræfterne i foreningen Forum 5762 i Vester Skerninge, som har modtaget  en million kroner til projekt "Station 5762 - Fællesskabets Hus". Arkivfoto: Anna Thrane
Nyt borgerhus i Vester Skerninge har af Nordea-fonden modtaget donation på en million kroner. - Helt fantastisk, lyder det fra gruppen bag, som vil omdanne den ikoniske og 105 år gamle stationsbygning til et attraktivt aktivitetshus.

Vester Skerninge: Det var en julegave af de helt store, som foreningen Forum 5762 i Vester Skerninge kort før jul fik af Nordea-fondens Her bor vi-pulje. En million kroner røg således ind på kontoen, og pengene er givet som en medfinansiering til at realisere projektet "Station 5762 - Fællesskabets Hus".

Med den store fondsbevilling blev Forum 5762 ikke bare udvalgt blandt de 429 ansøgere til donationer, men blev et af de få projekter, der fik tildelt det maksimale støttebeløb fra Nordea-fonden, hvilket Forum 5762 i en pressemeddelelse opfatter som et stort skulderklap og en blåstempling af Station 5762 som et godt og vigtigt projekt.

- Vi er selvsagt meget glade og taknemmelige for den flotte donation fra Nordea-Fonden, der bestyrker os i, at vi kan realisere det store projekt med at omdanne den ikoniske 105 år gamle stationsbygning og nu tidligere børnehave til et attraktivt borgerhus med mange forskellige aktiviteter for børn, unge og voksne i alle aldre, siger Michael Grube Andersen, der er formand for Forum 5762.

Annonce

- Konkret betyder det blandt andet, at vi i 2022 kan gå i gang med at lave køkken og toiletfaciliteter, adgang for handicappede, rum til aktiviteter og i samarbejde med interesserede borgere kan starte processen med, hvad der skal være på udendørsarealerne.

- Vi håber også, at Nordea-fondens donation vil hjælpe os i arbejdet med at søge finansiering hos andre fonde, så vi kan realisere ambitionen om Station 5762 - Fællesskabets Hus som et unikt lokalt samlingssted med gode faciliteter og aktiviteter året rundt for alle aldre, fortæller formanden.

Forum 5762 har en 25 års råderetsaftale over stationsbygningen i Vester Skerninge, hvor også Egebjerg Lokalhistoriske Forening & Arkiv har til huse. Driften skal finansieres af aktiviteterne.

Nordea-fonden

Nordea-fonden har et almennyttigt formål og støtter projekter, som fremmer gode liv inden for sundhed, motion, natur og kultur.

Med Her bor vi-puljen blev der i 2021 uddelt 58 mio. kr. til projekter, som skaber aktivitet og styrker fællesskabet i mindre byer med 200-5000 indbyggere.

Projekterne støttes med mellem 100.000 og 1.000.000 kroner., og foreninger, selvejende institutioner og kommuner m.fl. kunne søge puljen med ansøgningsfrist 23. september 2021.

Mange idéer på tegnebrættet

Det er ikke helt tilfældigt, at der nu bliver lavet et fælleshus i Vester Skerninge. Foreningen Forum 5762 har undersøgt grundigt, hvad beboerne i lokalsamfundet savnede. Og resultatet kom bag på Michael Grube Andersen og Arne Ebsen, der er to af de drivende kræfter i foreningen.

Konkret betyder det blandt andet, at vi i 2022 kan gå i gang med at lave køkken og toiletfaciliteter, adgang for handicappede, rum til aktiviteter og i samarbejde med interesserede borgere kan starte processen med, hvad der skal være på udendørsarealerne.

Michael Grube Andersen

- Det kom bag på os, at mange savnede nogle uformelle mødesteder, der for eksempel ikke havde med idræt at gøre, har Michael Grube Andersen tidligere fortalt til Fyns Amts Avis.

Således gik foreningen i gang med at undersøge mulighederne for et fælleshus, og da børnehaven, der tidligere har haft til huse i stationsbygningen, skulle flytte, fandt Forum 5762 det perfekte sted at samle lokalområdets folk.

Den 105 år gamle stationsbygning i Vester Skerninge, som nu skal omdannes til et borgerhus. Foto: Michael Grube Andersen

Nu venter der et stort arbejde for medlemmerne af foreningen, der skal istandsætte og købe inventar til den gamle bygning, der stadig bærer tydeligt præg af at have huset en børnehave.

Svendborg Kommune har tidligere tildelt projektet 500.000 kroner til at påbegynde istandsættelsen af de rå rammer, og i oktober slog fælleshuset så dørene op for første gang, hvor mange fra lokalområdet kiggede ind og gav deres besyv med til, hvilke tilbud og aktiviteter, der skal på programmet.

Der er allerede mange idéer på tegnebrættet lige fra shelters og værksted til aftenskole og systue, men det er vigtigt for Michael Grube Andersen og Arne Ebsen at lytte til lokalsamfundet, og de håber på, at fælleshuset kan rumme aktiviteter for og på tværs af alle aldre.

Annonce

58 mio. kr. til lokale fællesskaber

Nordea-fondens Her bor vi-pulje er på i alt 58 mio. kroner, der uddeles til projekter, som styrker lokale fællesskaber og sammenhængskraften i mindre byer.

- Vi er utrolig glade for at se, at efterspørgslen på at styrke liv i det lokale er så stor – og med dette økonomiske rygstød får de mange lokale ildsjæle i 5762-lokalområdet ekstra mulighed for at sætte deres virketrang i spil til gavn for fællesskabet, siger Christine Paludan-Müller, uddelingschef i Nordea-fonden.

Fonden modtog 429 ansøgninger og ud af dem har 113 fået støtte fra puljen til aktiviteter og fællesskaber.

Annonce
Ugeavisen Svendborg

William gør en ekstra indsats for naturen: Derfor har han vundet årets biodiversitetspris

Annonce
Ugeavisen Svendborg

Tolerance og tålmodighed

Annonce
Ugeavisen Svendborg

Løb for et godt formål

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Svendborg

Ugens kommentar: Erhvervsliv i højt gear

Ugeavisen Svendborg

16 folk-koncerter i udsigt

Ugeavisen Svendborg

Workshop om livsstil, sundhed og åndedræt

Ugeavisen Svendborg

Brevkassen: - Skal vores seks-årige datter have lommepenge?

Ugeavisen Svendborg

Rekordår for Home

Ugeavisen Svendborg

Kærlighed med noget på spil

Annonce