Annonce
Ugeavisen Vamdrup

Multifoods er flyttet fra Vamdrup til Kolding: Vi vil være verdensmestre i sambusa

Kvinderne laver indtil videre sambusaer med oksekød og i en vegetarisk variant, men tanken er, at det også på længere sigt skal være muligt at købe en med kylling. Ingredienserne i sambusaerne spænder fra både kartofler og gulerødder til forårsløg, peberfrugt og diverse krydderier. Foto: Søren Gylling
I et forsøg på at få flere kvinder med anden etnisk baggrund i arbejde har Kolding Kommune i samarbejde med Huset Venture startet virksomheden Multifoods, som indtil for nylig havde base i Vamdrup. Multifoods samler kvinder fra blandt andet Somalia flere gange om ugen og laver mad, som de sælger til private og virksomheder.
Annonce

Vamdrup/Kolding: En duft af kanel, chili og løg breder sig sammen med lyden af en blender, der hakker kål ud i mundrette stykker i skolekøkkenet i kælderen under pædagogisk center på Dyrehavevej i Kolding. Det er sidst på eftermiddagen, og kvinderne fra virksomheden Multifoods har indtaget køkkenet for at tilberede de såkaldte sambusaer, små trekanter af friturestegt dej med fyld af kød og grøntsager.

- Sambusaer er faktisk noget, vi normalvist mest laver til fester og ramadan, men vi har fundet ud af, at de i Danmark er meget populære som hverdagsmad eller små snacks, siger Saynab Abdi.

Hun er 29 år og er oprindeligt fra Somalia, men kom til Danmark i 2005. Hun læser i øjeblikket business på IBC og så blev hun i september sidste år en del af Multifoods. Et projekt startet af arbejdsmarkedsudvalget i Kolding Kommune i samarbejde med socialøkonomiske virksomhed Huset Venture. Projektet har specifikt til formål at få kvinder med anden etnisk baggrund i beskæftigelse, og indtil videre er der ti kvinder fra blandt andet Somalia tilknyttet.

Indtil for et par uger siden havde Multifoods til huse i køkkenet på jobcentret i Vamdrup, men et ønske om at komme tættere på kvindernes bopæl og mere plads betød en flytning til nye omgivelser i Kolding.

- Vi som kommune har naturligvis en stor interesse i, at vi får personer med anden etnisk baggrund i arbejde. Nogle af de kompetencer, kvinderne har, kan være svære at oversætte til det danske arbejdsmarked, så vi ønskede at prøve noget andet og tage afsæt i de kompetencer kvinderne allerede har, forklarer Birte Muhs, som er udviklingschef i Kolding Kommune.

Annonce

Eksperimenter i køkkenet

De første møder blev derfor indledt med, at kvinderne forklarede, hvad de godt kunne tænke sig og her faldt valget hurtigt på madlavning.


Jeg har været med i køkkenet med både min mor og min mormor, siden jeg var helt lille, så det har altid været naturligt for mig at lave mad, og jeg kan virkelig godt lide det.

Saynab Abdi


- Jeg har været med i køkkenet med både min mor og min mormor, siden jeg var helt lille, så det har altid været naturligt for mig at lave mad, og jeg kan virkelig godt lide det, siger Saynab Abdi, inden hun går i køkkenet og begynder arbejdet med at rulle dejen ud til de små sambusaer.

Saynab Abdi (th.) er en af de kvinder, som har været en del af Multifoods fra begyndelsen, og hun nyder at være en del af fællesskabet og lave mad sammen med de andre kvinder, som kommer fra blandet andet Somalia og Grønland. Annette Møller Therkelsen (tv.) er også koblet på projektet og skal blandt andet hjælpe med at gøre kvinderne klar til selv at overtage virksomheden til april næste år. Foto: Søren Gylling

Mens hun ruller dejen tyndt ud, er nogle af de andre kvinder gået i gang med at eksperimentere med nye smage til den vegetariske sambusa i selskab med iværksætteren Annette Møller Therkelsen, som siden begyndelsen har været tilknyttet projektet for at hjælpe kvinderne i gang med virksomheden.

- Jeg har drevet virksomheder, som har med mad at gøre igennem mange år, så jeg vil meget gerne give mine erfaringer videre til de her kvinder, så de ikke laver de fejl, som jeg har gjort. Det er faktisk enormt svært at drive fødevarevirksomhed, fordi omkostninger hurtigt kan blive høje og madspild stort, forklarer Annette Møller Therkelsen, mens hun med en teske prøvesmager den nye krydderiblanding:

- Der skal en smule mere salt i, men ellers er den virkelig god, siger hun og forklarer videre:

- Vi har fundet ud af fra vores kunder, at koriander ikke var en favorit, så det har vi lyttet til, så nu skifter vi lidt ud i smagen og bruger lidt kanel og spidskommen i stedet, siger hun.

Sambusaerne sælges både til private og til forskellige virksomheder og sammen med de små dejpakker får man også en chilidip og en myntedip med i købet.

Annonce

Mere ejerskab

Kvinderne arbejder i øjeblikket mellem fire og tyve timer om ugen i skolekøkkenet på Dyrehavevej, og selvom Multifoods er startet som en del af et forløb på jobcentret, er det tanken, at kvinderne til april 2021 skal overtage virksomheden på egen hånd, og netop det er ifølge Birte Muhs en af årsagerne til, at kvinderne trives så godt i projektet.

- Det er selvfølgelig en kombination af, at kvinderne selv har været med til at bestemme, hvad virksomheden skulle handle om, men også at de selv har udsigt til at kunne drive den og på sigt forhåbentligt også ansætte endnu flere, siger Birte Muhs.

Sambusaerne er allerede blevet taget godt imod af både private og virksomheder, og så er kvinderne desuden gået videre til det regionale niveau i konkurrencen "Days of Impact", hvor socialøkonomiske virksomheder fra hele landet blandt andet skal pitche og dyste om at få lov til at komme til Christiansborg og præsentere sin virksomhed for tidligere minister og investor Tommy Ahlers. Alt sammen med håbet om at få yderligere investorer med ombord.

- Jeg er lidt nervøs for det, men det bliver også rigtig spændende, siger Saynab Abdi.

Herudover har kvinderne også fået et godt fællesskab med hinanden, men hvis målet om at producere op imod 1000 eller endnu flere sambusaer per dag i køkkenet, så skal der også flere hænder til, og her er etniske kvinder fra hele kommunen velkomne til at melde sig.

- Vi hygger os virkelig meget, og der er plads til flere, så hvis man ligesom os elsker at lave sambusaer, så er man meget velkommen, siger Saynab Abdi.

Foto: Søren Gylling
Foto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce