Annonce
Ugeavisen Vamdrup

Vamdrup: Fjernvarmeprojekt skrider planmæssigt frem

Fjernvarmeprojektet inkluderer blandt andet også Herredsvej i Vamdrup. Foto: H.E. Haulrich
Etableringen af den nye fjernvarmeledning mellem Lunderskov og Vamdrup er nået mere end halvvejs.

VAMDRUP: I november sidste år blev det første spadestik taget i Lunderskov til en otte kilometer lang fjernvarmeledning, der forbinder varmetransmissionsselskabet TVIS med Vamdrup Fjernvarme. Samtidig vil fossile brændsler blive udfaset for nuværende og potentielle forbrugere.

Og arbejdet skrider planmæssigt fremad, lyder meldingen fra TVIS, som har hyret entreprenørvirksomheden Arkil til at stå for etableringsarbejdet.

- Ret kort efter det første spadestik gik Arkil i gang med at etablere tracéet, og vi er nu mere end halvvejs med etableringsarbejdet, siger Brian Schmidt, der er projektleder ved TVIS.

Annonce

Han fortæller, at man aktuelt i etableringsarbejdet er ved at passere virksomheden GKN Wheels A/S i Nagbøl.

Vigtigt at tage hensyn

- Det er generelt meget vigtigt for os, at vi er til så lidt gene som overhovedet muligt i forbindelse med projektet, og derfor tager vi også særligt hensyn til virksomhedens produktion og de trafikale forhold i forbindelse med vores arbejde, understreger Brian Schmidt.

Mens gravearbejdet pågår, undersøger man, om man skulle støde på arkæologiske fund, der måske kunne have historisk værdi.

- Museum Sønderjylland har i en rapport bekræftet, at vores etablering ikke lægges oveni arkæologiske fund. Men der er fundet markeringer af 11 ”hustomter”, som er nabo til vores fjernvarmeledning, og som sandsynligvis angiver, hvor middelalderens Nagbøl er opstået, siger Brian Schmidt.

I rapporten kan man blandt andet læse, at et af husene er et tværremshus, der har været mindst 32 meter langt og 5,98 meter bredt. Bedømt ud fra husets grundplan skal det antageligt dateres til slutningen af 1100-tallet eller begyndelsen af 1200-tallet.

Annonce

Skal være færdigt 15. september

- Man skal være opmærksom på, at det kun er en mindre del af pladsen, som er udgravet, måske 5-10 procent. Rapporten anskueliggør lokalitetens potentiale. Undersøgte man det hele, ville man naturligvis kunne nuancere og udvide fortællingen på væsentlige punkter. Undersøgelsen har åbnet et vindue til en fascinerende historie, siger Per Engelbeth, der er museumsinspektør ved Museum Sønderjylland, Arkæologi.

Brian Schmidt oplyser, at fjernvarmeprojektet skal være afsluttet den 15. september i år. Når det er gennemført, og Vamdrup Fjernvarme modtager TVIS-varme til varmesæsonen i 2021-2022, vil CO2-udledningen være reduceret med mere end 90 procent.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce